Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mi okozta az amerikai Silicon Valley Bank csődjét?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. március 13.   10:35

Erste kommentár Csütörtökön már negatív hírek érkeztek az amerikai Silicon Valley Bankról (SVB). Ennek hatására óriási betétkivonás indult el a banknál, majd pénteken az amerikai...

Erste kommentár

Csütörtökön már negatív hírek érkeztek az amerikai Silicon Valley Bankról (SVB). Ennek hatására óriási betétkivonás indult el a banknál, majd pénteken az amerikai felügyelet be is záratta a bankot, és átvette fölötte az irányítást.


A bankcsőd megrázta a pénzügyi piacokat, hiszen sem tavaly, sem tavalyelőtt nem ment csődbe egyetlen bank sem az USA-ban. Az SVB ráadásul nem is kicsi, hiszen TOP20-as banknak számít, vagyis erős közép méretűnek tekinthető. A 2008-2009-es pénzügyi válság óta nem volt példa ekkora bankcsődre. Ugyanakkor az SVB elég speciális üzleti modellel működött, ami végül nagymértékben hozzájárult a csődjéhez. A speciális okok másrészt azt is jelentik, hogy nem valószínű, hogy rendszerszintű jelenséget látunk.


Az SVB földrajzi elhelyezkedéséből is adódóan elsősorban a Szilícium-völgyben található startup vállalatokra koncentrált. Ennek eredményeként elég koncentrált ügyfél állománnyal rendelkeztek, mind eszköz, mind pedig forrás oldalon. A problémák a forrás, vagyis a betéti oldalon kezdődtek. A startup vállalatok a megemelkedett kamatkörnyezetben és a kedvezőtlen gazdasági helyzetben egyre nehezebben tudtak új befektetőket, új forrást találni. Így veszteséges működésüket készpénz (bankbetét) állományukból finanszírozták az elmúlt hónapokban. Ez folyamatos betétkivonást jelentett az SVB számára, hiszen a betétek túlságosan koncentrálva voltak a statup szektor irányába.


A betétkivonásra reagálnia kellett a banknak, mégpedig eszközeladáson keresztül. És itt jön az SVB második sajátossága. A bank mérlegfőösszegének csaknem fele lejáratig tartott (HTM) jelzálogkötvényekből állt, vagyis eszközoldalon hosszú, alacsony fix kamatozású kitettséggel rendelkezett. Ezeket nem kell valós értéken könyvelni, hiszen a bank lejáratig tervezi tartani őket, így ezeken tényleges vesztesége nem keletkezne az emelkedő hozamkörnyezet ellenére sem, „mindössze” alacsony kamatmarzsot jelentene évekig a bank számára, vagyis az eredményt tartaná hosszan nyomás alatt. A bank azonban a betétkivonás hatására értékesíteni kényszerült a HTM portfolió egy részét, így viszont egyszeri nagy veszteséget kellett elkönyvelnie, ami már tőkebevonást tett volna szükségessé a romló tőkehelyzet miatt.


Innen pedig már dőltek a dominók. A problémás tőkehelyzet híre hamar elterjedt, főleg, hogy relatíve szűk körre fókuszált a bank. Az erős betéti koncentráció eredményeként egyes beszámolók szerint a betétek mintegy 40%-át próbálták meg hirtelen kivenni. Ezt pedig a banki működés logikájából adódóan nem tudta teljesíteni a pénzintézet, hiszen a betéteket befekteti, hitelbe kihelyezi, nem pedig egy az egyben likvid eszközként tartja a széfben. Így elkerülhetetlenné vált az állam közbelépése.


A 2008-2009-es helyzethez képest azonban jelentős különbségek láthatók, hiába lehetne a bank mérlegfőösszege alapján első ránézésre párhuzamot húzni. Jelenleg a szisztematikus kockázat sokkal kisebb, mint 2008-ban volt. Az első és talán legfontosabb, hogy elég jól körülhatárolható és számszerűsíthető kockázattal nézünk most szembe. Alapvetően egy kamatkockázatról beszélünk, amit könnyen lehet számszerűsíteni. Ezzel szemben 2008-2009-ben átláthatatlan kockázatok voltak, mivel akkor a kockázat elsődleges forrása a portfolió minősége volt, amit sokkal nehezebb számszerűsíteni, főleg rövid idő alatt. A másik tényező, hogy az SVB mindössze néhány milliárd dollárnyi kötvényt bocsátott ki, így a mérlegen keresztül valószínűleg legfeljebb csak limitált (rendszerszinten nézve elhanyagolható) mértékben mérgezi tovább a bankokat. A fő tovaterjedési csatorna a betétkivonási hullám lehetne, de ez ellen léptek a hatóságok, amikor bejelentették, hogy a 250 ezer dollár fölötti betéteseket is teljesen kártalanítják, ezzel megelőzve a bankrohamot. A harmadik tényező pedig, hogy egy elég speciális bank került nehéz helyzetbe.


A hétvégén a Signature Bankot is bezáratta a felügyelet. Ez egy elsősorban kripto cégekre szakosodott bank, így az SVB-vel látott erős párhuzamok miatt itt is a betétkivonás okozott gondokat.


A különböző állami szereplők (Fed, betétbiztosítási alap) jelenleg a pánik megakadályozásán dolgozik. Egyrészt kommunikációs szinten, amikor azt hangsúlyozzák, hogy nem látnak szisztematikus kockázatokat a bankrendszerben. Másrészt a betétesek teljes kártalanítása is ezt a célt szolgálja. A háttérben pedig a bankok számára könnyítik a likviditáshoz való hozzáférést, hogy az esetleg megnövekvő likviditási igényt könnyen, az eszközök tömeges értékesítése nélkül tudják kezelni. Mindeközben próbálnak vevőt találni az SVB-re, ami Nagy-Britanniában az ottani hatóságoknak már sikerült is, ott az HSBC veszi meg az üzletágat jelképes 1 fontért cserébe. Mintegy mellékhatásként, a turbulens környezetben a Fed a vártnál lassabban emelhet kamatot, sőt a Goldman szerint változatlan szinten maradhat az alapkamat. A lassuló Fed kamatemelés pedig akár még pozitív is lehet a részvénypiac többi szegmense számára.

Mára enyhülhet a pénteki pánikhangulat

A Dow 1,1%-ot az S&P 1,5%-ot, a Nasdaq 1,8%-ot esett pénteken. Minden szektor csökkent, de már nem a bankok és a pénzügyi szektor húzta le a piacokat. Leggyengébben az ingatlan és a nyersanyagcégek teljesítettek.


Európában is jelentős mínuszok voltak láthatók. A DAX és az Euro Stoxx50 is 1,3%-ot, a FTSE100 pedig 1,7%-ot esett pénteken. Európában viszont még a bankok számítottak nehezéknek. Az amerikai SVB csődje pánikhullámot indított el, ami az európai bankoknál is csaknem 4%-os esést okozott, pedig alig, sőt sokuknak valószínűleg egyáltalán nincs is közük a bedőlt amerikai bankhoz.


Az ázsiai indexek javulást mutatnak. A CSI300 0,9%-ot, a Hang Seng 1,8%-ot emelkedett. A Nikkei viszont 1,1%-ot csökkent.

380 felett ragadt a forint

A csütörtök esti gyengülés után pénteken sem tudott erről a szintről érdemben elmozdulni a magyar deviza. A hét utolsó napján a kereskedési időszak nagy részében a 382-384-es sávban mozgott az EURHUF. Lényeges hazai esemény híján a héten alapvetően a nemzetközi események lesznek meghatározóak a hazai devizapiacon. Szerdán kereskedési szünnap lesz nemzeti ünnep miatt.

Ismét 1,07 felett az EURUSD

A nemzetközi devizapiac pénteken az egész héten várt amerikai munkapiaci adatokat figyelte. A mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma érdemben meghaladta a várt értéket, ugyanakkor a munkanélküliségi ráta a konszenzus szerinti stagnálás helyett emelkedett februárban. Ezt követően egy százalékot gyengült az amerikai deviza az euró ellenében. Hétfőn már 1,07 körül kezdi a hetet az EURUSD kurzusa. Az előttünk álló héten az amerikai pénzügyi szektor hírei mellett az EKB döntésére, illetve a tengerentúli inflációra és konjunktúra adatokra figyelünk majd.

Emelkednek az olajárak a pénteki zuhanás után

A WTI 77, a Brent pedig 83,2 dollár/hordó volt ma reggel a májusi leszállításra, míg az Ural azonnali európai ára 59,2 dollárt tett ki. Pénteken nagyot esett az olaj ára a Silicon Valley Bank csődje miatt, ma reggel azonban ismét az olajipari fundamentumok vették át a főszerepet. A piac továbbra is bízik a kínai kőolaj kereslet növekedésében, aminek hatására nőhet az ár. A szaúdi Aramco rekord nyereséget ért el tavaly, a 161 milliárd dollár nettó nyereség mellett a cég 19,5 milliárd dollárra növelte osztalékát. Az Aramco is a kőolaj kereslet növekedésére számít, becslésük szerint napi 102 millió hordóra nőhet az igény az év végére. A héten a Nemzetközi Energiaügynökség és az OPEC is közzéteszi havi jelentését, ami rávilágíthat a kereslet alakulására.

Az arany erősödött az amerikai bankcsőd után, márciusban elmaradhat az amerikai kamatemelés

Az arany 1.878 dollár volt ma reggel. A pénteki amerikai bankcsőd és az azt követő pénzügyi reakció segített az arany árfolyamán. A befektetők szerint a Fed kivár a márciusi kamatemeléssel, és inkább az amerikai pénzügyi rendszer megtámasztásával foglalkozik, mint a kamatok növelésével. A növekvő pénzügyi kockázat erősíti az arany árfolyamát, mivel a befektetők kevésbé bíznak a belső érték nélküli devizákban.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben