Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ÍGY KEZDD EL

Ne csak mi, a saját pénzünk is dolgozzon nekünk és értünk: tartós befektetési kisokos kezdőknek és haladóknak

ÍGY KEZDD EL
ÍGY KEZDD ELBara GáborFiókhálózati értékesítési vezető2023. február 24.   15:18

Kinek ne lennének közép és hosszú távú tervei, céljai? Lecserélni a kocsit, nagyobb lakásba költözni, jubileumi nyaralás, hosszabb távon pedig a nyugdíj. Ha pedig gyerek vagy gyerekek is vannak a háztartásban, akkor felsorolni is nehéz, hogy mire érdemes és kell elkezdeni időben gyűjteni. De nem elég félretenni a pénzt, sokkal célravezetőbb, ha fialtatjuk is. Könnyebb, mint gondolnánk, ha néhány alapvetésre odafigyelünk! Erről beszélgettünk Bara Gáborral, az Erste Befektetési Zrt. Hálózati Értékesítési vezetőjével.

A vastartaléktól a hosszú távú befektetésekig

Ha tudjuk, hogy hova, mire és mennyi időre szeretnék félretenni, akkor már csak végig kell gondolni azt, hogy mibe is tesszük a pénzünket. A rövid távú – úgynevezett vastartalék jellegű – pénzünket sose tegyük kockázatos eszközökbe. Hosszabb távon viszont épp ellenkezőleg: a nagyobb várható hozammal, ám nagyobb kockázattal is rendelkező befektetési formák le tudják győzni a mostanihoz hasonlóan magas inflációs rátákat is.

Nagyon rossz szokása az embereknek, hogy az összes megtakarított pénzüket egyetlen helyre teszik, és ezt szánják mindenre. Ha valamire szükségük van, akkor innen veszik ki a pénzt. Sokkal jobb, ha egymást elkülönítve spórolunk a különböző céljainkra – emelte ki Bara Gábor. Hangsúlyozta: főleg időben kell szétválasztani a célokat. A rövidtávú célokra – ezek általában fogyasztási kiadások – érdemes a már említett vastartalék jellegű megtakarítást egy helyen tartani, ami biztonságos, de könnyen hozzáférhető. Ezek valóban biztonságérzetet tudnak adni és ezért semmiképpen nem szabad kockázatos befektetésekben tartani.

A középtávú céloknál sajnos nagyon sokan követik el azt a hibát, hogy hitelt vesznek fel, amivel csak még többet fizetnek. Célszerűbb előre gondolkodni, félretenni a pénzt és hagyni, hogy növekedjen, ahelyett, hogy egy összegben fizetnénk ki vagy akár a hitellel együtt, drágábban. Az ilyen 5-7 éves tervekre – nyaralás, autócsere, esküvő – már érdemes egy kifinomultabb portfólióba befektetni, ami – futamidő, kockázatvállalási képesség és hajlandóság függvényében – különböző eszközosztályokat is tartalmazhat. Részvényeket, kötvényeket, de ugyanúgy biztonságosabb, alacsonyabb kockázatú megtakarításokat is. Ezeket érdemes tartós befektetési számlára helyezni, ahol az adó egy részét vagy akár egészét meg lehet spórolni.

Ami pedig a hosszú távú célokat illeti: nem kell hatalmas összegeket félretenni ahhoz, hogy hosszú távon élvezhessük a kamatos kamat hatását, és 20-30 éven belül komoly összegek duzzadjanak fel a számlánkon. A jelenlegi nyugdíjrendszer mellett mindenképpen érdemes takarékoskodni idősebb korunkra, hogy fenn tudjuk tartani a megszokott életszínvonalunkat. Ehhez célszerű nyugdíj előtakarékossági számlát használni, hiszen ott adójóváírásra is számíthatunk. Ha pedig a gyerekekről akarunk gondoskodni, érdemes a születésétől fogva rendszeresen spórolni, és akár csak havi néhány ezer forintot eltenni. Így gyermekünk 18 éves korában egy komoly induló tőkével kezdheti meg az önálló életét. Bara Gábor kiemelte: az államon kívül egyedül az Erste kínál külön lehetőséget az Erste Junior Future programmal arra, hogy a szülők rendszeresen fektethessenek be a gyerek saját értékpapírszámlájára

A rendszeresség a legfontosabb – összegtől függetlenül

Bara Gábor szerint a legfontosabb a hozzáállás: nem azt a pénzt kell megtakarítani, amit nem költöttünk el, hanem azt a pénzt kell elkölteni, ami a megtakarítás után fennmarad. Az egyetlen olyan módszer, ami biztosan növelni fogja a vagyonunkat, ha a rendszeres jövedelmünkből félreteszünk és nem költjük el az egészet. Természetesen a saját lehetőségeinkhez mérten érdemes elkezdeni, de a lényeg, hogy mindenkinek muszáj lenne hosszú távon takarékoskodnia. Ha hónapról hónapra élünk, az hamar okoz komoly pszichológiai nyomást, míg a megtakarítások növekedése magabiztossá teszi az embert és bátrabb, de hosszabb távon hasznos döntéseket is meg tud hozni ennek hatására. Könnyebben vállal mindenki kockázatot, ha van mögötte egy biztos pénzügyi háttér.

A másik pozitívum az Erste Befektetési Zrt. hálózati értékesítési vezetője szerint az, hogy a felhalmozott pénz olyan, mintha lenne egy munkása az embernek, aki neki dolgozik, és plusz jövedelmet generál minden hónapban. Tulajdonképpen az ember a pénzével keres még több pénzt, ha megtakarít. A kamatos kamat elvét nézve könnyű belátni, hogy minél hosszabb ideig tesz félre rendszeresen valaki, annál jobban megéri.

Bara Gábor hangsúlyozta: nem szabad megijedni attól, ha úgy érezzük, egyszerűen nincs elég pénzünk ahhoz, hogy félretegyünk. Nem mindenki örököl vagy rendelkezik hatalmas vagyonnal. Fontos, hogy a befektetéshez vagy megtakarításhoz a lehető legkisebb összeg is elég, a kulcs a rendszeresség. A sok kis egymásra rakott pénz a kamatokkal és a hozammal együtt hamar láthatóvá válik. Emellett a rendszerességnek megvan az az előnye is, hogy beépül az ember fogyasztásai közé és természetessé válik, mintha a villanyszámlát fizetné be, vagy a gyerekeinek fizetné ki az ebédet az iskolában.

Befektetni a jövőnkbe

Minél nagyobbak a célok és hosszabb az időintervallum, amelyre befektetnénk, annál könnyebb lehet sok pénzt keresni a megtakarításokkal, de itt már sok múlik a portfólión is – figyelmeztet Bara Gábor. Ebben segíthet például az Erste Future Befektetési Program, ahol mindent lehet automatizálni, így csökken a személyes döntések kockázata. Nincs jó vagy rossz beszállási pont, hiszen a rendszeres befizetések porlasztják a kockázatot, sokkal jobban érvényesül egyes befektetések matematikai háttere és hosszú távon sokkal kiszámíthatóbb a hozam.

Mindent összevetve érdemes egy kisebb fogyasztást elhalasztani most, befektetni az erre szánt pénz, hogy aztán egy kicsivel később akár sokkal nagyobb kiadást is fedezni tudjunk – mondta Bara Gábor.

 

A cikk első alkalommal 2023.02.21-én jelent meg a HVG oldalán.

A cikkben szereplő információk nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. További információkért keresse fel az Csomagok bemutatása – Erste Future Befektetési Program (ersteinvestment.hu) oldalt. 

Bár társaságunknál többféle kockázatú befektetési csomag választható, felhívjuk figyelmedet, hogy kockázatmentes befektetés nem létezik. A politikai, gazdasági-és szabályozási környezetből eredő és a kamatszint változások miatti kockázatokat; a működésből, hitelezésből, értékelésből, tőkeveszteségből, likviditásból, devizaárfolyamok változásából eredő kockázatokat, valamint az egy jegyre jutó eszközérték ismeretlenségének kockázatát vedd figyelembe befektetési döntésed meghozatala előtt.

A fenti információk nem teljes körűek és a változtatás jogát az Erste Befektetési Zrt. fenntartja. A jelen oldal tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak. A leírtak célja kizárólag általános információk megismertetése a befektetőkkel. A Termékeinkkel kapcsolatos további információkat Üzletszabályzatunk is tartalmazza, amely elérhető az Erste Befektetési Zrt. honlapján (www.ersteinvestment.hu). Az Erste Future Junior Befektetési Programmal kapcsolatos további információkat a www.erstefuture.hu weboldalon, az Erste Befektetési Zrt. Üzletszabályzatában (Erste Future Befektetési Program kiskorú Ügyfelek részére) és az Erste Bank fiókjaiban talál.

Kérjük, hogy amennyiben megfontolt befektetési döntése meghozatala érdekében az adott termékfajtával kapcsolatosan a fentieken túlmenően további tájékoztatásra van szüksége, szíveskedjen társaságunk munkatársait felkeresni, akik készséggel állnak rendelkezésére.

Kérjük továbbá, hogy befektetési döntése meghozatala előtt alaposan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát, díjait, a számlavezetéshez kapcsolódó díjakat, költségeket és a befektetésekből származó esetleges károkat. Az Erste Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagsággal a Budapesti Értéktőzsdén rendelkezik.

Felhívjuk a figyelmét arra is, hogy Társaságunknál a fentieken túl számos befektetési alap elérhető, melyek listája megtalálható az alábbi weboldalon. A Kiemelt Befektetői Információk menüpont alatt elérhető dokumentum tartalmazza az egyes alapok bemutatását, melynek segítségével az egyes alapok kondíciói könnyedén összehasonlíthatóak: https://www.erstemarket.hu/befektetesi_alapok. Felhívjuk figyelmét, hogy a befektetési alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeni teljesítményre, hozamra! A fenti befektetési csomagokban szereplő terméktípusról részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagban érthető el: ersteinvestment.hu/hu/befektetesi_jegyek.html
Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

WEBINÁRIUM

A 2024-es amerikai választások felboríthatják az amerikai és globális gazdaságot?

2024. május 29. - Erste Market webinárium. Hogyan változtathatja meg az amerikai elnökválasztás a globális gazdasági jövőképet?

Megkapaszkodik-e a repce?
AGRÁR SAROK

Megkapaszkodik-e a repce?

Nagy odafigyelés, kritikus időzítés, sok kártevő, sok stresszhatás. Szóval igazi szakmai kihívás volt a repce termelése ebben az évben is. A...

2024. június 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben