Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szakadó finomítói marzsok, recesszió közeleg?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. április 27.   10:25

Erste kommentár Az elmúlt 2-3 hét egyik legérdekesebb nemzetközi eseménye az energiapiacon a finomítói marzsok összezuhanása volt. A változás azért is szembetűnő, mert nagyon hirtelen és drasztikusan következett...

Erste kommentár

Az elmúlt 2-3 hét egyik legérdekesebb nemzetközi eseménye az energiapiacon a finomítói marzsok összezuhanása volt. A változás azért is szembetűnő, mert nagyon hirtelen és drasztikusan következett be. A két fő finomítói üzemanyag termék közül főleg a dízel árrése az, ami megszenvedte ezt az csökkenést. Európában a Brent-Rotterdam CIF dízel árrés március végén még 30 dollár/hordó felett volt, míg ma reggel mindössze 13,5 dollár. Hasonló éles zuhanás volt az Egyesült Államokban és Ázsiában is. A benzin árrések ezzel szemben némileg ellenállóbbak voltak: a március végi 25 dollár körüli nyereségráta 17-18 dollárra csökkent.


A piac egyértelműen a globális konjunktúra miatt aggódik. A dízel kínálat lassan nő ugyan a tavaly és idén átadásra kerülő közel-keleti és kínai finomítók miatt, de ez önmagában nem okozna ekkora esést. A mögöttes ok inkább az, hogy lassul a világgazdaság, ami visszahat a dízel keresletre, illetve Oroszország a szankciók ellenére képes volt fenntartani finomított termék kínálatát. A változás mindenesetre negatív a teljes olajipari szektorra nézve, főleg az olyan cégekre, ahol túlsúlyban van a finomítás-marketing tevékenység. Ilyen az Egyesült Államokban a Valero vagy a Marathon Oil, Európában pedig a Shell, a BP, a Total vagy éppen a MOL és az OMV. A dízel kereslet egyébként az egyik legkoraibb indikátor, ami nagyon érzékeny a kereskedelem és az ipari tevékenység globális alakulására. Ilyen értelemben sajnos nem számíthatunk túl sok jóra rövidtávon. Még Kína gazdasági aktivitása is elmaradhat a várttól, pedig 2023-ban innen várták a befektetők a megváltást.

A Meta reklámbevételei is jól alakultak

Tegnap este a Meta-val folytatódott az amerikai tech óriások gyorsjelentési dömpingje. A cég bevétele éves szinten 2,6 százalékkal 28,7 milliárd dollárra nőtt, kb. egy milliárd dollárral felülmúlva az elemzői várakozásokat. A bevételek több, mint 90 százalékát adó reklámbevételek a várt felett alakultak, míg a „Metaverzum víziót” is magába foglaló Reality Labs vesztesége 4 milliárd dollár volt. A cég részvényenkénti profitja 2,20 dollár lett, ami ugyan 19%-os visszaesés az egy évvel korábbihoz képest, de meghaladta a 2,01 dolláros elemzői konszenzust. A Meta a korábbi 86-92 milliárd dolláros éves bevétel előrejelzési sáv tetejét 90 milliárdra csökkentette. A részvény közel 12 százalékos pluszban van a zárás óta.

Hatékony maradt az Ebay

Tegnap piaczárás után az eBay is közzétette első negyedéves gyorsjelentését. A cég éves szinten 1,1 százalékkal 2,51 milliárd dollárra növelte bevételét, éppen csak meghaladva a 2,48 milliárd dolláros Bloomberg-konszenzust. A részvényenkénti nyereség 5,7 százalékkal 1,11 dollárra nőtt, ami szintén felülmúlta az 1,07 dolláros várakozást. A jelenlegi negyedéves előrejelzés közepesnek mondható: 2,47-2,54 milliárd dolláros bevétel (az elemzői várakozás 2,43 milliárd), és 0,96-1,01 dolláros EPS (az elemzői várakozás 99 cent). Az eBay papírjai közel 3 százalékkal emelkedtek a zárás utáni kereskedés folyamán.

Növekvő kamatjövedelem húzta a Banco Bilbao eredményét

A Banco Bilbao 1,85 milliárd eurós adózott eredményt ért el az első negyedévben, felülmúlva a várt 1,67 milliárd eurót. A felülteljesítés fő oka, hogy a nettó kamatjövedelem a vártnál nagyobb mértékben, 43%-kal növekedett. Minden fő piacon a vártnál jobb eredményről számolt be a bank. Továbbra is Mexikóból származik a profit legnagyobb része, több mint kétharmada. A bankcsoport CET1 tőkemegfelelése 13,1%-ra javult az év végi 12,6%-ról.

Az Egyesült Arab Emirátusok szállhat be a Thyssenkruppba

Az állami hátterű Emirates Steel Arkan kisebbségi részesedést vásárolna a Thyssenkrupp Steel-ben. A pénzügyi befektetésen túl stratégiai együttműködésről is szó van. A termelés energiaintenzív részét az Egyesült Arab Emirátusban végeznek megújuló energia felhasználásával, a termékeket ezt követően szállítanák Németországba, ahol az autóipar számára a Thyssenkrupp alakítaná ki a végterméket. Hivatalos ajánlat néhány hónapon belül érkezhet, csak azt követően, hogy a Thyssenkrupp új vezérigazgatója átveszi a feladatokat.

Hozta az előzetes számokat a BASF

Ma reggel tette közzé végleges első negyedéves eredményét a BASF, de már korábban publikálták az előzetes számokat, aminek megfelelt a végleges eredmény. Az árbevétel 20 milliárd euró, az EBITDA pedig 2,81 milliárd euró volt az első negyedévben. A társaság megerősítette a 84-87 milliárd euró közti éves EBIT várakozását. A tavalyi évi eredmény után az igazgatóság 3,4 eurós osztalék kifizetését javasolja a közgyűlésnek. Az idei évre azonban borús kilátásokat festett a társaság, a vegyipari termékek iránti kereslet nyomott maradhat.

Tovább javult a Deutsche Bank likviditása és tőkemegfelelése

A Deutsche Bank a várt 1 milliárd euró körüli adózott eredménnyel szemben 1,3 milliárd eurós profitot ért el. A kötvénykereskedési üzletág bevétele a vártnál nagyobb mértékben, 17%-kal csökkent. Ezt azonban ellensúlyozni tudta a vállalati üzletág javuló teljesítménye.


A bank a korábbi 2 milliárd euróról 2,5 milliárd euróra emelte a költségcsökkentési célját. Ezt elsősorban a nem ügyfélterületek csökkentésével, illetve növekvő fokú automatizálással igyekeznek elérni. Ezenkívül a kockázattal súlyozott eszközállományt 20 milliárd euróval tervezik csökkenteni a hatékonyabb tőkefelhasználás érdekében.


A bankpiaci turbulenciák a Deutsche Bankot is megviselték, a betétállomány az év végi 621 milliárd euróról 592 milliárd euróra csökkent, ami negatív meglepetés volt a várakozásokhoz képest. A Deutsche Bank CET1 tőkemegfelelése az év végi 13,4%-ról 13,6%-ra emelkedett. A likviditás fedezeti mutató (LCR) az év végi 142%-ról minimálisan, 143%-ra emelkedett.


A bank vezérigazgatója ismét megerősítette, hogy a második félévben saját részvény visszavásárlást terveznek, de az ezzel kapcsolatos további részletek ezúttal is elmaradtak. Egyelőre folynak az egyeztetések a felügyelettel a visszavásárlási programról.

Bezuhant a Samsung nyeresége, de már látszik a fény…

A gyenge chipkereslet miatt a dél-koreai vállalat első negyedéves operatív eredménye 96%-kal csökkent éves szinten, amihez nagyban hozzájárult, hogy a cég félvezető egysége rekordnak számító 3,4 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el. A Samsung a gyenge évkezdés után a kereslet élénkülésére számít az év második felében.

Erősödött a forint

Szerdán nagyjából egy százalékot hozott a magyar deviza az eurón, záráskor már újra 374 körül járt a kurzus. Ma reggel is folytatódik a tegnapi tendencia. Az árfolyam alakulásának meghatározó szerepe lesz a májusi kamatdöntés alkalmával: minden más tényező változatlansága mellett a mostani EURHUF-kép erősítheti a következő havi lazítás lehetőségét.

Ma az amerikai GDP adatokra figyelünk

Szerdán nagy utat járt be az EURUSD kurzusa a nemzetközi devizapiacon. 1,098-nál nyitott a devizapár, majd megindult a dollár masszív gyengülése. Ebben egyrészt a korábbi napoknál lényegesen szigorúbb EKB-s megszólalások, másrészt a délután közzétett gyenge amerikai konjunktúra adatok játszottak szerepet. Ez több mint egy százalékos leértékelődést jelent a dollár szemszögéből. Végül 1,105 körül zárt a legfontosabb devizapár. Ma a tengerentúli GDP adatokra figyelünk, az első negyedéves teljesítményről kapjuk az első becslést.

Nagyot esett a kőolaj a keresleti félelmekre

A WTI 74,4, a Brent típusú kőolaj pedig 78,1 dollárra esett ma reggel hordónként, míg az Ural azonnali európai árjegyzése 61,8 dollárig csökkent. Az esés hátterében egyértelműen a kereslettel kapcsolatos félelmek álltak. A befektetők aggódnak, hogy a magasabb kamatok és a fejlett piacok lassulása miatt kisebb lesz idén a kőolaj iránti kereslet, mint azt korábban várni lehetett. Ezt némileg ellensúlyozta tegnap a heti amerikai nyersolaj készlet adat, ami 5,05 millió hordó emelkedést mutatott az előző hét számaival szemben. A piacot azonban aggasztja a finomítói árrések beesése és Kína erőtlen növekedése, ami elmarad attól a várakozástól, ami a piacot az első negyedévben jellemezte.

Az arany újra 2.000 dolláron, a bankválság miatti félelem újra megjelent

Az arany 2.000 dollár körüli szinten forgott ma reggel. A befektetőket aggasztja az amerikai bankrendszer helyzete, miután a regionális pénzintézet, a First Republic Bank közzétette negyedéves számait. A részvény 64%-ot esett a jelentés után, mivel kiderült, hogy a bank nyeresége messze elmaradt a piaci várakozásoktól. Ez azt is jelenti, hogy a Fed-nek visszafogottságot kell mutatni a kamatemelések terén, mivel további lépések ismét kiélezhetik a bankrendszer törékeny helyzetét. A részvénypiac tegnap ugyancsak gyengén szerepelt.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben