Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Powellé volt a főszerep

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. február 8.   09:02

A Fed becsült kamatcsúcsa csak egy „puha érték” Tegnap Jerome Powellé volt a főszerep, aki a Fed egy héttel ezelőtti kamatdöntő ülése óta először szólalt meg. A jegybankelnök ugyanazokat az üzeneteket hangsúlyozta, mint korábban,...

A Fed becsült kamatcsúcsa csak egy „puha érték”

Tegnap Jerome Powellé volt a főszerep, aki a Fed egy héttel ezelőtti kamatdöntő ülése óta először szólalt meg. A jegybankelnök ugyanazokat az üzeneteket hangsúlyozta, mint korábban, de kitért a pénteken közzétett meglepően erős munkaerőpiaci adatra is. Powell most is úgy látja, hogy a piaci várakozásnál magasabbra kell emelni az alapkamatot. „A munkaerőpiac rendkívüli módon erős” – mondta, majd hozzátette, hogy amennyiben ez így marad, úgy további dolga akadhat a központi bank döntéshozóinak. Az inflációról annyit jegyzett meg, hogy az utóbbi havi adatok a dezinflációs folyamatok korai jelei. A korábbi, 5,1%-os kamatcsúcsra vonatkozó Fed-előrejelzést „puha tetőnek” nevezte, célozva arra, hogy akár feljebb is mehet a jegybank.


A határidős kamatárazások alapján jelentősen megváltozott a piac véleménye az egy héttel ezelőttihez képest. Egy hete kb. 20%-os esélyt adtak annak, hogy még további 50 bázispontos emelés jön (és 80%-osat a 25 bázispontos szigorításnak). Ez most lényegében 100%, ugyanis a kamatárazások 5,13% környékére becsülik a kamatcsúcsot. Ugyanígy, amíg egy hete még két kamatvágást is vizionált a piac, most már inkább csak egyet tartanak valószínűnek.

Az ultra alacsony kamat már a múlté

A rendkívül laza monetáris politikai környezet, az ultra laza kamatok korszaka már nem fog visszatérni Francois Villeroy de Galhau francia jegybankár szerint. Úgy véli, hogy az infláció normalizálását követően középtávon a 2%-os cél körül alakulhat az infláció, így nem lesz szükség és egyébként lehetőség sem visszatérni a rendkívül laza monetáris politikához.


Az EKB május 1-től csökkenti a nála elhelyezett állami betétekre fizetett kamatot. A jövőben a rövid bankközi kamatoknál (ESTR) 20 bázisponttal fizetnek kevesebbet. Eddig az ESTR és a jegybanki betéti kamat közül a kisebbet fizette az EKB ezekre a betétekre. A jegybank célja, hogy a 350 milliárd eurós betéti állomány csökkenjen és visszatérjen a pénzügyi piacokra, gördülékenyebbé téve annak működését.


Leopard 1-es tankokat is kaphat Ukrajna. Németország, Dánia és Hollandia is ajánlott fel a 60-as, 70-es évekből származó tankokat Ukrajna számára. A német védelmi miniszter szerint néhány hónap múlva indulhat a tankok szállítása. Legalább 100 Leopard 1-est adnának Ukrajnának, de a pontos szám a 178-at is elérheti, viszont a szállítások akár 2024-ig is elhúzódhatnak.

A bérek emelésével pörgetné a gazdaságot Japán

Japán folyó fizetési mérlegének többlete decemberben 33,4 milliárd jenre (255 millió dollár) csökkent a novemberi 1803,6 milliárd jenről (13,7 milliárd dollár), és elmaradt a 112 milliárdos várakozástól. A friss adat, valamint a gyenge vállalati eredmények aggodalmat keltettek az ország gazdasági növekedésének lassulásával kapcsolatban.


Fumio Kishida japán pénzügyminiszter a kormány, az üzleti vezetők és a szakszervezetek közötti, közel nyolc éve nyugvóponton lévő háromoldalú tárgyalások felelevenítésével fokozza a nyomásgyakorlást a béremelések érdekében.


Kína vezetése jelezte, hogy szándékában áll újraindítani az importot több mint 60 tajvani élelmiszeripari vállalattól, amelyek a tavaly kitiltott exportőrök között voltak.

A MOL üzemanyagtöltő állomásokat adna el Szlovéniában, hogy megvehesse az OMV Szlovéniát

A MOL a teljes szlovén hálózatát eladná, hogy megkapja a versenyhivatali engedélyt az OMV Szlovénia megvételére. A magyar cégnek 53 töltőállomása van az országban, míg az OMV Szlovénia nagykereskedelmi üzletágat és 119 töltőállomást tartalmaz. A hírek szerint az EU versenyhivatal nem engedi a MOL-nak, hogy mindkét hálózatot megtartsa. A MOL a harmadik legnagyobb szereplő a szlovén kiskereskedelmi piacon 11%-os piaci részesedéssel.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek mínuszban, míg az európaiak pluszban voltak ma reggel.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben