Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Minden szép és jó!?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. február 6.   11:02

Erste kommentár Brutális munkaerőpiaci adatok láttak napvilágot pénteken az USA-ban. Nem csak a munkanélküliségi ráta csökkent a decemberi 3,5 százalékról 3,4 százalékra januárban, miközben 3,6...

Erste kommentár

Brutális munkaerőpiaci adatok láttak napvilágot pénteken az USA-ban. Nem csak a munkanélküliségi ráta csökkent a decemberi 3,5 százalékról 3,4 százalékra januárban, miközben 3,6 százalékot vártak, hanem a foglalkoztatottak száma is növekedett. Nem is picit, a mért szegmensekben több mint duplájára. Mindeközben a piaci szereplők néhány nappal korábban, a Fed részéről már pozitív üzenetet hallhattak az infláció megfékezésével kapcsolatban. Vagyis a fő kép: csökkenő inflációs nyomás, erős, sőt erősödő munkaerőpiac. Ez pedig az álmoskönyvek szerint jót jelent. Ugyanakkor a részvénypiacon mást lehet látni. A profitok már nem növekednek, sőt számos cégnél visszaesést láthatunk, s ez a várakozások szerint így is marad az elkövetkező negyedévekben.  Szóval valahogy mégsem olyan jó a dolog. S mivel a részvényárfolyamokat a profit kilátások és az ezt övező hozamkörnyezet határozza meg (alternatív költség), ezért a várhatóan magasan maradó hozamszint nem kedvez a részvényeknek, ami elsősorban a növekedési részvényeket érintheti. S ezt láthattuk is az elmúlt napokban, hiszen a hozamszint körüli várakozások csapkodása elsősorban a Nasdaq részvényeit rángatta.


Itthon viszont mélyrepülésbe fordult a kiskereskedelmi forgalom, és decemberben 3,9 százalékkal csökkent éves összehasonlításban. Az élelmiszerüzletekben 11 százalékkal csökkent a forgalom, míg a használtáru kereskedésekben 35 százalékos bővülés volt látható, miközben a ruházati és cipő üzletekben is 8,7 százalékos volt az emelkedés. Ez azért jól mutatja a lakosság árérzékenységét, pedig az élelmiszeren nehéz spórolni, de úgy látszik mégis csak sikerül. (kevesebbet dobunk ki) Szóval ami nagyon drágul azt nem vesszük, ami olcsó azt pedig igen. Apropó, az üzemanyag még növekedett 1,3 százalékkal, mivel csak hó közepétől jött a piaci ár, de valószínűleg januárban már itt is visszaesést fogunk látni.

Történelmi csúcs és bikapiac Európában

A FTSE100 pénteken 1%-ot emelkedett, és ezzel új történelmi csúcson zárt. A STOXX Europe 600 index 20%-ot emelkedett a korábbi mélypontról, így bikapiacba lépett az index. Pénteken az Euro Stoxx50 0,4%-ot emelkedett, a DAX viszont 0,2%-ot csökkent. A szektorok többsége emelkedett Európában, amit az egészségügy és az energia vezetett. Leggyengébben az ingatlanszektor teljesített.


Csökkentek pénteken az amerikai részvénypiacok. A Dow 0,4%-ot, az S&P500 1%-ot, a Nasdaq 1,6%-ot esett. Kivétel nélkül minden szektor esett, de leginkább a nem alapvető-fogyasztási cikkek szektora.


Ázsiában is az eladók voltak többségben. A CSI300 1,4%-ot, a Hang Seng 2,1%-ot esett. Kivételt a Nikkei 0,7%-os emelkedése jelentett.

Árat emelt a Tesla

Azok után, hogy az utóbbi időben szinte csak a Tesla árcsökkentéseiről lehetett hallani, az elektromos autógyártó megemelte a Model Y városi terepjárójának árát. A Long Range típus 1.500 dollárral, a Performance 1.000 dollárral kerül többe, így előbbinek 55 ezer, utóbbinak pedig 58 ezer dollár az új ára. Az emelést azért léphette meg a Tesla, mert változik az amerikai kormány elektromosautó vásárlásra fordítható támogatása, és az most már bizonyos SUV-kra is felvehető. Így a fogyasztók számára összességében még olcsóbb is lesz a Model Y megvásárlása.

A forint gyengülésével indul a hét

A gyengébb irányba korrigált a forint pénteken a megelőző napok erősödése után, amiben döntő szerepe volt a meglepetést hozó USA-beli munkapiaci adatok közzétételét követő dollárerősödésnek. Az EURHUF kurzusa a nyitó 386-ról zárásra 388,2-re emelkedett. A mai nyitásban lassan tovább gyengül a forint, s a kurzus közel van a 390-hez. A héten oldalazó mozgások jöhetnek, a piac kivárhat a pénteken esedékes januári inflációs statisztikák előtt.

Belehúzott a dollár a munkaerőpiaci adatok hatására

A nemzetközi devizapiacokon óriási dollárerősödést hoztak a pénteki USA-beli munkapiaci adatok. A feszes munkapiac ugyanis nem támogatja a gyors monetáris enyhítést, és a tartósan magas dollárkamatok fontos támaszt jelentenek az amerikai devizának. Az EURUSD 1,091-ről zárásra 1,0795-re csökkent, ami 1,1%-os dollárerősödést jelentett az euróval szemben. A mai nyitásban is folytatódik a dollár erősödése, 1,077-nél jár az EURUSD kurzus.

A pénteki árzuhanás után emelkedik a kőolaj

Az áprilisi lejáratú WTI 74,3, a Brent 80,6 dollárra emelkedett ma reggel hordónként a pénteki 3%-os áresés után, míg az Ural jegyzése 53,6 dollár volt az európai piacokon. A múlt heti esés főleg a gyengülő gazdaságról szóló adatok miatt következett be, miközben az olajvilág Kínára figyel leginkább. Az ázsiai ország olajfogyasztás növekedése lehet a legfontosabb hajtóerő idén, a várt közel 2 millió hordós fogyasztásnövekedés fele jöhet innen. Ezt a becslést megerősítette Fatih Birol, az IEA vezetője és a kuvaiti olajminiszter is, mindketten Kínát jelölték meg a fő motornak. A világ leginkább erre a tényezőre figyel, az orosz olajtermékekre vonatkozó EU embargó hatása eltörpül e mögött.

Az arany zuhanása megállt, a legtöbb befektető ismét vételi lehetőséget lát

Az arany 1.877 dollárig tudott emelkedni a pénteki nagy esést követően, amivel az arany háromheti mélypontra esett. A befektetők többsége 1.900 dollár alatt ismét vételi lehetőséget lát az aranyban, ami megfelelő eszköz lehet egy stagflációs időszakban. A dollár gyengülése is támaszt nyújthat, ha a Fed valóban lassítja a kamatemelések ütemét. A 10 éves dollár hozam 3,58%-ra nőtt, a dollár pedig erősödni tudott, az euróval szemben 1,078-as szinten áll jelenleg.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben