Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Nehézkes kilábalás állhat előttünk

SZTORI
SZTORI2023. szeptember 19.   15:18

Az Erste elemzőinek, Nyeste Orsolya és Nagy János negyedéves makrogazdasági összefoglalója letölthető az alábbi linken.

Az USA gazdasága eddig ellenálló maradt a szigorú kamatkondíciókkal szemben, az infláció a várt ütemben csökken, a munkapiac még mindig meglehetősen feszes. Az Eurózónában a gyenge konjunktúra-kilátások ellenére van esély szeptemberben további szigorításra a magasan beragadó maginfláció miatt.

Itthon az idei évben a várakozásoknál gyengébbre sikerült első félévet követően elkerülhetetlennek tűnik a gazdasági recesszió. Amennyiben a meginduló kilábalás a várt ütemben folytatódik, akkor jövőre a növekedés a 3 százalékot is meghaladhatja. A hazai dezinflációs folyamatok nagyjából a korábbi prognózisok szerint alakulnak az év második felében is. Igazán izgalmasnak a jövő év tavasza tűnik: ott dőlhet el, hogy milyen mértékű szigor fenntartása lehet szükséges az MNB részéről.

A májustól várhatóan szeptember végéig tartó kamatnormalizáció után a hazai monetáris politika új szakaszba, adatvezérelt
üzemmódba lép, és egyszerűsödhet az eszköztár. A beérkező adatok tükrében változhat az eddigi kamatcsökkentési ütem is. Az energiaárak normalizációja és az év egészét tekintve is mérsékelt alakulása, valamint a hazai gazdaság alkalmazkodása elhozta a várva várt javulást a külső egyensúly terén, melynek eredményeként júniusban rekordmagas áruegyenleget regisztráltak. Az ébredő belső kereslet importigényét várakozásunk szerint ellensúlyozza majd a kiépülő kapacitásbővítések exportnövelő hatása.

Az árfolyam volatilitása némiképp csökkent az elmúlt időszakban, melyhez a szélsőséges kockázati forgatókönyvek kiárazódása és az alapvetően pozitív nemzetközi hangulat is hozzájárult. Az előttünk álló időszakban a kamatdifferencia csökkenése a magyar deviza leértékelődése irányába hat, ugyanakkor a külkereskedelmi többlet érdemi támaszt nyújthat. Meghatározó lesz továbbra is az energiaárak, az uniós pénzek sorsának, valamint a szomszédban zajló háborús konfliktus alakulása.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse
ELEMZÉS

Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse

Az Uranium Energy Corp (UEC) egy gyorsan növekvő, uránérc feltárással foglalkozó, az Egyesült...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben