Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

9.260 forintra emeltük Richter célárunkat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. február 14.   09:29

Felhalmozásra ajánljuk a Richtert Miközben Richter célárunkat 9.260 forintra emeljük, továbbra is fenntartjuk Felhalmozás ajánlásunkat. A 2023-ra és az azt követő időszakra vonatkozó előrejelzéseinkben a legfontosabb...

Felhalmozásra ajánljuk a Richtert

Miközben Richter célárunkat 9.260 forintra emeljük, továbbra is fenntartjuk Felhalmozás ajánlásunkat. A 2023-ra és az azt követő időszakra vonatkozó előrejelzéseinkben a legfontosabb változások a következők: 1) a Vraylar-piaci kiterjesztésének előnyei; 2) a romániai nagykereskedelmi és kiskereskedelmi egység értékesítésének hatásai (2023. közepétől); valamint 3) a 2022. és 2023. évi eredmény terhére fizetendő magyar különadó negatív hatása.


A Vraylar csúcsértékesítésére vonatkozó becslésünket 3,8 milliárd dollárról 4,3 milliárd dollárra emeltük. A vártnál gyengébb magyar forintot is figyelembe véve a termék így a korábban várt 5.400 forint helyett 5.800 forinttal járulhat hozzá célárfolyamunkhoz.

Optimistább lett az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság javított az Eurózóna idei évi gazdasági előrejelzésén. A növekedési várakozást 0,3%-ról 0,9%-ra emelték meg, és várhatóan sikerül elkerülni a korábban előrejelzett technikai recessziót is. Az idei évre vonatkozó inflációs előrejelzést pedig 6,1%-ról 5,6%-ra vágták vissza. A jövő évi inflációs előrejelzést minimálisan, de szintén lefelé módosították, 2,6%-ról 2,5%-ra, vagyis jelentősen meg fogja közelíteni a jegybanki inflációs célt. A jövő évi 1,5%-os növekedési előrejelzést változatlanul hagyták. Az előrejelzés kapcsán a Bizottság továbbra is nagy bizonytalanságot lát, azonban ezek már kiegyensúlyozottabbak, mint korábban. A pozitív elmozdulásokat a Bizottság a gazdaság vártnál nagyobb ellenálló képességével és a gázpiacon tapasztalható kedvező környezettel indokolta.


Szivárognak a részletek a 10. orosz szankciós csomagról. Ez egyrészt a kiskapukat zárná be, hogy a szankcionált termékek harmadik országon keresztül se tudjanak Oroszországba bejutni. Másrészt a nehézgépjárművekre, elsősorban teherautókra jelentene export korlátozásokat, miközben megtiltaná az orosz gumi és aszfalt behozatalát. A szankcionált személyek köre is jelentősen bővülne. Ugyanakkor a Roszatom a korábbi elképzelésekkel szemben továbbra sem kerülne szankciós listára, mivel ezt több ország is ellenzi.


Egyelőre még bizonytalan, hogy holnap újraindulhat-e a kereskedés a török részvénypiacon, vagy meghosszabbítják a felfüggesztést. Egyúttal azt is mérlegelik, hogy a részvény visszavásárlásokra átmeneti adókedvezményt adjanak, így a vállalati saját részvény vásárlások segítenének felfogni a vártható erőteljes eladói nyomást.

Ma kiderül, mennyire ragadós az infláció

Bár az árak emelkedése éves összevetésben tovább lassulhatott januárban (6,5%-ról 6,2%-ra) az Egyesült Államokban, a ma érkező adatok arra utalhatnak, hogy az infláció ragadós, ugyanis a várakozások szerint a mutató 0,5%-os növekedést jelez havi szinten. A Bloomberg szerint a szolgáltatások árai tovább emelkednek, az áruk dezinflációjának lendülete pedig lassulhat.


A clevelandi Fed fogyasztói árindex-komponenseket követő mutatója a hivatalos előrejelzésnél borúsabb képet fest: havi szinten 0,65%-os, éves szinten pedig 6,5%-os inflációnövekedést jelez januárra. A várakozástól eltérő adat jelentős elmozdulást okozhat a részvénypiacokon.


A hírek szerint az USA 26 millió hordó nyersolajat tervez felszabadítani a stratégiai tartalékból április és június között az olajár emelkedésének fékezése érdekében, ezzel is támogatva az infláció mérséklődését.

Gyenge GDP adattal érkezett meg Ueda hivatalos felkérése

Hivatalosan is felkérte Kazuo Uedát a japán jegybank vezetésére Fumio Kisida miniszterelnök. A befektetők azonnal reagáltak a hírre, várakozásuk szerint az új elnök szigorúbb monetáris politikai irányvonalat jelölhet ki. A határidős kamat árazások alapján a negatív alapkamatnak (jelenleg mínusz 10 bázispont) már az év közepén vége lehet, illetve a 10 éves kötvényhozam közel 30 bázisponttal magasabb lehet egy év múlva.


Minimálisan bővülhetett a japán gazdaság a negyedik negyedévben az előzetes adatok alapján. A 0,2%-os negyedéves alapú növekedés javulást jelent a harmadik negyedév 0,2%-os zsugorodásához képest, azonban elmarad a várt 0,5%-os ütemtől. Az évesített adat 0,6% lett, alulmúlva a 2,0%-os becslést.


Az ipari termelés 0,3%-kal javult havi alapon Japánban a decemberi végleges mérés szerint. A novemberi növekedés üteme 0,2% volt. Az éves alapú mérés azonban már 2,4%-os csökkenést mutatott, ami romlást jelent a novemberi 0,9%-os zsugorodáshoz képest.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek mínuszban, az európaiak pluszban voltak ma reggel.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben