Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Mi jön a recesszió után?

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2023. október 26.   14:35

Bár adataink még csak az év feléig ismertek, meglehetősen nehéz elképzelni, hogy kerülhető el az idei évben a gazdasági visszaesése itthon.

Mind az első félidő teljesítménye, mind az azóta kijött magas frekvenciás adatok ebbe az irányba mutatnak. A harmadik negyedévben elindult a kilábalás a négy negyedéves technikai recessziót követően, ám a fellendülés sebessége lényegesen lassabb a korábban vártnál. Ebben egyrészt a globális konjunktúra játszik meghatározó szerepet, másrészt itthon sem egyenes az út felfelé.

A dezinflációs folyamat a várakozásoknak megfelelően alakul, melynek következtében a reálbér-változás valószínűleg szeptemberben már ismét pozitívvá válhat. Ezzel párhuzamosan azonban a reálkamat is pozitívvá válik, ami megtakarításra ösztönözheti a gazdasági szereplőket, nem pedig a rendelkezésre álló jövedelmek elköltésére.

A jegybank a normalizációs periódus után folytathatja a kamatvágásokat, ugyanakkor az ütem alacsonyabb lehet, mint korábban pénzpiaci kockázatok következtében. Egyrészt az elhúzódó, magasan maradó kamatszintek mellé kiújuló geopolitikai feszültségek és az olajár körüli bizonytalanság emelkedett fel az elmúlt időszakban.

2024-ben – támaszkodva a rendkívül stabil hazai munkapiacra – már egy érzékelhetően jobb évet zárhat a magyar gazdaság. Hogy mennyire jót, abban jelentős szerep juthat az uniós források elérhetőségének, melynek idén híján voltunk. Ezzel együtt kockázatból sincs hiány: a középtávú inflációs cél elérése mellett rövidtávon a költségvetési egyensúly helyreállása a legfontosabb bizonytalan tényező az előttünk álló időszakban. Mindezek eredményeként a forint árfolyama előtt is számottevő kihívás áll, ugyanakkor a külső egyensúly helyreállása révén a korábban tapasztalható stabilabb kurzusra számítunk a jegybanki kommunikáció alapján.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

Rájár a rúd a Bayerre: folytatódik a német cég kálváriája

Újabb fokozatba kapcsolt a német gyógyszer- és vegyipari vállalat vesszőfutása az elmúlt hetekben. Súlyos dollár százmilliókat bukott a társaság,...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben