Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Magyar Telekom: A különadó és az emelkedő energiaköltségek megették a bevétel növekedését

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉS2023. május 11.   17:39

A Magyar Telekom 2023 első negyedéves bevétele meghaladta a konszenzust, az EBITDA a piaci várakozások és a mi előrejelzéseink között volt, míg a nettó eredmény elmaradt a becslésektől.

A bevételek 12,5%-kal 195,9 milliárd forintra nőttek az előző év azonos időszakához képest, elsősorban a magasabb adat- és SMS-szolgáltatások, a magasabb vezetékes szélessávú bevételek, valamint a magasabb IT-bevételek következtében. A 14,5%-os infláció alapú díjkorrekció 2023. március 1-jén lépett életbe, ami hozzájárult a bevételnövekedéshez.

Az EBITDA 6,6%-kal 58,0 milliárd forintra csökkent 2023 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest, mivel a közvetett költségek 44,7%-kal voltak magasabbak. A költségeket főleg az a magyarországi különadó, az energiaköltségek, a munkavállalói költségek és az egyéb költségekre nehezedő inflációs nyomás emelte. A különadó nélkül számított EBITDA 5,0%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A nettó eredmény 10,5 milliárd forint volt, ami 43,0%-os csökkenést mutat az előző év azonos időszakához képest. A visszaesés elsősorban a lényegesen alacsonyabb pénzügyi eredménynek és az alacsonyabb EBITDA-nak volt betudható.

A spektrumlicencek nélkül számított FCF -10,7 milliárd forint volt, főként a magasabb kamat- és lízingfizetések, valamint a tavaly ilynekor elkönyvelt pozitív egyszeri tétél miatt. A spektrumlicencek nélkül számított CAPEX AL mérsékelten, 23,5 milliárd forintra nőtt. A nettó adósság/EBITDA 2,0x volt az időszak végén.

A Magyar Telekom megerősítette korábbi iránymutatását: a bevétel és az EBITDAaL 5-10%-kal nőhet 2023-ban, a korrigált nettó eredmény mérsékelt növekedést mutathat, míg az FCF 60 milliárd forint körül alakulhat.

A cég 2023. május 25-én tartja részvény-visszavásárlási aukcióját, melynek keretében maximum 14,6 milliárd forint összértékű saját részvényt kíván visszavásárolni.

Véleményünk: A magyarországi különadó nélkül számított 5,0%-os EBITDA-növekedés még mindig elmarad a bevételek 12,5%-os növekedésétől, a lényegesen magasabb közvetett költségek miatt. Az infláció alapú díjkorrekció már egy hónap alatt is éreztette hatását az ARPU alakulásában. A költséginflációs nyomás enyhülésére számítunk a jövőben, az áremelések működési eredményre gyakorolt torzító hatása miatt. Összességében semleges piaci reakcióra számítunk.

 

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Stabil az agrárkülkereskedelem egyenlege
AGRÁR SAROK

Stabil az agrárkülkereskedelem egyenlege

Az agrárexport szerkezetében az elsődleges és másodlagos feldolgozottságú termékek szép karriert futnak be. Míg a feldolgozatlan termékek a tíz...

2024. április 11.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben