Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Örülnek a Fed tisztviselők a tegnapi inflációs adatnak?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. január 13.   09:19

A piac egyre biztosabb a 25 bázispontos emelésben A mérsékeltebb kamatemelés irányába tolhatja el a Fed döntéshozóit a tegnapi amerikai inflációs adat. A decemberi fogyasztói árindex 6,5% volt a novemberi 7,1% után...

A piac egyre biztosabb a 25 bázispontos emelésben

A mérsékeltebb kamatemelés irányába tolhatja el a Fed döntéshozóit a tegnapi amerikai inflációs adat. A decemberi fogyasztói árindex 6,5% volt a novemberi 7,1% után (év/év), míg maginfláció éves üteme 5,7%-ra lassult a kereken 6%-ról, mindkét esetben pontosan megfelelve a szakértők várakozásának. Patrick Harker philadelphiai Fed-elnök az inflációs adatközlés után azt nyilatkozta, hogy innentől a negyedszázalékpontos lépések lesznek a megfelelőek. Harker üzenetét Thomas Barkin richmondi Fed-elnök is megerősítette, azonban James Bullard, a st.louis-i tagbank vezetője héja szokásához híven minél gyorsabban el szeretné érni az 5% feletti kamatszintet. A megszólalók közül egyedül Harker fog szavazni idén a Monetáris Tanács ülésein.


A piac optimista módon reagált az infláció várt ütemben történő csökkenésére, és a határidős ügyletek árazása alapján egyre nagyobb valószínűséget tulajdonítanak a kisebb mértékű monetáris szigorításnak februárban. Szerdán körülbelül 26%-os esélye volt az 50 bázispontos emelésnek a következő ülésen (a 25 bázisponttal szemben), amely mára 9%-ra csökkent, ezt szinte biztosan egy újabb 0,25 százalékpontos emelés követheti márciusban. Azt, hogy ezen felül lesz egy harmadik 25 bázispontos emelés is májusban, 33%-kal árazza a piac. A 10 éves dollárhozam 11 bázispontot süllyedt 3,44%-ra, míg a kétéves 8 bázispontot 4,14%-ra, az euró/dollár pedig kilőtt egészen 1,085-ig, ami a tavaly áprilisi szint.


A részvényindexek hosszas keresgélés után végül a pozitív irányba álltak, az S&P 500 0,3%-ot emelkedett és megközelítette a 4.000 pontos szintet, míg a Nasdaq 100 0,5%-ot tudott emelkedni.

Javuló gazdasági várakozások

Csökkentek az inflációs várakozások az EKB felmérése szerint. A következő 12 hónapra már csak 5% a várakozás az inflációra a korábbi 5,4%-kal szemben. Közben a gazdasági kilátások is enyhén javultak, a korábbi 2,6% helyett már csak 2%-os gazdasági visszaesést várnak a megkérdezettek. A mostani felmérés a pénzügyi szereplők várakozásait mutatja, korábbi felmérések a lakosság esetében továbbra is magas inflációs várakozásokat mutattak.


Új rekorddal, összesen 99 milliárd eurós kötvénykibocsátással indult az év az európai kötvénypiacon. A mostani rekord mindössze 1 milliárd euróval haladta meg a korábbi, tavaly év elején beállított csúcsot.


Ma és holnap tartják az elnökválasztás első fordulóját Csehországban. A nyolc jelöltből három induló is 20% fölötti szavazattal zárhat, de csak a két legtöbb szavazatot kapott jelölt jut be a január végi második fordulóba. Érdekesség, hogy szinte minden jelölt függetlenként indult a választáson.

Egyelőre nem engedi el a hozamokat a japán jegybank

A Bank of Japan soron kívüli kötvényvásárlást hajtott végre, miután a hozamok a jegybank által meghatározott sáv fölé emelkedtek, miközben a spekulációk szerint a jegybank hamarosan elvetheti hozamgörbe-szabályozó törekvéseit. A 10 éves államkötvény hozama mintegy 4 bázisponttal 0,54%-ra emelkedett, mielőtt a 0,5%-os küszöb alá süllyedt volna. Az USDJPN kurzus 128,66-ig, június eleje óta a legalacsonyabb szintre esett.


Joe Biden a félvezető technológiához való kínai hozzáférés korlátozására irányuló együttműködésről tárgyal ma Fumio Kishida japán miniszterelnökkel.


Kína exportja decemberben 9,9%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, szemben a várt 11,1%-os csökkenéssel. Az import 7,5%-kal csökkent, ami szintén jobb az előrejelzett 9,8%-os visszaesésnél.


A Covid-járvány még két-három hónapig eltarthat Kínában, mivel az ország egyes részei még nem fertőződtek meg - mondta Zeng Guang, a Kínai Járványügyi és Megelőzési Központ korábbi vezető kutatója.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek mínuszban, míg az európaik pluszban voltak ma reggel.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben