Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mennyi az annyi?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. január 25.   10:59

Erste kommentár Tegnap meglepte az MNB a piacokat azzal, hogy a kötelező tartalékrátát 5-ről 10 százalékra emeli április 1-től. Ezzel is tovább szűkíti a forint likviditást a piacon, amelyre a forint elég erőteljesen...

Erste kommentár

Tegnap meglepte az MNB a piacokat azzal, hogy a kötelező tartalékrátát 5-ről 10 százalékra emeli április 1-től. Ezzel is tovább szűkíti a forint likviditást a piacon, amelyre a forint elég erőteljesen reagált, s a valószínű EURHUF vételi pozíciók zárása miatt láthattunk is egy komolyabb forinterősödést. Ez a reggeli megingást követően kisebb mértékben, de folytatódni látszik. Ugyanakkor jogosan merül fel a kérdés, hogy miként hat ez a bankok eredményére. A duplázás azt jelenti, hogy további mintegy 1.500 milliárd forintot kell majd a bankoknak a kötelező tartalékba helyezniük április 1-től, amely valószínűleg akkor még 13 százalék lehet. Így ennyivel kevesebb pénz fog a most 18 százalékos gyors betéti rátában landolni. Ha az infláció az első negyedévben tetőzik, s az EU-s pénzek folyósításához is közelebb kerülünk a március 31-i határidővel, akkor a második negyedév során megindulhat a gyors betéti, napos tenderek kamatrátájának csökkentése, s talán valamikor a harmadik negyedévben össze is zárulhat az alapkamat és az e közötti rés. Ez pedig azt jelenti, hogy a tegnap bejelentett intézkedés valószínűleg nem nagyobb jövedelemkiesést jelent a bankok számára, mint 1.500 szorozva 0,05 per 4, azaz 18-19 milliárd forint. Ez pedig az OTP-re vetítve mintegy 3,5-4 milliárd forint jövedelemkiesését jelenthet az idei évben, ami részvényenként 15 forint körüli értéket ad, mint negatív hatást az értékelésben. Ez pedig azon túlmenően, hogy a napi volatilitási tartományon belül van, a szokásos eredmény várakozások körüli bizonytalanságon is belül van, azaz nem számottevő mérték, de nyilván egy újabb pici negatív hír.


A BUX és a DAX is kicsit csökken ma délelőtt, miközben az OTP a negatív nyitást követően enyhén tovább emelkedik, pedig mostanra megérkezett az elemzők által várt célárfolyamok tartományába.

Billegő piacok

Nem volt egyértelmű irány a tegnapi kereskedésben. A DAX 0,1%-ot, a FTSE100 0,4%-ot csökkent, az Euro Stoxx50 stagnált. De például az olasz vagy a spanyol tőzsdeindex 0,2-0,3%-ot emelkedett. A szektorok vegyesen teljesítettek. A pénzügyi szektor emelkedett leginkább, míg az energia teljesített leggyengébben.


Amerikában is inkább csak oldalaztak az indexek. A Nasdaq 0,3%-ot, az S&P 0,1%-ot csökkent, míg a Dow 0,3%-ot emelkedett. A szektorok itt is vegyesen szerepeltek. Az emelkedést az ipar vezette, míg leggyengébben a kommunikációs szolgáltatók teljesítettek.


A sanghaji és hongkongi tőzsde ma is zárva tartott. A Nikkei 0,4%-t emelkedett ma reggel.

A felhő-bizniszre összpontosít a Microsoft

A Microsoft vegyes negyedéves eredményekről adott számot tegnap tőzsdezárás után. A technológiai óriáscég korrigált nyeresége 2,32 dollár lett részvényenként a 2,30 dolláros várakozásokkal szemben. A bevétel 52,75 milliárd dollár volt, némileg elmaradva a Wall Street 52,93 milliárd dolláros várakozásától. "A számítástechnika következő nagy hulláma kezdődik, és a Microsoft felhőszolgáltatása a világ legfejlettebb mesterséges intelligencia modelljeit új számítástechnikai platformmá alakítja" - mondta Satya Nadella, a Microsoft elnök-vezérigazgatója. A nyilatkozat a ChatGPT-t készítő OpenAI-ba történő befektetésére utal. A Microsoft előrejelzése szerint a felhő üzletág éves bevételnövekedése a mostani közel 30%-ról 4-5 százalékponttal lassulni fog, amit negatívan fogadtak a befektetők, az árfolyam kisebb csökkenéssel reagált.

Csökkenő keresletet tapasztal a Texas Instruments

A Texas Instruments előző negyedéves bevétele 4,67 milliárd dollár lett, ami 3,4%-os visszaesést jelent éves összevetésben, de felülmúlja a 4,61 milliárdos várakozást. A nyereség is jobb lett a vártnál, a chipgyártó vállalat 2,13 dollár profitot termelt részvényenként, szemben az elemzők 1,97 dolláros becslésével, ám ez is alulmúlta az egy évvel ezelőtti 2,27 dolláros részvényenkénti nyereséget. "Ahogy vártuk, eredményeink a gyengébb keresletet tükrözik minden végpiacon, az autóipar kivételével" - mondta Rich Templeton vezérigazgató a vállalat eredményközleményében. A vezetőség 4,53 milliárd dollárról 4,17 milliárdra csökkentette az idei első negyedéves bevételi tervét.

Megtáltosodott a forint

Kedden gyengüléssel indított a forint az euró ellenében, ami főként az EURUSD kedvezőtlen irányú alakulásának volt betudható. Ennek eredményeként 397 felett is járt a magyar deviza. Ugyanakkor a délutáni jegybanki döntések nyomán szárnyakat kapott a forint, és három százalékot erősödött. A szigor fenntartása vonzóvá teszi a hazai fizetőeszközt, ami azonnal lecsapódott az EURHUF kurzus alakulásában is, ami 390 alatt zárt végül. Ehhez hasonlót utoljára tavaly júniusban láthattunk. Ma reggel továbbra is 390 alatt jár a jegyzés, kisebb korrekció nem kizárt a tegnapi nagy rally után.

Ellenszélben a dollár

A nemzetközi devizapiacokon tegnap enyhén tovább erősödött az euró a dollárral szemben. A hét további részében elsősorban a holnap esedékes negyedik negyedéves USA-beli GDP adatra figyelhet a devizapiac, ami várhatóan a növekedés lassulását mutatja majd. Az amerikai gazdaság lassulásától való félelmek és a Fed kamatvárakozások alakulása, illetve a szigorú EKB egyelőre relatíve gyengén tartja a dollárt.

A keresleti félelmek miatt esett az olajár

A WTI nyersolaj határidős jegyzése valamivel 80 dollár/hordó felett mozgott ma reggel, a Brent pedig 86,3 dollárba került a tegnapi 2%-ot csökkenés után, mivel a kereslet élénkülésére vonatkozó reményeken felülkerekedtek a globális gazdasági lassulással kapcsolatos félelmek. Egy iparági jelentés szerint az amerikai nyersolajkészletek 3,38 millió hordóval nőttek a múlt héten, ami jóval meghaladja az 1,6 millió hordós növekedésre vonatkozó előrejelzéseket. A kereskedők figyelemmel kísérik az orosz szállításokat, mivel a jövő hónapban újabb nyugati szankciók és az orosz kőolajtermékekre vonatkozó árkorlátozások lépnek életbe. Az OPEC+-küldöttei kijelentették, a jövő heti ülésükön várhatóan az olajtermelés jelenlegi szinten tartását javasolják.

9 havi csúcsról fordult le az arany

Az idei évben már 6% körüli emelkedésnél jár az arany árfolyama. A 9 havi csúcsról tegnap nem emelkedett tovább az árfolyam, enyhe megingás közepette 1.932 dollárra mérséklődött az árfolyam, annak ellenére is, hogy a dollár trendszerű gyengülése tegnap is tovább folytatódott.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben