Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szigorúbb banki szabályozás jöhet

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. április 13.   09:15

Finomhangolás A Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság elnöke szerint szigorúbb banki likviditási szabályok jöhetnek, felhasználva a múlt havi bankpiaci turbulencia tapasztalatait. Klaas Knot holland jegybankár szintén a...

Finomhangolás

A Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság elnöke szerint szigorúbb banki likviditási szabályok jöhetnek, felhasználva a múlt havi bankpiaci turbulencia tapasztalatait. Klaas Knot holland jegybankár szintén a szigorúbb banki szabályozás szükségességéről nyilatkozott. A szigorúbb szabályok várhatóan inkább csak finomhangolást fognak jelenteni, így a bankok számára óriási változást várhatóan nem okoznak majd, de még így is csökkenthetik némileg a jövedelmezőséget.


Míg az európai jegybankárok többsége szerint az EKB 25 bázispontra lassíthatja a kamatemelés ütemét, addig Robert Holzmann osztrák jegybankelnök szerint továbbra is 50 bázispontos emelésre van szükség. Az osztrák jegybankár mindig is ismert volt szigorú monetáris politikai irányáról, így nyilatkozata nem nevezhető meglepőnek. A piac most éppen három, egyenként 25 bázispontos kamatemelést vár.


Nem okozott meglepetést a ma reggel megjelent márciusi végleges német inflációs adat. Az előzetes értéknek megfelelően 7,8% lett a harmonizált inflációs mutató.

Recesszió jöhet, de a Fed nem hátrál

Az enyhülést mutató előző havi inflációs adatok mellett tegnap a márciusi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvét is közzétették az Egyesült Államokban. Ebből az derült ki, hogy a jegybank tanácsadói szerint idén enyhe recesszió várható. Ennek ellenére a döntéshozók többsége újabb kamatemelést tervez a magas infláció és a feszes munkaerőpiac miatt. A következő emelésre májusban lesz lehetőség, utána azonban szüneteltethetik a szigorítást.


A jegybankárok egy része már a jelenlegi kamatszintet is megfelelőnek tartja. A San Francisco-i Fed-elnöke, Mary Daly tegnap azt nyilatkozta, hogy bár vannak érvek a további szigorítás mellett, "jó okunk van azt gondolni, hogy további szigorítás nélkül is lassulhat a gazdaság".

Óriási meglepetés a kínai exportban

Hat hónap után először nőtt a kínai exportvolumen, ráadásul úgy, hogy erre senki sem számított igazán. A márciusi volumen 14,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben februárban még 1,3%-os zsugorodás volt jellemző, a várakozás pedig 7,1%-os csökkenés volt. Az importvolumen a februári 4,2%-os bővülés után 1,4%-kal csökkent (év/év), de így is felülmúlta a mínusz 6,4%-os várakozást. A meglepő eredmények következtében a kereskedelmi mérleg többlete is kilőtt, a várt 40 milliárd dollár helyett 88,2 milliárd dollár lett.

60%-kal bővült a Gloster nyitott rendelésállománya

A Glsoter 1,32 milliárd forintos nyitott rendelésállománnyal zárta az első negyedévet. Ez 60%-os növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A nyitott rendelések negyedéves állománya a már csoportszinten leszerződött, de még nem teljesített megrendelések 2023. március 31-én nyilvántartott összegét mutatja. Véleményünk: A nyitott rendelésállomány alapján idén is tovább folytatódhat a Gloster növekedése. A Networking üzletágat korábban sújtó chiphiány mára elmúlni látszik, a szállítási határidők a korábbi évek szállítási határidejeit idézik. A szállítási határidők normalizálódása is szerepet játszhat abban, hogy az év végi 1,53 milliárdos értékről csökkent a nyitott rendelésállomány nagysága. Ez egyúttal a társaság erős évkezdését is mutatja.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek pluszban voltak ma reggel. Az európai indexek többsége is pluszban volt, de a DAX mínuszos volt.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben