Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Török részvénypiac a választások után: tegyünk ide pénzt?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAIPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2023. május 16.   09:57

Erste kommentár A hétvégi török választások a piac számára nem kedvező forgatókönyv szerint zárultak. A mostani elnök, Recep Tayyip Erdogan nyerte a török elnökválasztás első...

Erste kommentár

A hétvégi török választások a piac számára nem kedvező forgatókönyv szerint zárultak. A mostani elnök, Recep Tayyip Erdogan nyerte a török elnökválasztás első fordulóját, pártja, az AKP és szövetségesei pedig többségben lesznek a török parlamentben. Bár a második forduló elméletileg még változtathat az elnök személyén, ennek az esélye csekély, mivel a „mérleg nyelve”, Sinan Ogan nacionalista politikus hívei is inkább Erdoganra fognak szavazni két hét múlva. A piac több mint 6%-kal esett a választások hírére, a török líra pedig új mélypontra, 19,7-re csökkent a dollárral szemben.


A török részvénypiac hosszútávon nem volt egy sikertörténet a befektetők számára. A XU100-as isztanbuli részvényindex 1988-as indulása óta 35 év alatt csekély, mindössze évi 4,6%-os hozamot tudott felmutatni USA dollárban. Persze voltak sikeres szakaszok is: pont Erdogan 20 évvel ezelőtti színre lépése és az akkori liberális gazdaságpolitika csodát hozott Törökországban. A dollárban mért tőzsdeindex 2002 és 2007 vége között megkilencszereződött, az éves reál GDP növekedés 7,5% volt ebben a periódusban. Törökország volt az új Kína, ráadásul itt Európa kapuiban. Egy olyan ország, mely akkor EU-aspiránsként egy hosszútávú sikersztori lehetett volna.


Sajnos nem lett az. Ez pedig pont annak a nacionalista politikának és a gazdaság rossz menedzselésének tudható be, ami a mostani elnök, Erdogan nevéhez köthető a 2008-as válság után, de főleg az évtized végétől. Amíg a 2010-es években a világ soha nem látott stabiltást és növekedést élvezett, Törökország folyamatosan leszakadt. A Covid válság aztán megtépázta a sokáig sikertörténetnek számító turizmust is, és az orosz-ukrán háború sem tett jót. Igaz, hogy Törökország ügyesen kihasználta a helyzetet, és mindkét félből profitált, de ez sem tudta megakadályozni, hogy az országban közel háromszámjegyű legyen az infláció, miközben a gazdaság nem igazán tudta elérni az erdogani első időszak növekedését.


Vajon a mostani elnök tanulhat-e ebből? Képes lesz-e függetlenül irányítani a gazdaságot, vagy megint olyan nonszenszeket hallunk, hogy az alacsony kamatot kell fenntartani az infláció letörésére? Sajnos a mostani választás nem ígér sok jót – Törökországban a szavazókat nem a gazdaság mozgatja, mint mondjuk az Egyesült Államokban. Ezért tartok tőle, hogy a tőzsde értékítélete reális. Sajnos Törökország továbbra is csak ígéret marad, ami megfelelő menedzselés mellett egy gazdasági csoda lehetne. De egyelőre nem tűnik annak. Nem látszik, hogy Erdogannak miért kéne mást csinálnia gazdaságilag, mint eddig. Egy autoriter vezetőnek egyébként is csínján kell bánnia a gazdasági sikerrel – ilyenkor mindig felemelkedik egy az államtól független vállalkozói és polgári réteg, ami hosszú távon kihívóje lesz a nagy vezetőnek. Emiatt sem indokolt sajnos az optimizmus. Persze azt is látnia kell az elnöknek, hogy a gazdasági összeomlást el kell kerülni, mert a választás azt is megmutatta, hogy az előny csökken. Ez azonban sajnos nem lesz elegendő, hogy a 2002 és 2008 közötti siker megismétlődjön. Ahhoz teljes elhatározottság kellene, amiben Törökország gazdasági sikere az elsődleges.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Zuhan a sztárpapír, kifulladóban az MI-forradalom?
SZTORI

Zuhan a sztárpapír, kifulladóban az MI-forradalom?

A Supermicro a mesterségesintelligencia-forradalom egyik legnagyobb...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben