Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

17 havi mélyponton a gáz ár

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. február 17.   09:41

MOL: erős IV. negyedéves tisztított EBITDA, a nettó eredmény viszont elmaradt a várttól a magas vállalati adófizetés miatt – semleges A MOL 438,8 milliárd forint tisztított, CCS alapú EBITDA eredményt ért el 2022 IV. negyedévben, szemben a mi 394...

MOL: erős IV. negyedéves tisztított EBITDA, a nettó eredmény viszont elmaradt a várttól a magas vállalati adófizetés miatt – semleges

A MOL 438,8 milliárd forint tisztított, CCS alapú EBITDA eredményt ért el 2022 IV. negyedévben, szemben a mi 394 milliárd forintos várakozásunkkal és a piaci 420 milliárd forint várakozással. A nettó eredmény 71,5 milliárd forint lett szemben a piaci konszenzus 153 milliárd forinttal. A cég 239,8 milliárd forint vállalati nyereségadót fizetett a negyedéves időszak során.



  • A kutatás/termelés üzletág EBITDA nyeresége 200,2 milliárd forintot tett ki a magas olaj és gázáraknak köszönhetően, szemben a 186 milliárd forintos konszenzussal. A MOL 90,9 ezer hordóegyenértékes/nap szénhidrogént termelt a negyedévben.

  • A finomítás/marketing tisztított, CCS alapú EBITDA eredménye 158,5 milliárd forint volt, ami alatta van a piaci 219 milliárd forint konszenzusnak a magas marzsok ellenére. A teljes termékértékesítés 1%-kal csökkent év/év alapon, részben a mostani IV. negyedév karbantartása miatt.

  • A fogyasztói szolgáltatások üzletág 35,7 milliárd forint tisztított EBITDA-t ért el, ami meghaladta a piaci, 31 milliárd forintos várakozást. A divízió az ársapka intézkedéstől és a kiskereskedelmi különadó emelésétől szenvedett, ugyanakkor december 6-án a kormány változtatott a szabályozáson és az adók mértékén. A teljes értékesített volumen 25%-kal nőtt év/év alapon.

  • A gáz divízió eredménye 24,7 milliárd forint lett, ami meghaladta a 11 milliárd forintos konszenzust. A szegmensek közti transzfer meglepetésre 40,4 milliárd forinttal növelte a negyedéves EBITDÁ-t.

  •  A pénzügyi oldalon a MOL 12,7 milliárd forint nettó pénzügyi nyereséget ért el, ugyanakkor a negyedéves vállalati nyereségadó fizetés elérte a 239,8 milliárd forintot, főleg a magyar, szlovák, horvát és azeri adók miatt. Ez az adó több, mint az előző három negyedév együttvéve.


Véleményünk: A MOL működési oldalról nagyon erős volt a negyedév során a gyengébb petrolkémiai marzsok, alacsonyabb szénhidrogén árak és a különadók ellenére. A nettó eredmény viszont alulmúlta a várakozásokat a vállalati adó óriási növekedése miatt. A cég így is elérte a III. negyedév végén célként kitűzött 4,1-4,4 milliárd dollár tisztított, CCS alapú EBITDÁ-t, a tényleges szám 4,702 milliárd dollár lett. A MOL nem nyilatkozott az osztalék mértékéről, szerintünk a tavalyi 302,7 forint/osztalék mértékénél nagyobb kifizetés jöhet, a becslésünk szerint 350-400 forint/részvény lesz a tulajdonosi kifizetés nagysága. A cég előreláthatólag márciusban dönt a kérdésről.



Formálódik a 10. szankciós csomag

A 10. szankciós csomag javaslatai közül lekerült az orosz atomenergia szankcionálása. Mivel ez volt a legmegosztóbb pont, mely ellen több tagország is tiltakozott, így várható volt, hogy a végső szankciós listán ez nem fog szerepelni.

Az EKB vezető közgazdásza Philip Lane szerint az EKB kamatemelései már szigorították a pénzügyi kondíciókat és megváltoztatták a lakosság, valamint a vállalatok magatartását is, például visszaesett a hitelkereslet, de a kamatemelések inflációra gyakorolt hatása egyelőre még így sem teljesen érvényesült. egyelőre.

17 havi mélypontra, 50 EUR/MWh alá esett a holland tőzsdei gáz ár. A gáztárolók töltöttsége továbbra is 5 éves csúcson, 64,8%-on áll Európában.

Makacs az infláció, nagyobb kamatemelések jöhetnek

A vártnál magasabb inflációs adatok után több Fed jegybankár is arról beszélt, hogy nagyobb ütemű kamatemelésre van szükség. Loretta Mester, a clevelandi Fed elnöke azt mondta, hogy már a jegybank február 1-i ülése alkalmával is meggyőző gazdasági érveket látott az 50 bázispontos emelés mellett és ezt a véleményt St. Louis-i kollégája, James Bullard is megerősítette. "Általános megítélésem szerint az infláció elleni küzdelem hosszú lesz” - nyilatkozta Bullard, aki szerint az 5,25% és 5,5% közötti irányadó kamat megfelelő lenne az áremelkedés ütemének mérsékléséhez.

Az elemzők szerint nem fog tétlenkedni Ueda BoJ-elnök

Változást várnak a japán jegybank monetáris politikájában Kazuo Ueda kinevezésétől a megkérdezett elemzők a Bloomberg felmérése alapján. A 39 válaszadó több, mint 70% gondolja úgy, hogy a BoJ júliusig bezárólag szigorítani fog a jelenlegi mínusz 10 bázispontos alapkamaton (ezt egy hónapja a válaszadók 54%-a becsülte). Ami pedig a központi bank kötvényhozam sapkáját illeti, az elemzők több, mint fele szerint annak befejezése lesz majd Ueda egyik első döntése.

Rekord összegben növelte a bankrendszer rövidtávú likviditását a PBOC. A kínai jegybank 835 milliárd jüan (kb. 121 milliárd dollár) értékben ajánlott fel pénzt a bankok számára hétnapos repó ügyletek keretében, amely a kiszívott összeg tekintetében 632 milliárd jüan nettó likviditás-bővítést jelent. Jegybank célja változatlanul a Zéró-Covid politika kivezetése után felpörgetni a gazdasági aktivitást.

Határidős piacok

Enyhe mínuszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben