Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

BEFEKTETÉS

Magyar Telekom: A különadó és az emelkedő energiaköltségek megették a bevétel növekedését

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉS2023. május 11.   17:39

A Magyar Telekom 2023 első negyedéves bevétele meghaladta a konszenzust, az EBITDA a piaci várakozások és a mi előrejelzéseink között volt, míg a nettó eredmény elmaradt a becslésektől.

A bevételek 12,5%-kal 195,9 milliárd forintra nőttek az előző év azonos időszakához képest, elsősorban a magasabb adat- és SMS-szolgáltatások, a magasabb vezetékes szélessávú bevételek, valamint a magasabb IT-bevételek következtében. A 14,5%-os infláció alapú díjkorrekció 2023. március 1-jén lépett életbe, ami hozzájárult a bevételnövekedéshez.

Az EBITDA 6,6%-kal 58,0 milliárd forintra csökkent 2023 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest, mivel a közvetett költségek 44,7%-kal voltak magasabbak. A költségeket főleg az a magyarországi különadó, az energiaköltségek, a munkavállalói költségek és az egyéb költségekre nehezedő inflációs nyomás emelte. A különadó nélkül számított EBITDA 5,0%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A nettó eredmény 10,5 milliárd forint volt, ami 43,0%-os csökkenést mutat az előző év azonos időszakához képest. A visszaesés elsősorban a lényegesen alacsonyabb pénzügyi eredménynek és az alacsonyabb EBITDA-nak volt betudható.

A spektrumlicencek nélkül számított FCF -10,7 milliárd forint volt, főként a magasabb kamat- és lízingfizetések, valamint a tavaly ilynekor elkönyvelt pozitív egyszeri tétél miatt. A spektrumlicencek nélkül számított CAPEX AL mérsékelten, 23,5 milliárd forintra nőtt. A nettó adósság/EBITDA 2,0x volt az időszak végén.

A Magyar Telekom megerősítette korábbi iránymutatását: a bevétel és az EBITDAaL 5-10%-kal nőhet 2023-ban, a korrigált nettó eredmény mérsékelt növekedést mutathat, míg az FCF 60 milliárd forint körül alakulhat.

A cég 2023. május 25-én tartja részvény-visszavásárlási aukcióját, melynek keretében maximum 14,6 milliárd forint összértékű saját részvényt kíván visszavásárolni.

Véleményünk: A magyarországi különadó nélkül számított 5,0%-os EBITDA-növekedés még mindig elmarad a bevételek 12,5%-os növekedésétől, a lényegesen magasabb közvetett költségek miatt. Az infláció alapú díjkorrekció már egy hónap alatt is éreztette hatását az ARPU alakulásában. A költséginflációs nyomás enyhülésére számítunk a jövőben, az áremelések működési eredményre gyakorolt torzító hatása miatt. Összességében semleges piaci reakcióra számítunk.

 

Kereskedjen
online,
akár díjmentes valós idejű
amerikai adatszolgáltatással.
Részletek
Kereskedjen online, akár díjmentes valós idejűamerikai adatszolgáltatással. Részletek

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben