Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hoppá!

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2023. augusztus 18.   11:41

Tegnap új csúcsra szaladt a BUX index. Akkor most itt van a Kánaán, s indul az új és igazi bikapiac? A BUX úgy ment új csúcsra mind napon belül (56.503 pont), mind zárásban (56.470 pont), hogy a vezető részvények egyike sem volt új csúcson. Egyedül a Richter van...

Tegnap új csúcsra szaladt a BUX index. Akkor most itt van a Kánaán, s indul az új és igazi bikapiac?

A BUX úgy ment új csúcsra mind napon belül (56.503 pont), mind zárásban (56.470 pont), hogy a vezető részvények egyike sem volt új csúcson. Egyedül a Richter van hajszálra ettől az értéktől, vagyis az lehetne a vezető részvény, de valójában és elsősorban az OTP jó teljesítményének köszönhetjük az új csúcsot, na meg a kiugró, vagy legalábbis az átlagot meghaladó forgalmat is.

BUX index

Forrás: Bloomberg, Erste

A DAX május óta háromszor játszotta el az új csúcsra való kitekintést, majd minden egyes alkalommal falsnak bizonyult a kitörés. S ezt egyszer megcsinálta lefelé is az elmúlt hónapokban látott kereskedési sávból. Sőt, most is éppen letörésben van.

DAX index

Forrás: Bloomberg, Erste

Mind a DAX-ról, mind a BUX-ról – az utóbbiról inkább – elmondható, hogy olcsónak tekinthető. Legalábbis ha az előre mutató P/E rátákat nézzük, historikus összehasonlításban.

Mindeközben az OTP túlvettnek mondható. A Richter ugyan nem túlvett, de számos bizonytalansággal találkozunk a részvény kapcsán. Az egyik a rubel kérdés, illetve egyáltalán az orosz kérdés. Az orosz gazdaság ugyanis az általános elmélet szerint még csak most kerülhet igazán bajba. Ugyanis a kisebb szénhidrogén értékesítési volumenek, ráadásul alacsonyabb árakkal találkozva, miközben háborús extra költségek vannak, nem tesznek jót a költségvetésnek. Ez gyengíti a rubelt, ami növeli az inflációt. Ez pedig magasabb kamat- és hozamkörnyezetet eredményez. A megnövekvő tőkeköltség viszont megfojtja a beruházásokat és a gazdasági növekedést. A másik út a költségvetés rendbetételére a megszorítás lenne, az viszont népszerűség romlással jár. Vagyis nem járható út Putyin számára. Ez különben az OTP-t is érinti. Habár az értékelésből (pl. PE) érdemes kivenni – a kockázatok miatt – az orosz operációt. Az USA kapcsán pedig az év vége közeledtével egyre égetőbb lesz a kettős adóztatással kapcsolatos kérdés. Egyelőre csak reménykedünk benne, hogy (i) a magyar államnak sikerül új megállapodást kötni; (ii) ha nem, akkor a Richternek van B terve arra nézve, hogy hogyan lehet megúszni a belépő plusz adóterhet, ami akár jelentős is lehet.

Egy szón mint száz, az új csúcs ellenére sem változott a világképünk. Olcsó a BUX, jó a teljesítmény, de most mégis valószínűbb lehet egy pihenő, akár hasonló kiszúrásokkal, mint a DAX esetében láthattunk az elmúlt időszakban. Valamiféle konszolidáció után, talán egy éves időtávon, pl. ha számos kérdés tisztázódik – amelybe az uniós pénzek is beletartozhatnak, vagy éppen a gazdaság fellendülésének kérdése megoldódik – számítanánk inkább komolyabb igazi új jelentősebb emelkedési hullámra, ahol megjelenhetne páéldául a Richter mint az első vezető részvény, hogy aztán egymást rotálják a vezető részvények abban a mozgásban.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben