Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Miért nem kiabál DiCaprio a Wall Street-en?

SZTORI
SZTORIVisontai LucaTermékfejlesztő2023. március 23.   17:41

Számos ismert filmben jelenik meg a tőzsde, mint helyszín, ahol elsőre végeláthatatlannak tűnő tömegek óriási zajt keltenek, miközben a kijelzőkön tömérdek mennyiségű információ fut végig. Az ilyen jelenetek gyakran feszültség és káosz érzését keltik a nézőkben- ami nem véletlen. Valóban egy kompetitív és zavarosnak tűnő hely, ahol mindennek jelentősége van, és bár túlzásnak tűnhet, a megközelítés nem áll messze az igazságtól.

A valóságban egy kicsit máshogy történik mindez, főleg, mióta mindenki számára lehetőség nyílt közvetlenül kereskedni a tőzsdén, akár az otthona kényelméből is, de felmerül a kérdés: valójában miért (nem) kell kiabálni!?

A 2000-es éves elejéig a nyílt kikiáltásos kereskedés volt a legelterjedtebb. Ennek a módszernek feltétele a fizikai helyszín, tehát a tőzsde épülete, azon belül is a folyosók (trading pit vagy trading floor), ahol traderek és brókerek a számukra kijelölt helyen kereskedtek maguk és ügyfeleik számára. Tőzsdei ügyleteket kötöttek és kereskedési információkat adtak meg egyezményes jelekkel, kézmozdulatokkal, hangos szóval. A kiabálás volt tehát a kereskedők leghatásosabb eszköze. A megbízásokat úgynevezett runnerek vitték a megfelelő helyekre, hogy azok rögzítésre és végrehajtásra kerüljenek, így kerültek be az ajánlati könyvbe. Mivel a folyamat elejétől végéig minden fázisra külön csapat került kijelölésre, rendkívül hatékony módja volt a tőzsdei kereskedésnek, emiatt is volt népszerű sokáig.

A 2010-es évekre drasztikusan csökkent a nyílt kikiáltásos kereskedések aránya az online tradinggel szemben, leginkább az informatikai fejlesztéseknek köszönhetően. Néhány helyen még most is alkalmazzák, ám túlnyomó többségben online kereskedési rendszereken keresztül érkeznek be a tőzsdére a megbízások.

A kettő működése közt több hasonlóságot is fel lehet fedezni. Folyosók helyett az online platformokon meghatározott eszközosztályok szerint listázhatjuk az instrumentumokat, és a rendelkezésre álló tőkétől, tapasztalattól  valamint kockázatvállalási hajlandóságtól függően közvetlenül indíthatunk vételi vagy eladási megbízást.

Az online kereskedés elterjedése megkönnyítette a hozzáférést az alapvető termékinformációkhoz, melyek közül a legnagyobb figyelmet a tőzsdei árfolyamok kapják.

Árfolyam tekintetében két típusú tőzsdei adatszolgáltatás különböztethető meg az internetes kereskedési felületeken: késleltetett (delayed) és valós idejű (real time). A késleltetett ár 15 perc késéssel követi a piaci árfolyam változását, ezzel szemben a valós idejű adat néhány másodpercenként mutatja a tőzsdei árfolyam mozgását.

Ez az időbeli eltérés egy nagyobb volatilitású instrumentum esetén szignifikáns különbséget is jelenthet. A tőzsdén gyorsan változnak az árak, akár a másodperc tört része alatt is nagy mértékű elmozdulások történhetnek, emiatt egy tőzsdei megbízás megadása során nem mindegy, hogy a késleltetett vagy a valós idejű adatok alapján hozzuk meg a befektetési döntésünket. A késleltetett adatok alapján elképzelhető, hogy pozitív irányú árfolyam változás figyelhető meg, míg egy váratlan piaci bejelentés hatására a valós idejű árfolyam már negatív irányba fordult. A valós idejű adatok használata tehát segíthet csökkenteni akár az árfolyam elmozdulása okozta kockázatot, így összességében hatékonyabb kereskedést eredményezhet. A kockázat csökkentése és ezzel egyidőben a hatékonyság növelése egy biztonságosabb kereskedési környezetet teremt a felhasználó számára.

A pontos piaci változások lekövetése magában hordoz számos további előnyt is. A szolgáltatás igénybevételével a felhasználó megfigyeléseket és némi tapasztalat megszerzését követően maga is képes lehet egyszerűbb technikai elemzések elvégzésére. A különböző portálokon megjelenő, egy vagy több tőzsdei terméket érintő hír azonnali hatásai is megfigyelhetőek a tőzsdei árfolyamok változásában, tehát nem csak több, de minőségében is jobb adattal rendelkeznek azok a felhasználók, akik valós idejű adatokkal rendelkeznek. Az adatok igénybevétele piacokra bontva történik és díj felszámításával járhat, így a felhasználó maga dönti el, hogy a hazai, európai vagy a tengerentúli adatok közül mely(ek) fogadása jelent számára nagyobb előnyt és biztonságot.

A korábban feltett kérdésre tehát egészen egyszerű választ lehet adni: az informaitkai rendszerek fejlődése, az online kereskedési platformok megjelenésével és az akár intézményi, akár magánszemély felhasználók számára elérhető adatszolgátatás is hozzájárult a tőzsde épületének elcsendesüléséhez.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

 

 

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben