Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Leminősítettük a MOL-t

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. szeptember 26.   09:50

Felhalmozásról Tartásra minősítettük le a MOL-t, a célárat pedig 2.870 forintra csökkentettük a korábbi 2.950 forintról. A társaság életét meghatározza, hogy a magyar költségvetés nehéz helyzetben, és a szomszédos országokkal sem...

Felhalmozásról Tartásra minősítettük le a MOL-t, a célárat pedig 2.870 forintra csökkentettük a korábbi 2.950 forintról.

A társaság életét meghatározza, hogy a magyar költségvetés nehéz helyzetben, és a szomszédos országokkal sem kielégítő a politikai viszony. Ez azt eredményezi, hogy a MOL magas különadókkal és nyersolaj tranzit költségekkel szembesül.

Azt becsüljük, hogy a tavalyi 1,7 milliárd dollár után idén 1,2-1,3 milliárd dollár különadót kell fizetnie a cégnek itthon, miközben különadók előtti tiszta EBITDA a tavalyi 7 milliárd dollárról 4,1 milliárd dollárra esik vissza. Vagyis a cég arányaiban többet fog adózni idén, mint tavaly.

Bár a társaság alaptevékenységének profitabilitása nő a második negyedévtől – emelkedik a nyersolaj- és földgázár, nő a finomítói marzs, erős a kiskereskedelmi rész –, a magyar mellett az ukrán és a horvát kormány is nagyobb szeletet hasít ki a MOL által termelt nyereségből a nyersolaj tranzit bevételeken keresztül.

A fennálló viszony javulását nem valószínűsítjük, mivel a cégnek aligha van befolyása a tranzitdíjakra, politikai oldalról pedig Magyarország nem tudja orvosolni a helyzetet. Ez az állapot a gazdasági növekedés lassulásával és az orosz-ukrán háború elhúzódásával tovább romolhat.

A MOL az idei rekord osztalék (354,26 forint) után jövőre 175 forintot fizethet részvényenként becslésünk alapján.

 

Kereskedjen
online,
akár díjmentes valós idejű
amerikai adatszolgáltatással.
Részletek
Kereskedjen online, akár díjmentes valós idejűamerikai adatszolgáltatással. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Rájár a rúd a Bayerre: folytatódik a német cég kálváriája

Újabb fokozatba kapcsolt a német gyógyszer- és vegyipari vállalat vesszőfutása az elmúlt hetekben. Súlyos dollár százmilliókat bukott a társaság,...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben