Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

A világbajnokság után Katar felélénkíti tőzsdéjét

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉS2023. január 16.   11:40

Katar, a világ első számú LNG-gázexportőre és a 2022-es FIFA-világbajnokság házigazdája, most a gázról a gazdaságának diverzifikálására fordítja figyelmét. A katari tőzsde közel három év után indíthatja első tőzsdei bevezetését (IPO), abban a reményben, hogy felveheti a versenyt a régió aktívabb tőzsdéivel.

Szélesebb befektetői kör számára történő megnyitással és több tőzsdei jegyzés bevezetésével Katar célja a saját részvénypiacának kiépítése. "Most, hogy a világbajnokság sikeresen megrendezésre került, láthatjuk, hogy a hangsúly más diverzifikációs területekre helyeződik át" - mondta Osama Ali, az HSBC katari globális banki szolgáltatások vezetője.

Például a MEEZA informatikai szolgáltató cég a január 15-i tőzsdei bevezetésével akár 911 millió riyal (249 millió dollár) bevételt is szerezhet, részvényei 50 százalékának eladásával, a Katarban bevezetett új jegyzési eljárás keretében. Ez teszi lehetővé a vállalatok számára, hogy a befektetői kedv tesztelése és az árképzés meghatározása érdekében ársávot ajánljanak fel.

A Dubai és Abu Dhabi drámai átalakulását követni próbáló Katar legalább 229 milliárd dollárt költött infrastruktúrára, mióta megnyerte a világbajnokság megrendezésére kiírt pályázatot. Katar tavaly lemaradt a szomszédos Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket elöntő IPO-boomról. Ezt  a piaci bennfentesek a koronavírusjárvány hatásainak és a világbajnokság szervezésére való összpontosításnak tulajdonítják.

A tőzsdei bevezetések hiánya ez idő alatt felhalmozódott keresletet teremtett. A globális piac volatilitásától eltekintve a katari piaci aktivitás várhatóan az év első felében megélénkül - mondta Ali, hozzátéve, hogy a következő 18 hónapban akár hat vállalat is tőzsdére léphet IPO-n keresztül. Az új szabályok, amelyeket Katar az elmúlt három évben vezetett be, lerövidítették az elszámolási időszakot is, így a részvények tulajdonjoga a kereskedés lezárását követő két napon belül átruházásra kerül. Katart az MSCI még mindig feltörekvő piacnak minősíti. A mintegy 158,2 milliárd dolláros piaci kapitalizációval a dohai tőzsde eltörpül Abu Dhabi 718,8 milliárd dolláros és Rijád 2,72 milliárd dolláros piaca mellett.

"Az ország bőségesen rendelkezik vonzó állami és családi tulajdonban lévő vállalkozásokkal, amelyek megérettek a nyilvános kibocsátásra, és nem lennénk meglepve, ha középtávon IPO-k egészséges sorozatát látnánk" - mondta Bassam Slim, az Aventicum Capital Management dohai vezető portfóliómenedzsere.

Forrás: Reuters

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben