Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

A Pepsi volt az első fecske az Egyesült Államokban

PODCAST
PODCAST2023. október 11.   16:30

Technikai értelemben elindult a gyorsjelentési szezon a tengerentúlon, a Pepsi beszámolójával. Az üdítőital- és snackgyártó cég számaiból kiderült, hogy feleslegesen aggódtak a befektetők az új egészségügyi készítmények megjelenése, és a fogyasztás visszaesése miatt.

Kifejezetten jó harmadik negyedévet zárt a Pepsi, amely a bevétel és a nyereség tekintetében is meghaladta a várakozásokat – mondta az Erste részvényelemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában. A kockázatok között szerepelt, hogy az új típusú, elhízás elleni készítmények, amelyek csökkentik a sóvárgást az egészségtelenebb, cukrosabb ételek iránt, esetleg visszavethetik az eladásokat. Emellett a magas infláció miatti általános fogyasztáscsökkenés is negatívan hathatott volna a cég teljesítményére. Ez a forgatókönyv végül nem teljesült, az amerikai belső kereslet ugyanis a magas árak ellenére erős maradt, amiből különösen a nem alapvető fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok profitálhattak júliustól szeptemberig – tette hozzá Péntek Ádám.

Az amerikai online kiskereskedelmi óriás, az Amazon például rendkívül jó számokat közölhet majd ennek köszönhetően. A fogyasztás egyébként annak ellenére alakult jól, hogy a vállalatok dinamikusan emelték áraikat az inflációra hivatkozva. „Az amerikai lakosság meglehetősen nagy tartalékokkal rendelkezett, és a hitelkártya, személyi-kölcsön tartozások is megnövekedtek a harmadik negyedévben” – reagált a fogyasztás szinten maradására az Erste részvényelemzője.

De a légitársaságok is hasznot húzhattak az amerikai vásárlóerőből. Csütörtökön teszi közzé gyorsjelentését a Delta Airlines, amely annak ellenére is jelentősen növelhette nyereségét az előző évhez képest, hogy alaposan megugrottak a költségei ebben az időszakban. A sztrájkok elkerülése miatt például 30-40 százalékkal kellett emelnie a dolgozói fizetését, emellett pedig az emelkedő világpiaci kőolajárak következtében a kerozinárak is nagymértékben megugrottak.

„Az S&P 500 indexben szereplő tizenegy szektorból nyolcban nőttek a vállalati profitok az egy évvel korábbihoz képest. Összességében mégis 0,3 százalékkal elmaradhat a nyereség a tavalyival összevetve” – magyarázta Péntek Ádám. A látszólagos ellentmondás oka, hogy az energiaszektor óriási, mintegy harminc százalékos eredménycsökkenést könyvelhet el, az egy évvel ezelőttihez képest lényegesen alacsonyabb energiaárak miatt.

Vegyes bankok, szárnyaló fegyverbiznisz

Az igazi gyorsjelentési dömping a hét második felében, a nagybankokkal kezdődik el. Ekkor teszi közzé számait a JP Morgan, a Wells Fargo és a Citibank is. Péntek Ádám vegyes eredményekre számít. „A magas kamatkörnyezet segít a pénzintézeteknek, az emelkedő kamatbevételekkel, ugyanakkor a jelzáloghitelezés a magas hitelkamatok miatt visszaesett a tengerentúlon is.” Ez a tendencia egyébként az építőipari cégekre is kifejezetten negatív hatást gyakorolt.

Az elmúlt negyedévekből már többször is a védelmi-haditechnikai cégek kerültek ki győztesen, ez a harmadik negyedévben sem történt másként. Az ukrajnai háború miatt folyamatosak a megrendeléseik, a kilátásaikat pedig javítja a hétvégén a Hamász palesztin terrorszervezet és Izrael között kirobbant háború.

Az idei első félévben mindazonáltal több cég ment már csődbe, mint amennyi a tavalyi teljes évben lehúzta a rolót. Péntek Ádám szerint, ha sokáig fennmarad a magas kamatkörnyezet, akkor bőven folytatódhat még a bedőlési hullám. A vállalatok tartalékai sem végesek, a törlesztő részletek csökkenésére pedig rövidtávon egyáltalán nincs kilátás.

A beszélgetés második felében Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője volt a Reggeli Monitor vendége. Vele szóba került, hogy:

  • Elemzői szempontból miért lesz „izgalmas” a jövő évi, hazai inflációs pálya?
  • Mekkora bajban van a magyar költségvetés?
  • Ismét elkezdett nőni a feketegazdaság szerepe
  • Az uniós források mekkora növekedési többletet jelenthetnének jövőre?

Az első részben Péntek Ádámmal, az Erste részvényelemzőjével, majd Nagy Jánossal, az Erste makrogazdasági elemzőjével beszélgetett Imre Lőrinc.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben