Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Közgazdaságilag a megtakarítások korszakának kellene következnie

PODCAST
PODCAST2023. október 25.   16:32

Visszatért a reálkamatok időszaka a világgazdaságba – ezt a Magyar Nemzeti Bank alelnöke mondta az MNB októberi kamatdöntő ülése után. A jegybank 75 bázisponttal mérsékelte az irányadó kamatot, 12,25 százalékra. Így szeptemberben megvalósult Magyarországon is a pozitív reálkamat, vagyis az alapkamat szintje meghaladta az inflációét.

Közgazdaságilag ebben a környezetben a lakosságnak el kellene kezdeni megtakarítania, hiszen a befektetéseken pozitív reálkamatot lehet realizálni – mondta az Erste makrogazdasági elemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában. „Ugyanakkor az elmúlt húsz év adatai azt mutatják, hogy a reálkamat javulása kevésbé hatja meg a magyar fogyasztókat, sokkal inkább a reálbérek pozitív változása a fő driver a fogyasztás-megtakarítás tengelyen” – magyarázta Nagy János. Ebben a tekintetben is fordulat következhetett be szeptemberben, miután augusztusban már „csak” egy százalékkal csökkentek a reálbérek.

Az MNB a 75 bázispontos csökkentéssel meglepte egyébként az elemzőket, akik 50 bázispontos vágásra számítottak. Az óvatosabb lépésközre engedett következtetni a jegybank szeptemberi kommunikációja is, amely szerint „elfogadhatatlanul magas” az infláció. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Virág Barnabás ugyanakkor tegnap már egy puhább hangnemet ütött meg, és inkább a dezinflációs folyamatokra helyezte a hangsúlyt, ami teret ad a masszív kamatcsökkentésnek. Mindazonáltal az MNB még így is azt mutathatja, hogy lassított a kamatcsökkentések ütemén, hiszen ezt megelőzően 100 bázispontokkal mérsékelte az akkor még irányadónak számító egynapos betéti eszköz kamatát.

Most nyomhatja a gázt az MNB

A dezinflációs folyamatok folytatódása természetesen a gazdasági növekedés beindulása szempontjából is létfontosságú. Nagy János szerint a jövő év eleje igazán meghatározó lehet, hiszen láthatjuk majd, hogy milyen mértékben tud felpörögni a GDP. Az Erste makrogazdasági elemzője szerint a fogyasztói árindex talán jövő ősszel, nyáron mutathat némi hullámzást, fel-le mozgást, ekkor torpanhat meg,-  részben bázishatások miatt-, a dezinfláció.

„A Magyar Nemzeti Bank talán most úgy érzi, hogy jobban nyomhatja a gázt a kamatcsökkentésekkel, mint ahogy azt tehetné a jövő év közepén” – tette hozzá Nagy János. Az elemző szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az év végéig hátralévő két kamatdöntő ülésen a 75 bázispont lesz az új ütem, ekkora mértékben csökkenhet novemberben és decemberben az irányadó ráta. Ez egyébként 10,75 százalékos alapkamatot jelentene 2023 végére.

És hogy meddig maradhatnak a pozitív reálkamatok? Nagy János szerint ez elsősorban a külső tényezőkön, a nagy jegybankok monetáris politikáján múlik. „Mivel a legnagyobb gazdaságokban sem látszik, hogy az inflációs célt a következő egy-másfél évben elérhetik, ezért a pozitív reálkamatok időszaka belátható időn belül nem változik” – magyarázta az Erste makrogazdasági elemzője. Hozzátette: ez Magyarország esetében is így lehet, hiszen a kockázati felárunk megtartása céljából fontos, hogy megmaradjon a pozitív reálkamat környezet.

A beszélgetés második felében Pletser Tamás, az Erste olaj-és gázipari elemzője volt a Reggeli Monitor vendége. Vele szóba került, hogy:

  • miért távolodtunk el a 100 dolláros olajárszinttől?
  • mekkora szereplő Izrael a kőolaj világpiacán?
  • meddig nőhet a világ olajkereslete?
  • milyen stratégiát követhetnek a legnagyobb kitermelők, az OPEC-tagjai? Az Egyesült Államok milyen döntésre venné rá Szaúd-Arábiát?

A beszélgetés első felében Nagy Jánost, az Erste makrogazdasági elemzőjét, majd Pletser Tamást, az Erste olaj-és gázipari elemzőjét kérdeztük. A műsorvezető Imre Lőrinc.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Kereskedjen
online,
akár díjmentes valós idejű
amerikai adatszolgáltatással.
Részletek
Kereskedjen online, akár díjmentes valós idejűamerikai adatszolgáltatással. Részletek
PODCAST

Rájár a rúd a Bayerre: folytatódik a német cég kálváriája

Újabb fokozatba kapcsolt a német gyógyszer- és vegyipari vállalat vesszőfutása az elmúlt hetekben. Súlyos dollár százmilliókat bukott a társaság,...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben