Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ismét az infláció áll a figyelem középpontjában

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. november 29.   10:33

Erste kommentár Már hozzászokhattunk, hogy idén kiemelt figyelmet kapnak az inflációs adatok, és jelentős piacmozgató hatással bírnak. Ma is az európai inflációs adatok lesznek a figyelem...

Erste kommentár

Már hozzászokhattunk, hogy idén kiemelt figyelmet kapnak az inflációs adatok, és jelentős piacmozgató hatással bírnak. Ma is az európai inflációs adatok lesznek a figyelem középpontjában, hiszen ezek jelentős hatással vannak az EKB monetáris politikájára, s ezen keresztül a hozamokra és a részvények árazására is.


A novemberi inflációs adatok sorát az előzetes spanyol infláció indította ma reggel. A vártnál is nagyobb csökkenés volt látható, az októberi 7,3%-ról 6,6%-ra esett az infláció, ami lényegesen alacsonyabb, mint a 7,1%-os várakozás. A jelentős visszaesés fő oka az energia- és benzinárak jelentős csökkenése volt, elsősorban az állami intézkedések eredményeként, de a ruházati termékek ára is csak enyhén emelkedett, ami szintén lefelé húzta az inflációt. A maginfláció viszont 6,2%-ról tovább emelkedett 6,3%-ra, ami azt mutatja, hogy a széleskörű inflációs fordulat egyelőre még várat magára.


Délután kettőkor érkezik a német inflációs adat is, a harmonizált inflációs mutató várhatóan az októberi 11,6%-ról 11,3%-ra mérséklődhetett.


Az elemzői várakozások szerint Európában már közel járhatunk az infláció tetőzéséhez, és a következő hónapokban megindulhat a csökkenés. Főleg az energia komponens eshet vissza jelentősen az infláción belül. Ez persze nem azt jelenti, hogy olcsóvá válna az energia, hanem sokkal inkább a magas bázishatás fog szerepet játszani. Az átlagos gázár már tavaly decemberben is 112 euró/MWh volt, aminél alig 10%-kal magasabb a jelenlegi gázár. Vagyis ahogy egyre magasabb lesz a bázisár, úgy fog csökkenni az infláción belül az energiaárak hatása, feltéve, hogy a jelenlegi árszinten marad a gáz. Az előrejelzések gyors infláció csökkenéssel kalkulálnak, ami remélhetőleg meg is fog valósulni, lélegzethez juttatva ezzel a jegybankokat és piacokat.

Kína száguld, a többi piac csökken

1,5-1,6%-os esést mutatott tegnap a Dow az S&P500 és a Nasdaq index is. A tengerentúlon minden szektor csökkent.


Európában is a csökkenésé volt a főszerep. A FTSE100 0,2%-kal, az Euro Stoxx50 0,7%-kal, a DAX pedig 1,1%-kal került lejjebb. A legtöbb szektor csökkent, kivételt csak az egészségügy és az alapvető fogyasztási cikkek jelentettek.


A japán Nikkei is 0,5%-ot csökkent, a kínai részvénypiacokon viszont kiugróan jó volt a hangulat. Egyrészt enyhültek a zavargások, másrészt a 80 év fölöttiek esetében felgyorsítják az oltásokat, és lazítottak az ingatlanfejlesztő cégek tőzsdei szabályozásán is. A CSI300 3%-ot, a Hang Seng 3,9%-ot emelkedett.

Kevesebb autót gyártott a Toyota

A legnagyobb japán autógyártó bejelentette, hogy a termelés 771.382 járműre lassult a múlt hónapban a szeptemberi 887.733-as rekordról. A cég felhívta a figyelmet a covid jelentette kihívásokra és a chiphiány miatti folyamatos bizonytalanságra is.

Erősödött tegnap a forint, EU-s hírek a fókuszban

A hét első napján 409 felett nyitott a forint az euró ellenében. Enyhe erősödést láthattunk tegnap, melyben a dollár gyengülése is a forint malmára hajtotta a vizet. Továbbra is az uniós megállapodásokkal kapcsolatos információk mozgatják a kurzust. Holnap hivatalossá válhat a Bizottság álláspontja. Jelen információk alapján a 30%-os kohéziós befagyasztás mellett jóváhagyhatják a magyar helyreállítási tervet. Ma reggel 406-nál jár az EURHUF kurzusa.

Ma a német infláció lesz a fókuszban

A nemzetközi devizapiacokon hétfő reggel 1,039-nél kezdett az EURUSD jegyzés. Először erősödni kezdett a dollár, mintegy fél százalékkal került lejjebb a kurzus, ezt követően azonban másfél százalékos eurórally jött, 1,05 közelében is járt a devizapár. A várakozások szerint a szerdai Powell beszéd tovább hűtheti az amerikai kamatvárakozásokat. Aztán délután Lagarde elnökasszony a valutaövezeti várakozásokba gázolt bele, melynek eredményeként visszatértünk a kezdőszintek alá. Ma a német infláció hozhat komolyabb változást, ahol stagnálás a várakozás. Jelenleg 1,037-nél mozog a kurzus.

Az OPEC szóbeszédre erősödött a kőolaj árjegyzése

A WTI 78,5, a Brent típusú kőolaj pedig 84,6 dollárig erősödött, míg az Ural azonnali szállításra 64,4 dollár/hordó volt ma reggel. Az olajárak erősödése részben az FGE nevű tanácsadó cég kommentárjai után következtek be, mely szerint az OPEC ismét a termelés szűkítésére készül, mivel a kartell elégedetlen a csökkenő nyersolaj árakkal. Az emelkedéshez hozzájárult a ma reggeli kínai sajtótájékoztató híre is. A befektetők szerint ugyanis a kínai kormány a tiltakozási hullám hatására a zéró Covid politika enyhítésére készül. Az európai törvényhozók 62 dollárban állapodhatnak meg, ez lenne az orosz kőolaj nemzetközi vételárának felső határa. A tervezet szerint ha bárki ezen szint felett vásárol orosz kőolajat, akkor nem kaphat európai cégtől biztosítási szolgáltatást, ami nagyban megnehezíti a termék elszállítását Oroszországból.

Az arany stabil, a gyengébb dollár segíti a nemesfémet

Az arany 1.752 dollár volt ma reggel unciánként. A kismértékben gyengülő dollár segítette az arany jegyzését. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed idén jelentősen rontotta a monetáris kondíciókat, ami erősítette a dollárt. A befektetői figyelem középpontjában a pénteken megjelenő munkaerőpiaci jelentés lesz, ami rávilágít az USA konjunktúra alakulására. Egy erős jelentés a Fed-et a kamatok további emelésére kényszerítheti, ami további lendületet adhat a zöldhasúnak, de visszavetheti az arany árát.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben