Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Fed és a pénznyomtatás

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2023. július 27.   10:51

A Fed 25 bázisponttal 5,25-5,50 százalékos mértékre emelte kamatait, ami várhatóan az utolsó kamatemelés volt az idén. Az amerikai monetáris hatóság szerint persze lehet még szigorítás, ami elsősorban a makrogazdasági adatok függvénye. A Fed...

A Fed 25 bázisponttal 5,25-5,50 százalékos mértékre emelte kamatait, ami várhatóan az utolsó kamatemelés volt az idén. Az amerikai monetáris hatóság szerint persze lehet még szigorítás, ami elsősorban a makrogazdasági adatok függvénye. A Fed politikájáról és a világban lévő pénz mennyiségének növekedéséről nagyon beszédes a lenti ábra. Azt mutatja, hogy miként változott a világgazdaságban lévő dollár (M2= készpénz+ számlapénz) mennyisége. Jól látható, hogy az elmúlt hatvan évben átlagosan 7,1 százalékkal nőtt a dollár mennyisége, ez 4,1 százalékponttal volt nagyobb, mint az átlagos amerikai éves reál GDP növekedés (3 százalék). Ez a viszony azonban a covid utáni kilábaláskor megszűnt: hirtelen hatalmas mértékben, egy év alatt majdnem 25 százalékkal nőtt 2020-2021-ben a pénzmennyiség a gazdaságban. A Fed nemcsak a kamatok nullára levitelével élénkítette a gazdaságot, hanem hatalmas mennyiségű állampapírt is vett a piacon. A világban terjedtek az új elméletek, mint a modern monetáris teória, amely szerint nyugodtan lehet növelni a pénzmennyiséget, ez csak hasznos a gazdasági élénkítés szempontjából.

Tulajdonképpen nem is csoda, hogy a másfél évtized alatt elfeledett jelenség, az infláció ekkora erővel tért vissza. Jerome Powell jegybankelnök hamar rájött, hogy ez mekkora hiba volt, és gyorsan emelni kezdte a kamatokat. Ennek az lett az eredménye, hogy pont a ló másik oldalára estünk át: 2022-2023-ban ugyanis csökkent a dollár mennyisége a világban, amire soha nem volt példa a megelőző hatvan évben. Ez a dollár kínálat zsugorodás nemcsak masszívan fékezi az inflációt szerencsére, de közel recessziót okoz az fejlett világban. Nem véletlen, hogy az IMF mindössze 1,3 százalékos GDP bővülésre számít idén az OECD országok körében, ami az elmúlt húsz év leggyengébb növekedése.

A tanulság az, hogy semmilyen módon nem jó az extrém, szélsőséges irányba elmozdulni. Ez igaz a monetáris politikára is. Ha megszeged a közgazdaságtan szabályait, akkor azért súlyos árat kell fizetni. Nincs ingyen ebéd. A dezinfláció és dollár kínálatának változása a mostani kamatciklus végével remélhetőleg beáll a normál, 6-8 százalék körüli növekedési szintre 2024-től, vagyis ismét egy kiegyensúlyozottabb, kevésbe ingadozó ábrát láthatunk majd, ami a gazdasági stabilitást is inkább szolgálja.

A dollár pénzmennyiség (M2 = készpénz és számlapénz) változása 1960-tól napjainkig

Forrás: Bloomberg

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Zuhan a sztárpapír, kifulladóban az MI-forradalom?
SZTORI

Zuhan a sztárpapír, kifulladóban az MI-forradalom?

A Supermicro a mesterségesintelligencia-forradalom egyik legnagyobb...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben