Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

A kamatlábak visszatérnek

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉS2023. január 19.   10:07

Az elmúlt években tapasztalhattuk, hogy a kamatlábak nagyon alacsonyak voltak. A megtakarítási célú betétekből nem volt hozam, és a hosszabb lejáratú kötvények sem voltak túl vonzóak hozam szempontjából. Mivel évek óta alig volt ésszerű befektetési lehetőség a kötvénypiacon, nem meglepő, hogy ez a befektetési eszköz szinte feledésbe merült.

Az elmúlt hónapokban azonban fordult a kocka. A jelentősen magasabb inflációs adatok után a központi bankok többször is emelték az irányadó kamatlábakat, és ezzel párhuzamosan a kötvényhozamok meredeken emelkedtek. Ez új lehetőségeket teremt a kötvénybefektetők számára, hogy portfóliójukba megfelelően kamatozó termékeket vegyenek fel.

A vezető központi bankok többször és jelentősen is emelték az irányadó kamatlábakat

Nézzük először az USA és az euróövezet központi bankjait. A központi bankok feladatai közé tartozik a stabilitás és a valuta vásárlóerejének fenntartása. Szinte minden valutaövezetben a gyorsan növekvő infláció miatt a központi bankok gyors és agresszív ellenintézkedései rendkívül fontosak voltak. Ilyen forgatókönyv esetén az egyik lehetőség az irányadó kamatlábak emelése, ami közvetve a kötvényhozamok emelkedéséhez vezet. Ez egyben megdrágítja a hiteleket, ami viszont a fogyasztás és a gazdaság lehűléséhez, és - a központi bankok reményei szerint - középtávon az infláció csökkenéséhez is vezethet. Az elmúlt hónapokban jelentősen emelkedtek az irányadó kamatlábak, az amerikai jegybank vezetésével és az Európai Központi Bank némi késéssel követte a példát.

A távlati kilátások azt mutatják, hogy különösen az amerikai Fed mennyire agresszívan lépett fel az elmúlt hónapokban:

 


Kulcsfontosságú kamatlábak, USA és Eurozóna
Forrás: Refinitiv Datastream, 2022. december 21.


Ez a hosszú távú ábrázolás két szempontot világosan szemléltet:

  • Az előző kamatemelési ciklus 2006/2007-ben volt (és a nagy pénzügyi válság követte).
  • A pénzügyi válságtól kezdve az irányadó kamatlábak csaknem nulla százalékra csökkentek, az amerikai jegybank időközben emelte a kamatokat, de később ismét csökkentette azokat.
  • Az USA-ban a jelenlegi irányadó kamatemelések már csaknem a 2007-es szintre történtek, míg az EKB jóval később kezdte el az emelést.

Mind az Amerikai Jegybank, mind az Európai Központi Bank jelezte, hogy a következő hónapokban további kamatemelésekre lehet számítani.

Hatások a kötvénypiacokon - a hozam visszatért!

Amint az ábrán látható, az USA-ban az irányadó hitelkamatlábak (azaz a Fed Funds kamatláb) már 4,5%-on állnak. Ez már önmagában is felhajtotta a kötvények vonzerejét. A befektetők számára a következő kérdések merülnek fel: 

  • Milyen kötvények vagy milyen kötvényszegmens képes fedezni a jelenleg igen magas inflációt?
  • Hogyan lehet egyszerűen és értelmesen befektetni ebbe az eszközosztályba?

Nem minden kötvény egyforma - a befektetőknek tudniuk kell, hova fektessenek be!

A kötvény a kötelezett (a kötvény kibocsátója) ígérete arra, hogy a futamidő végén a felvett tőkét teljes egészében visszafizeti, és az ígért kamatot időben kiszolgálja. A kötvények kibocsátói lehetnek:

  • államok (államkötvények)
  • vagy pedig társaságok (vállalati kötvények)

1. lehetőség: államkötvények

Először is nézzük meg a magas minősítésű, azaz az USA és Németország államkötvényeinek hozamát.

 


10 éves államkötvény hozam, USA és Németország
Forrás: Refinitiv Datastream, 2022. december 27.

Kékkel a 10 éves német államkötvény hozama látható (10 éves lejáratig). A hozam több évig negatív volt, de az elmúlt hónapokban jelentősen megugrott, jelenleg 2,5%.

Összehasonlításképpen (piros vonal), a 10 éves amerikai államkötvény, azaz az amerikai kincstárjegy hozama jelenleg alig 4% alatt van. A hozamok emelkedése jó az újra befektetni kívánó befektetőknek, de veszteséget is jelent azoknak a befektetőknek, akik alacsonyabb hozam mellett fektettek be.

Mivel Ausztriában az infláció meghaladja a 10%-ot (2022 novemberétől), az államkötvények esetében felmerül a kérdés, hogy egy 2%-os vagy 4%-os hozam hogyan ellensúlyozza a 10% körüli inflációs rátát.

Ez a kérdés több mint jogos. Ha az infláció nem mérséklődik jelentősen az elkövetkező években, az államkötvények valószínűleg nem lesznek megfelelőek a befektetői tőke reálvásárlóerejének megőrzésére.

2. lehetőség: vállalati kötvények

Amikor a vállalatok kötvényt bocsátanak ki, általában magasabb hozamot kell kínálniuk, mint a hasonló államkötvényeknek. Ezt a hozamfelárat spreadnek is nevezik, és az adott vállalat minőségétől - azaz minősítésétől - függ.

A minősítést független hitelminősítő intézetek értékelik és ítélik oda. Általában betűkkel fejezik ki, ahol az AAA (az úgynevezett tripla A) a lehető legjobb hitelminősítési szintet jelenti. Minél alacsonyabb a hitelminősítés, annál nagyobb a valószínűsége a kibocsátó nemteljesítésének - és annál magasabb kamatot kell fizetnie a vállalatnak a kötvényeiért. A befektetők számára ez azt jelenti, hogy minden egyes befektetésnél gondosan mérlegelniük kell a potenciális hozamot és a nemteljesítés kockázatát.

A különböző hitelminősítések hozamainak alakulása jól mutatja, hogy jelenleg milyen magas ez a vállalt kockázatért járó ellentételezés:

Vállalati kötvényhozamok minősítés szerint, eurózóna (BOFA - befektetési ajánlású és magas hozamú) / 10 éves, 2022. december 27-i adatok.

 


Vállalati kötvényhozamok, eurózóna (BOFA-indexek), különböző minősítések
Forrás: Refinitiv Datastream, 2022. December 27.

Az ábra az eurózóna vállalati kötvényeinek BBB, BB és B piaci szegmensét mutatja. A hozamok jelenleg a 4,5% és 7,5% körüli tartományban vannak, tehát egyértelműen a német államkötvények hozamai felett.

A magas hozamú (BB vagy B) tartományban az elmúlt tíz évben kínált hozam felett kereskednek. Ilyen magas szinteken olyan hozam tűnik lehetségesnek, amely középtávon az inflációt is fedezni tudja.

Egyes kötvényszegmensek ismét vonzóvá váltak

A hozamok jelentős emelkedése minden kötvényszegmensben megfigyelhető, ami a befektetők számára fájdalmas veszteségekben nyilvánult meg. Az újonnan belépők és természetesen a már meglévő befektetők számára is kínálkoznak azonban olyan lehetőségek a pozíciószerzéshez vagy -bővítéshez, amelyek az elmúlt tíz évben nem léteztek.

Mint láttuk, azonban nem minden kötvényszegmens egyformán érdekes. Azoknak, akik legalább az inflációt fedező hozamot szeretnének elérni, a vállalati kötvények igen érdekesek lehetnek. De itt befektetni nem olyan egyszerű, mert:

  • Hol találjuk meg a megfelelő vállalati kötvényeket, és
  • Hogyan tudja kellőképpen megosztani a kockázatot?

A kötvényalap lehet a megoldás

A vállalati kötvényekhez mindig kapcsolódik bizonyos fokú nemteljesítési kockázat. Ráadásul a lakossági befektetők számára nem könnyű ilyen kötvényeket találni és vásárolni. A vállalati kötvények gyakran nagy címletűek, ami nagyon megnehezíti a lakossági befektetők számára az egyes értékpapírok közötti diverzifikációt. És nem tanácsos az összes tőkét egyetlen kibocsátóba fektetni. Inkább több, különböző szektorokból származó kibocsátó között kell szétosztani. A kockázati diverzifikáció elve különösen fontos a vállalati kötvényekbe történő befektetésnél.

Egy kötvényalap éppen ezt teszi a befektetők számára. A befizetett tőkét különböző országok, iparágak és/vagy minősítési szegmensek vállalatainak számos kötvényének megvásárlására használják. Minél nagyobb a kockázat, annál szélesebb körűnek kell lennie a diverzifikációnak. A vállalati kötvényalapokban ezért gyakran jóval több mint 100 különböző kötvényt talál.

A befektetőknek nem kell maguknak keresniük a megfelelő kötvényeket, és egy ilyen alapba egyszeri befizetésként vagy részletekben kis összegekkel is befektethetnek, vagy akár havonta is megtakaríthatnak.

Következtetés

Miután az elmúlt hónapokban a hozamok érezhetően emelkedtek, a kötvénypiaci befektetések ismét sokkal érdekesebbé váltak. Ha azonban az inflációt szeretné fedezni a befektetésével, akkor alaposabban meg kell néznie, és bizonyos kockázatokat is vállalnia kell.

Ez lehet a megfelelő alkalom arra, hogy érdeklődjön bankjánál a befektetési lehetőségekről, például vállalati kötvényalapokban. Az erstemarket.hu weboldalon befektetési alap keresőnkkel pedig akár önállóan is tájékozódhat az elérhető kötvényalapjainkról.

A cikk első alkalommal 2022. január 4-én jelent meg az Erste Alapkezelő oldalán.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben