Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Izgalmak

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. december 15.   10:45

Erste kommentár Tegnap a Fed kamatdöntése, illetve nem is annyira maga a döntés, hanem a kilátások miatt izgulhattunk, ami meglepetésre szigorúbb lett a vártnál. A dotplot szerint a döntéshozók, 5,1...

Erste kommentár

Tegnap a Fed kamatdöntése, illetve nem is annyira maga a döntés, hanem a kilátások miatt izgulhattunk, ami meglepetésre szigorúbb lett a vártnál. A dotplot szerint a döntéshozók, 5,1 százalékra várják a kamat tetőzését a jövő év elején, amit a piac viszont nem hisz el. Ugyanis a hozamokból számított kamatcsúcs továbbra is 4,8-4,9 százalék környékén van. Ez pedig hitelességi problémákat vet fel, ami talán nem meglepő annak fényében, hogy a Fed késve reagált az inflációra, s most mintha megint kicsit hibázni készülne a kamatok túlhúzásával. A piaci szereplők viszont hisznek abban, hogy az erőteljesen csökkenő infláció végül jobb belátásra bírja a Fed-et.


Ma pedig az EKB kamatdöntése, illetve a mennyiségi szigorítással kapcsolatos hírek miatt izgultatunk. Ugyanis nagy valószínűséggel az 50 bázispontos kamatemelés fog bekövetkezni, amit a tegnapi Fed döntés is segít. Vagyis emiatt talán kevésbé kell izgulnunk.


Közben a lengyelek meg egyelőre gátolják a nagy megállapodást, a minimum adóval kapcsolatos aggályaik miatt. (Most kivételesen nem mi vagyunk pellengéren.) Szerencsére az a várakozás, hogy talán ma délutánra meglesz a megoldás. Ez azért is fontos, mert december 19-ig van határidő az RRF elfogadására. Vagyis olyan sok halasztásra nem nagyon van tér. Ráadásul az ukránok is nyilván szeretnének pénzt kapni minél előbb. Egy szó, mint száz, jutott izgalom még a végére is. Pedig ezzel is messze leszünk még az EU-s pénzek folyósításától. Mindenesetre a forint jól tartja magát, s a részvénypiacon sincs nagyobb értékesítési hullám, mint mondjuk a DAX esetében. Vagyis a piaci szereplők egyelőre csak picit izgulnak.

Csökkenő részvényindexek

Visszafogott csökkenés jellemezte tegnap az európai tőzsdéket. A főbb indexek 0,1-0,3%-os mínuszban zártak. A szektorok vegyesen teljesítettek, legjobban az ingatlanszektor, leggyengébben pedig az IT szerepelt.


Amerikában optimista nyitás volt tapasztalható, azonban a Fed üzenete, mely szerint a vártnál tartósabban maradhat magas az alapkamat, elrontotta a hanglatot. A Dow 0,4%-ot, az S&P500 0,6%-ot, a Nasdaq 0,8%-ot csökkent. Az egészségügy kivételével minden szektor csökkent, leginkább a pénzügyi szektor.


Ázsiában is csökkentek ma reggel az indexek. A CSI300 0,1%-ot, a Nikkei 0,4%-ot, a Hang Seng pedig 1,2%-ot csökkent.

Nagy Tesla-vagyontól vált meg Musk

Újabb nagy Tesla-részvény eladást eszközölt Elon Musk. A cég vezérigazgatója, aki nemrég „veszítette el” a világ leggazdagabb embere címet, kb. 3,6 milliárd dollár értékben adott el az elektromos autógyártó részvényeiből december 12-14-e között.

Meglepő amerikai-kínai együttműködés jöhet létre az autóiparban

A Ford a kínai CATL-lel együtt tervez amerikai akkumulátor üzemet építeni, amellyel az új Inflation Reduction Act adókedvezményeit is ki tudnák használni. Érdekesség, hogy az egyezség a két ország utóbbi időben viharosabb vizekre futott kapcsolata ellenére született meg. Az üzem a hírek szerint Michigan vagy Virginia államban kaphat helyet. A Ford lenne a gyár 100%-os tulajdonosa, azonban azt a CATL üzemeltetné és a technológia is hozzájuk tartozna.

Kína is a Pfizer gyógyszerét használhatja

Kínában is a Pfizer Paxlovid gyógyszerét használnák a tünettel rendelkező koronavírusos felnőttek kezelésére. A China Meheco Group és a Pfizer közötti szerződés a gyógyszerek szállításáról 2023. november végéig érvényes.

Drágább volt a vártnál a Warner Bros. és a Discovery összeolvadása

5,3 milliárd dollárt kényszerülhet leírni a Warner Bros. Discovery a két cég összeolvadásának eredményeképpen, olvasható a cég tőzsdefelügyelet számára küldött jelentésében. A vállalat eddig egy milliárd dollárral alacsonyabb összegre számított, így ez negatív meglepetésként érte a céget.

Wizz Air részvényeket adott el a vezérigazgató

Váradi József vezérigazgató hétfőn és kedden összesen 100 ezer darab Wizz Air részvényt értékesített 2,4 millió font értékben. A Bloomberg adatai alapján a tranzakciót megelőzően 1,5 millió darabot meghaladó részvénnyel rendelkezett.

17%-kal bővülő európai autópiac

Novemberben 17%-kal több gépkocsit adtak el Európában, mint az előző év azonos hónapjában. A növekedés elsősorban a gyártási akadályok elhárultával, a chiphiány enyhülésével függ össze. Elsősorban a Volkswagen csoport (+37%) és a BMW (+15%) profitált a gyártás felfutásából.

405-nél kezdte a napot az EURHUF

Szerdán tovább erősödött a forint. Gyakorlatilag a kereskedési időszak kezdetétől fogva folyamatos volt a felértékelődés, melynek eredményeként 404-ig jutott a magyar deviza az euró ellenében. Ez több mint kéthetes csúcsot jelent. A dollár utóbbi napokban tapasztalt gyengülése is segítette a forintot. Ma kicsit feljebb, 405 fölött kezdte a napot a magyar fizetőeszköz.

A Fed után ma az EKB-ra figyelünk

A nemzetközi devizapiacokon szerdán minimálisan gyengült a dollár az euró ellenében, így 1,065-nél várta a tengerentúli kamatdöntést a kurzus. Powell szavai aztán megrángatták az árfolyamot. Az elején az üzenetek illetve a korábbinál lényegesen magasabb kamat előrejelzések hatására erősödött a dollár, majd a végén elejtett mondat arra vonatkozóan, hogy semmi sincs kőbe vésve, kiradírozta az amerikai deviza felértékelődését és hathavi mélypontra lökte a jegyzést. De még nem értek véget az izgalmak a héten, ugyanis ma az EKB kamatdöntésére és tengerentúli konjunktúra adatokra számíthatunk.

Az olaj árfolyama enyhén tovább emelkedett, újraindult a Keystone vezeték az Egyesült Államokban

A WTI 76,9, a Brent 82,2 dollár/hordó volt ma reggel a februári leszállításra, míg az Ural azonnali ára 58,3 dollárt tett ki. Az árak emelkedése mögött az utóbbi napok spekulációja áll: a kínai olajkereslet nőhet, ha az ország enyhíti a zéró covid szabályokat. A Keystone vezeték újraindult, bár nem a teljes rendszer, ezt közölte az irányító TC Energy. Ez a hír némileg lejjebb vitte az árakat, de az ázsiai kereskedésben így is emelkedtek a jegyzések. A nyersolaj enyhe kontangó állapotban van jelenleg, az előző napokhoz képest szorosabbá kezd válni a termék azonnali piaca. A jövő évben jelentős áremelkedés várható, ha a világ gazdaságai nem lassulnak tovább.

Jerome Powell szavai után 1.800 dollár alatt az arany

Az arany 1.794 dollár volt ma reggel, miután Jerome Powell amerikai jegybankelnök tegnap az 50 bázispontos irányadó ráta emeléssel zárult ülés után elmondta, hogy van még hely a következő hónapok során a kamatemeléseknek. Powell szerint jövőre magasabb lehet a kölcsönök kamata, mint amire a piac számít. A jelenlegi konszenzus alapján 5,1%-ra várja a Fed alap rátáját a piac 2023-ben, ami 2024-ben 4,1%-ra csökkenhet. Az arany árfolyama erősen korrelál a hozamok alakulásával, amiben a Fed politikájának lényeges szerepe van.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben