Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A helyzet fokozódik!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAIMiró JózsefVezető elemző2023. május 25.   12:10

Erste Kommentár Virág elvtárs után szabadon: A helyzet fokozódik! Ma nem az amerikai adóságplafonról akartunk írni, de a tegnapi fejlemények tükrében megint kell egy picit beszélnünk róla. Most a...

Erste Kommentár

Virág elvtárs után szabadon: A helyzet fokozódik!


Ma nem az amerikai adóságplafonról akartunk írni, de a tegnapi fejlemények tükrében megint kell egy picit beszélnünk róla. Most a Fitch lépte meg azt az első lépést, amelyet az S&P 2011-ben a leminősítés előtt. Igaz maga a Fitch is továbbra is a megegyezést tekinti az alapforgatókönyvnek, s ez inkább – mint ahogy a Fehér Ház is rámutatott – nyomásgyakorlásnak tűnik a politikai döntéshozók felé, hogy a patthelyzetet megoldják még az „X-day” előtt. Amúgy a költségvetés hasonló vagy talán egy picit jobb helyzetben van, mint akkor. 2011 július végén 64 Mrd dollár csücsült a kincstári számlákon, amely néhány nap alatt 10 Mrd dollárra csökkent, s ez így is maradt szeptember közepéig, annak ellenére, hogy közben augusztus 3-án megszületett a döntés az adóságplafon megemeléséről. Akkoriban az M2 készpénzállomány 8 600 Mrd dollárra rúgott az amerikai gazdaságban. Tegnap a kincstár 72 Mrd dollárt tudhatott a számláin, viszont most az M2 pénzállomány majdnem 20 700 Mrd dollárra rúg, amely 2,4 szerese az akkori értéknek, azaz ez most ilyen értelemben 30 Mrd dollár akkori pénznek felel meg. Vagyis tényleg kritikus a helyzet. Így mindent egybevetve nem meglepő, hogy elindult a rövid hozamok mellet a hosszú hozamok emelkedése is, amely viszont negatívan hat a tőzsdei cégek várható pénzáramának a jelenértékére is, vagyis – egyszerűbben – a részvények értékére is, amelyet már részben előre áraztak a piacok.


Az egyéb, s így az európai piacokat sem hagyták érintetlenül a fentebbi események, s így a DAX-ot sem. Az index kevesebb mint egy hete még új csúcsot döntött, most pedig a korábbi sáv alsó élét ostromolja. Mindeközben a rövid, napon belüli MACD indikátorok egy része már vételi jelzést adott, miközben a napos MACD index még csak most adott eladási jelzést. Mindenestre egy támasz szinthez érkeztünk. Vagyis, mindent egybe vetve, azért itt meg kellene állni a csökkenésnek, legalább átmentileg. Ugyankkor egy erőteljesebb fordulat még korainak tűnik, legalábbis technikai alapon.


S most akkor beszéljünk arról, ami talán szintén sokunkat foglalkoztat. Elkészült a költségvetés, amelyet a Költségvetési Tanács ugyan elfogadott, de azért jó pár kritikával és magas kockázatú megvalósítással illetett. Ebből az látszik kiderülni, hogy az extraprofit adók egy része jelentősen csökkenhet. Ilyen a bankok, a gyógyszergyártók vagy éppen az energia cégek extraprofit adója. A bankok esetében ez feleződhet, de mintha a bankadóban lenne valamiféle extra emelkedés. Ez különben az OTP-t egyik oldalon, mintegy 18 Mrd adócsökkentéssel, a másik oldalon, mintha 7,5 Mrd forint adónemessel érinteni. Vagyis a nettó javulás 10 Mrd Ft környékén lehet, amely ugyan pozitív, de nem jelenős tétel. Valószínűleg ezekről a mai kormányzati sajtótájékoztatón tudunk meg részleteket, délután. A gyógyszergyártók esetében, jelentős, 75 százalékos csökkenésre lehet számítani a jelenlegi adatok alapján. Mindeközben a Richter reménykedik benne, hogy már idén csökkenhet az adó mértéke, hiszen nem áll fenn az extra devizaárfolyam nyereség, s amúgy az exportra kivetett adóról beszélünk, ami – nem kell senkinek sem magyarázni – nonszensz. S jövőre teljes megszűnést vár a cég. A MOL esetében is csökkenhet az adó, míg az Mtel estében nem látunk egyelőre változást. Mindet egybevetve a relatíve legnagyobb változásra valószínűleg a Richter esetében számíthatunk.


Ha pedig költségvetés és konvergencia pálya, akkor az Európai Bizottság húzta le a vizeslepedőt a kormányról. A Bizottság nem hiszi el a jövő évi 2,9 százalékos hiánycélt, s szerinte az 4 százalék fölött alakulhat majd. Sürgeti a különadók megszüntetését, a rezsicsökkentés, az ár és kamatstopok eltörlését, s lehetne folytatni a sort. Mind az Európai Parlament, mind a Bizottság jelentésből az süt ki, hogy nem valószínű, hogy belátható időn belül elindulnak a befagyasztott uniós források Magyarország felé. Ráadásul a jövő évi költségvetés tartalmaz majdnem 2,500 Mrd forintnyi uniós forrást is, amely mintegy 3 százaléka a GDP-nek. Ha pedig az nem folyik be, akkor még inkább igaza lesz az EB-nek a rossz, illetve romló költségvetési egyenleg terén. Ez pedig azért fontos, mert akkor megindul az EDP eljárás Magyarország felé, hiszen a 3 százalékos hiány cél megsértését jövőre már nem nézi el az EU. Ez pedig azt jelenti, hogy az EDP eljárásnak köszönhetően támogatás megvonásban részesülhetünk. Vagyis azokat a pénzeket, amiket befagyasztottak, még inkább nem kapjuk meg, vagy ami még rosszabb, a még csordogáló EU-s pénzek tovább csökkenthetnek. Idén különben eddig több mint 500 Mrd forint folyt be a költségvetésbe az Európai Unióból. S akkor idézzünk, s megint nem pontosan, egy másik klasszikust: Nézd má’, megint nincs rajta sapka!

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben