Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megnyugvás!?

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2023. november 2.   12:49

Az elmúlt két napban azon túlmenően, hogy alapvetően jó eredményeket láthattunk számos vállalattól, megnyugvás jött az amerikai kötvénypiacon is. Az amerikai hozamgörbe

Az elmúlt két napban azon túlmenően, hogy alapvetően jó eredményeket láthattunk számos vállalattól, megnyugvás jött az amerikai kötvénypiacon is.

Az amerikai hozamgörbe

Forrás: Erstemarket

Így például az amerikai 10 éves hozam újra 4,7 százalék közelébe süllyedt, ez pedig segíti a részvénypiacok emelkedését.

Amerikai 10 éves hozam

Forrás: Bloomberg

Ebben valamelyest segített a Fed is azzal, hogy már nem annyira héja a kommunikációjában. Ennek egyik oka lehet az is, hogy a harmadik negyedéves erős 4,9 százalékos negyedév per negyedév GDP bővülés után (éves 2,9 százalék) az elkövetkező negyedévekben a bővülés a piaci konszenzus szerint rendre 0,8, 0,3 és 0,6 százalék lehet, s csak a jövő év harmadik negyedévében tér vissza 1 százalék fölé. Mint látható, a fordulat már a jövő év második negyedévében bekövetkezhet, a jövő év első negyedévi mélypont után. Ezért egy kicsit meglepő az, hogy a piaci árazások szerint az első kamatcsökkentésre „csak” júniusban kerülhet sor. Ez azt sugallja, hogy az amerikai gazdaság kamatcsökkentés nélkül is ki tud lábalni az előttünk álló lassulásból, ami a Fed elnök szerint sem lesz recesszió. Habár a fenti számok szerint nagyon közel kerülünk a visszaeséséhez. Mindenesetre a tegnap napvilágot látott beszerzésimenedzser-indexek borzalmasak lettek, mind az ipari termelés, mind az új rendelésállomány tekintetében tovább szánkáztak lefelé, mélyen az 50 pontos szint alá. Pedig a rendelésállományban emelkedést, 50 ponthoz közeli értéket vártak. Ráadásul a munkaerőpiaci komponens is visszacsúszott 50 pont alá. Na, ez volt az erősebb ok a hozamcsökkenésben, amire a Fed csak rátett egy –kisebb – lapáttal.

Egy szó, mint száz, a kilátások elég gyatrák az amerikai gazdaság tekintetében. Ebben szerepet játszik az is, hogy szeptember végével fogyhatott el az a többletpénz az amerikai háztartásokban, amely segíttette a fogyasztást, s pörgette a gazdaságot.

Amerikai magánszemélyek megtakarításainak alakulása

Forrás: Federal Reserve Bank of San Francisco

Szóval ez azt sugallja, hogy a jelenlegi emelkedés inkább egy technikai korrekció, amely talán a 20-30 napos mozgóátlagokba gabalyodva állhat meg, vagy talán azok fölött picivel, a csökkenő trendcsatornák felső élén.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben