Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

UniCredit: hova tovább?

SZTORI
SZTORINagy AndrásRészvényelemző2023. szeptember 27.   11:25

Az elmúlt években valósággal szárnyalt az UniCredit árfolyama. Ez az emelkedés gyakorlatilag egybeforrt a jelenlegi vezérigazgató tevékenységével. Andrea Orcel 2021. április közepi kinevezése óta már közel 170 százalékot emelkedett az UniCredit...

Az elmúlt években valósággal szárnyalt az UniCredit árfolyama. Ez az emelkedés gyakorlatilag egybeforrt a jelenlegi vezérigazgató tevékenységével. Andrea Orcel 2021. április közepi kinevezése óta már közel 170 százalékot emelkedett az UniCredit árfolyama, miközben az STOXX Europe Bank Index csak 30 százalékkal került feljebb. Ha az időközben fizetett osztalékot is figyelembe vesszük, akkor pedig 200 százalékos hozamot ért el a részvény, vagyis triplázott az árfolyam. Ezzel a 600 elemű STOXX Europe indexen belül is dobogós teljesítményt tudott felmutatni.

Az elmúlt két és fél évben sokat javult a bankok működési környezete, főként az elmúlt egy évben az EKB agresszív kamatemelési ciklusának eredményeként. Olaszország megítélése is javult az elmúlt évek során. De ilyen kiugróan jó árfolyam-teljesítményt nem magyarázhatnak kizárólag szektor- és makrotrendek, itt már komoly vállalatspecifikus okot kell keresni.

Az UniCredit esetében ilyen vállalatspecifikus ok a meghirdetett tetemes osztalékfizetési és sajátrészvény-visszavásárlási program. Az UniCredit 2021-től kezdődően fizet rendszeresen osztalékot, előtte 2020-ban és 2017-ben is törölték a kifizetést. A jelenlegi vezérigazgató rendkívül eltökélt a részvényesi juttatások magasan tartása kapcsán. Épp a múlt héten jelentették be, hogy az olaszországi bankadó ellenére sem változtatnak a 6,5 milliárd eurós részvényesi juttatási programon (osztalék és részvény-visszavásárlás együttese). Sőt, ezt a belátható jövőben is fenn szeretnék tartani legalább ezen a szinten. A jelenlegi 40,4 milliárd eurós kapitalizációval ez évente 16 százalékos részvényesi hozamot jelentene, ami kiugróan magasnak számít.

De miként is hat a részvények értékére a saját részvények vásárlása? Egyrészt a részvény-visszavásárlások csökkentik a részvénydarabszámot (attól függetlenül, hogy a részvényeket törlik-e, vagy saját részvényként megmaradnak a cégnél), ez pedig stagnáló eredmény mellett is növeli az egy részvényre jutó eredményt. Képzeljük el ezt úgy, mintha egy tortát egyre kevesebb szeletre kéne vágni, így hiába nem nő a torta mérete, egyre nagyobb lesz a saját szeletünk. Hasonló a hatás az osztalék esetében is.

Ha pedig könyv szerinti érték alatt vásárol vissza részvényeket a társaság, akkor még az egy részvényre vetített saját tőke is növekszik. Ráadásul minél nagyobb diszkont mellett vásárol a társaság, annál nagyobb ez a hatás. Az UniCredit pedig 2021 és 2022 nagy részében is 50 százalékos diszkonton vásárolta részvényeit a saját tőkéhez képest, így aztán igazán erős volt ez a hatás is.

Az már csak hab a tortán, hogy a részvény-visszavásárlásoknak van egy pozitív kommunikációs üzenetük is, hasonlóan a menedzsment részvényvásárlásaihoz.

Az UniCredit az elmúlt évek erőteljes növekedése ellenére is átlagosnak tekinthető, öt–hat közötti előretekintő értékeltségi mutatón forog, a várható 16 százalékos részvényesi hozam pedig kiemelkedő, így továbbra sem nevezhető drágának a részvény.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben