Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szigorodó hitelezés aggasztja a német gazdasági szereplőket

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. április 19.   09:29

Vegyes a kép Vegyesen alakultak a tegnap megjelent német ZEW index értékei. A jelenlegi helyzet megítélése a vártnál nagyobb mértékben javult. Az index értéke a márciusi -46,5 pontról -32,5 pontra...

Vegyes a kép

Vegyesen alakultak a tegnap megjelent német ZEW index értékei. A jelenlegi helyzet megítélése a vártnál nagyobb mértékben javult. Az index értéke a márciusi -46,5 pontról -32,5 pontra emelkedett, felülmúlva a -40 pontos várakozást. A kilátások megítélése viszont a várt enyhe javulás helyett még csökkent is, a márciusi 13,0 pont után 4,1 pontra esett áprilisban. A kilátásokat elsősorban a szigorúbb pénzügyi kondícióktól, a szigorodó hitelezési feltételektől való félelem befolyásolta negatívan.

2 éves rekord

Az európai autóeladások 26%-kal 1,42 millió gépkocsira emelkedtek márciusban, ez csaknem 2 éves rekordot jelent. A bővülés elsősorban az ellátási láncok és így a termelés normalizálódásának köszönhető.

Gördülő recesszió?

Mike Wilson, a Morgan Stanley vezető részvénystratégája az elmúlt hetekben látott emelkedés ellenére továbbra is pesszimista a részvénypiacot illetően. A Fed újabb kamatemelését és a vállalati eredmények csökkenését látja a legfőbb kockázatnak, és úgy gondolja, hogy még messze van a medvepiac vége.


Ezzel szemben Ed Yardeni, a Yardeni Research vezetője úgy gondolja, hogy a befektetők lemaradhatnak a részvénypiacok emelkedéséről, ha túlságosan aggódnak az amerikai gazdaság miatt, mivel az összességében nem fog visszaesést mutatni. Szerinte már tavaly óta recesszió van, csak éppen „gördülő recesszió”, azaz a visszaesés egy időben csak bizonyos iparágakat érint, a teljes gazdaságra nem terjed ki.

25 vagy 50?

Tegnap az amerikai jegybank két idén nem szavazó tagja is értekezett a szigorítási ciklus folytatásáról. James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke szerint a szigorítási ciklus közel van a végéhez, de további 50 bázispontnyi kamatemelésre még szükség van. Az atlantai Fed-vezér, Raphael Bostic azonban azt mondta, hogy az elsődleges forgatókönyv szerint egy 25 bázispontos emelés jöhet még.

Több nagybank is erős évet vár Kínától

Megemelte a kínai GDP várakozását a JPMorgan és a UBS is. Előbbi az eddigi 6,0% várakozását 6,5%-ra javította, míg utóbbi 5,4%-ról 5,7%-ra emelte becslését a gazdaság idei teljesítményét illetően. A két bank a pozitív meglepetést okozó friss GDP adat után hajtott végre korrekciót, melyeknek alapja elsősorban az erős fogyasztás, illetve az ingatlan szektor emelkedése volt. A Citi már korábban 6,1%-ra emelte előrejelzését.

Javult, de még mindig gyenge volt az ipari termelés Japánban

A végleges adatok alapján 0,5%-kal csökkent a japán ipari termelés februárban az előző év azonos időszakához viszonyítva. A januári ütem 3,1%-os romlást mutatott. A havi alapú mérés 4,6%-kal nőtt februárban a januári 5,3%-os csökkenés után.

Határidős piacok

Mínuszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben