Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Van egy kis gond

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2023. szeptember 21.   12:54

A tegnapi Fed döntés a vártnak megfelelő volt. S valljuk, meg hogy a „héja” beszédre is számítottunk. Mégis meglepődtek a piacok egy picit. Ugyanakkor a Fed kamat határidős termékekkel kereskedő befektetők abszolút nem lepődtek meg. Tegnap a döntés előtt, s ma a döntés után...

A tegnapi Fed döntés a vártnak megfelelő volt. S valljuk, meg hogy a „héja” beszédre is számítottunk. Mégis meglepődtek a piacok egy picit. Ugyanakkor a Fed kamat határidős termékekkel kereskedő befektetők abszolút nem lepődtek meg. Tegnap a döntés előtt, s ma a döntés után is 30 százalékos valószínűséget áraznak a novemberi kamatdöntésre, s továbbra is jövő szeptemberben várják az első kamatcsökkentést. Amúgy két vágást áraznak jövőre. Szóval olyan nagy dolog nem történt.

Vagy mégis? Miközben Powell azt mondta, hogy a puha landolás nem alap forgatókönyv, s azt is mondta, hogy továbbra is nagyon erős a gazdaság, és van mit még tenniük. A kötvénypiaci kereskedők ebből inkább azt szűrtek le, hogy a gazdaság rendben van. Így a hosszú hozamok tovább emelkedtek.

Forrás: Bloomberg, Erste

Ez ugyan nem jó, de azért nem lenne olyan nagy baj. De! A helyzet az, hogy ezzel egy korszak véget ért. A hosszú, 10 éves amerikai állampapír hozam 16 éves csúcsra, a 2008-2009-es válság előtti szintre ért. Vagyis visszatértünk a régi világba.

A hosszú hozam ahelyett, hogy csökkent volna a szigorúbb hangnemre, inkább arra reagált, hogy a gazdaság erősebb a korábban gondoltnál, azaz inkább emelkedett. Ráadásul technicista szemmel egy fontos szintet tört át. S ilyen áttöréseknél további emelkedések szoktak jönni. Az emelkedő hozam pedig nem csak csökkenő kötvényárat, de kevésbé értékes részvényeket is jelent, „ceteris paribus”. Például az elmúlt egy-két nap hozamemelkedése 15 bázispont volt a most 4,45 százalékon álló 10 éves hozam esetében. Ez pedig mintegy 1,6 százalékkal értékeli le a részvénypiacot. ( (4,3+5,2)/(4,45+5,2)-1  = (korábbi 10 éves hozam + kockázati prémium)/mostani 10 éves hozam + kockázati prémium)-1 ) Ha pedig netán tovább emelkedne, az további negatív hatásokat hozna.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben