Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jött, és már ment is!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. május 12.   12:53

Erste kommentár Három nap alatt túl is lettünk a magyar gyorsjelentési szezon dandárján, a végeredmény pedig jobb lett a vártnál. Habár picit eltérő struktúrában, de az Erste összesített profit...

Erste kommentár

Három nap alatt túl is lettünk a magyar gyorsjelentési szezon dandárján, a végeredmény pedig jobb lett a vártnál. Habár picit eltérő struktúrában, de az Erste összesített profit várakozása a négy blue chip esetében egybeesett a 296 milliárd forintos piaci konszenzussal. Tavaly ez a négy cég 161 milliárdos számviteli profitot termelt az első negyedévben. Most az össz-profittömeg 411 milliárd forintra ugrott, ami majdnem 40 százalékkal haladja meg a várakozásokat, és igazán decens, 156 százalékkal múlja felül a tavalyi eredményt.
Ez leginkább az OTP-nek köszönhető, amit tavaly a különadókon túl orosz leírások is sújtottak, míg idén Oroszország már pozitívan járult hozzá az eredményhez. Emellett mintegy 100 milliárd forintos badwill-t (NKBM akvizíció zárása) is elkönyveltek. Ez kiütötte a bankadó negatív hatását. Így az eredmény év per év alapon több, mint 200 milliárd forintot javult. Az elkövetkező negyedévben is hasonló egyszeri pozitív tételre lehet számítani az Ipoteka tranzakció zárása kapcsán. Ha pedig nem lesz újabb negatív tétel, amit valószínűsítünk, akkor szintén jó eredményre számíthatunk. Ugyanakkor a kamatstop a második félévben is marad, hiszen csak az év vége felé, jövő év elején bukhat az alapkamat 10 százalék alá. Ez 20 milliárd meg nem termelt profitot jelent. Az extraprofit-adó csökkentésében pedig csak reménykedhetünk a jövő évtől, az eddigi kormányzati kijelentések alapján.
A MOL esetében miközben már mutatkoztak a romlás jelei, de meglepetésre jó lett a nettó eredmény, a kisebbségi elszámolások miatt is. Itt az Erste előrejelzésénél mintegy 100 milliárd forinttal lett jobb a profit, s a piaci várakozásokhoz képest is mintegy 80 milliárdos volt a felülteljesítés. Ugyanakkor a csökkenő kőolajárak, s a gyorsan zuhanó finomítói marzsok nem túl fényes negyedéveket vetítenek előre.
A Richter esetében a várakozásunknak megfelelő profitot láthattunk. Erős volt a bruttó fedezet javulás, és az extraprofit-adó is kisebb volt, mint amire számítottunk. Az utóbbiban az elkövetkező negyedévekben növekedést várunk, ha csak nem talál a cég megértő fülekre a kormányzatnál. Nevezetesen, hogy már nincs extra árfolyamnyereség az erős rubelnek köszönhetően. Azaz extraprofit sincsen. Mindettől függetlenül az elkövetkező negyedévekben magasabb extraprofit-adó összeggel kalkulálhatunk, ha a konzervatív oldalon maradunk. Ugyanakkor a Vraylar értékesítések újabb erőteljes felfutása tovább segítheti az eredmény növekedését az elkövetkező negyedévekben.
A Magyar Telekom esetében ugyan gyenge, és a vártnál is picit gyengébb lett azeredmény. Azt nem szabad elfelejteni, hogy az emelkedő költségeket csak március elejétől hárította át az ügyfelekre, a törvény által engedélyezett 14,5 százalékos tarifaemelésekkel. Így az elkövetkező negyedévekben jobb eredményeket várhatunk. A menedzsment nem is változtatott az idei és a középtávú eredményelőrejelzésén sem.
Mindent összevetve, a vezető cégek jó első negyedévet mondhatnak maguk mögött. A kilátások ugyan kicsit vegyesek, de az összkép inkább a további jó teljesítmény felé mutat, még akkor is, ha a MOL (ami a gyenge láncszem) esetében romlás várható, s a MOL az egyik nagy profit-gyár az OTP mellett.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben