Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vissazesett, de nem omlott össze az orosz GDP

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. február 21.   09:16

A Goldman is igazodott a piaci konszenzushoz Az orosz GDP 2,1%-kal esett vissza 2022-ben az orosz statisztikai hivatal közleménye alapján. Ez lényegesen enyhébb visszaesés, mint amire egy évvel ezelőtt a háború kitörésekor...

A Goldman is igazodott a piaci konszenzushoz

Az orosz GDP 2,1%-kal esett vissza 2022-ben az orosz statisztikai hivatal közleménye alapján. Ez lényegesen enyhébb visszaesés, mint amire egy évvel ezelőtt a háború kitörésekor és a szankciók bevezetésekor számítani lehetett, hiszen akkor az első becslések 10%-os GDP visszaesés lehetőségéről szóltak. A tavalyi év első felében jelentős bevételei keletkeztek Oroszországnak az energiaexportból, ami nem engedte összeomlani a GDP-t, ráadásul az EU által bevezetett szankciók sokkhatás helyett csak lassú visszaesést okoznak az orosz gazdaságnak.


A Goldman 3,5%-ra emelte az EKB betéti kamatának tetejére vonatkozó várakozását. Ez 25 bázispontos emelést jelent, ami mellett a továbbra is szigorú jegybanki üzenetek miatt döntött az elemzőház. A Goldman ezzel egyébként csak felzárkózótt a piaci konszenzushoz. A márciusi 50 bázispontot emelést követően a Goldman is lassításra számít, bár májusra akár az 50 bázispontos lépést is elképzelhetőnek tartják.


Januárban 11%-kal bővültek az új autó eladások Európában. Sorozatban hatodik hónapja tapasztalható emelkedés az ellátási láncok normalizálódásának eredményeként.

Nem optimisták az amerikai bankok elemzői

A Morgan Stanley stratégái arra figyelmeztetnek, hogy a részvények drágábbak lettek, mint 2007 óta bármikor a kockázati prémium alapján. A részvények kockázati prémiuma elérte a "halálzóna" néven ismert szintet, ami nagyon rossz kockázat-hozam arányt eredményez. A bank elemzői azon a véleményen vannak, hogy az S&P 500 akár 3000 pontig is eshet 2023 első felében, ami 26%-os csökkenést jelentene.


A Goldman Sachs stratégái is szkeptikusak a tőzsdék idén nyújtott teljesítményével kapcsolatban, szerintük a technológiai részvények elmúlt hetekben látott menetelése leginkább a short pozíciók fedezésének köszönhető, és nem a long pozíciók nyitása hajtotta fel az árfolyamokat.

Kína a béke követe szeretne lenni

Miután egy éve még kijelentette, hogy határtalan partnere Oroszországnak, Kína próbál a béke elhozójaként tetszelegni a világ előtt, és részben kihátrálni az ukrajnai háborút kirobbantó oroszok mögül. Vang Ji külügyekért felelős államtanácsos Moszkvába repül, miután múlt héten Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel egyeztetett. A kínai oldal szerint békéltető szándékkal találkoznak Putyinékkal, bár ezzel kapcsolatban a világ több országa is kételkedik. Ezzel egyidejűleg az Ukrajna és Tajvan közötti párhuzamot is próbálják lebontani a kínai tisztviselők. Csin Gang kínai külügyminiszter elmondta, hogy Kína aggódik az ukrajnai konfliktus miatt, és hogy az kontrollálhatatlanná válik. Hozzátette, hogy „bizonyos országok” ne Kínát okolják a kialakult helyzetért, valamint fejezzék be az „Ukrajna ma, Tajvan holnap” jellegű üzeneteket.


2020 augusztusa óta nem volt ennyire borús a japán feldolgozóipar hangulata, a Jibun beszerzési menedzser index 47,4 pontra csúszott februárban a korábbi 48,9-ről. A szolgáltatóipari index 53,6 pontra emelkedett a korábbi 52,3-ról, míg a kompozit index 50,7 ponton maradt.


Éves alapon 9,7%-kal csökkent a japán gépipari rendelésállomány januárban. Decemberben még 0,9%-os bővülés volt a mérés eredménye.

20% alá csökkent a Gloster egyik nagytulajdonosa

A Széchenyi Alapok Zrt. Kockázati Tőkealap szavazati jogának aránya a 20 százalékos küszöbértéket átlépve 19, 70 százalékra csökkent a Glsoterben, miután mintegy 500 ezer darab új részvény került kibocsátásra, így a Széchenyi Alapok korábbi részesedése hígult.

Határidős piacok

Mínuszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben