Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Tovább estek a magyar hozamok

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. november 21.   10:52

Erste kommentár A múlt héten tovább csökkentek a hozamok Magyarországon. A 10 éves 8,2 százalékra esett, ahol augusztus közepén járt utoljára, s azt is el lehet mondani, hogy gyakorlatilag ezen érték...

Erste kommentár

A múlt héten tovább csökkentek a hozamok Magyarországon. A 10 éves 8,2 százalékra esett, ahol augusztus közepén járt utoljára, s azt is el lehet mondani, hogy gyakorlatilag ezen érték körül oszcillált a nyári hónapokban. Az ősz folyamán a tovább emelkedő kamatemelési várakozásoknak köszönhetően egészen 10,76 százalékig emelkedett a hozam, ahonnan cirka egy hónap alatt jöttünk le a jelenlegi szintre. Ebben szerepet játszott az, hogy az MNB-nek a 18 százalékos egynapos tenderek bevezetésével sikerült helyreállítania a hitelességét, megmutatva azt, hogy ha szükséges, akkor felveszi a kesztyűt az árstabilitás elérése érdekében. Az elmúlt napokban tovább estek itthon a hozamok, miközben az USA-ban, vagy éppen Németországban már inkább stagnálást, hullámzó mozgást láthattunk. Ezt a bizalom erősödésének tudjuk be, ami annak ellenére jött, hogy a hírek folyamatosan a magyar támogatási pénzvesztésekről szólnak. Az Európai Parlament különösen aktív ebben a kérdésben, miközben már van egy kialkudott egyezség az EB és a magyar kormány között. Ehhez képest olyan nagy újdonsággal eddig még nem sikerült előrukkolniuk, hiszen az egyezség is tartalmaz olyan klauzulát, ami a jogállamiság folyamatos vizsgálatát (jelentés háromhavonta) tartalmazza. Viszont ezek az akciók arra biztosan jók, hogy bizonytalanságot hozzanak a piacra és negatívan hassanak a magyar eszközök értékeltségére. Ugyanakkor a magas aktivitást látva nem zárható ki, hogy lépéseiknek végül lesz valamilyen hatása akár az EB, akár december 6-án a pénzügyminiszterek döntésére. Így ez folyamatos kockázat, és lehet, hogy az is marad még egy jó darabig, hiszen bizonyos kérdésekben határidő halásztást is kaptunk az EB-től. Ugyanakkor a tárgyalások természeténél fogva relatíve kevés információval rendelkezünk a valós folyamatokról. Éppen csak azzal a kevéssel, amit – tipikusan – a jelentősebb határpontoknál megosztanak velünk.


Ma az új megbetegedések miatt negatív volt a hangulat Ázsiában, s az USA határidők is a negatív tartományban vannak. A DAX és a BUX is enyhe csökkenést mutat ma délelőtt.

Emelkedéssel zárták a hetet a tőzsdék

Pénteken jó hangulat uralkodott az európai tőzsdéken. FTSE100 0,5%-ot, a DAX és az Euro Stoxx50 pedig 1,2%-ot emelkedett.


A tengerentúlon is mérsékelt emelkedés volt tapasztalható. A Dow 0,6%-os, az S&P 0,5%-os pluszban zárt, a Nasdaq stagnált. Az energiaszektor viszont kifejezetten rosszul teljesített.


Ázsiában csökkenés tapasztalható ma reggel. A CSI300 0,9%-ot, a Hang Seng pedig 2,2%-ot esett. A Nikkei kivételként 0,2%-ot emelkedett.

Visszatér a korábbi Disney-vezér

Bob Iger váltja Bob Chapeket a Disney vezérigazgatói posztján, miután a 2020-ban kinevezett CEO csalódást keltő eredménysorozatot produkált, és a vállalat árfolyama idén már több mint 40%-ot esett. Iger, aki több mint négy évtizedet töltött a Disney-nél, ebből 15 évet vezérigazgatóként, két évig tölti majd be a tisztséget.

Újabb probléma a Teslánál

A Tesla 321 ezer járművét kénytelen visszahívni a hátsó lámpát érintő probléma miatt. Ez már nem az első visszahívás az utóbbi időben, november elején 30 ezer autót hívtak vissza a légzsák működésével kapcsolatos lehetséges hiba miatt.

407-nél az EURHUF

Péntekre valamelyest megnyugodtak a kedélyek a forintpiacon, az EURHUF kurzusa a kereskedési időszak végére már a hétfői nyitó szintet közelítette. A legközelebbi fontos esemény a forint szempontjából az MNB keddi kamatmeghatározó ülése lesz, ahol a monetáris szigor fennmaradására és a korábbi üzenetek megerősítésére számítunk. Az uniós ügyekben az előzőleg jelzett időpontoknál később, legkorábban jövő héten születhet döntés. Mindemellett az esetleges kimenettel kapcsolatos kiszivárogtatások és megszólalások ezen a héten is megmozgathatják az árfolyamot.

Visszaerősödőben a dollár

A nemzetközi devizapiacokon a múlt hét közepén fordult a széljárás és 1,04-nél erősödni kezdett a dollár. A Fed szigorú üzenetei úgy tűnik, jót tettek az amerikai devizának. Az Az EURUSD kurzus 1,026-on áll jelenleg. A héten a bizalmi indexekre és a nagy jegybankok jegyzőkönyveire lesz érdemes figyelni.

Tovább esik a nyersolaj ára a kínai lezárások miatt

A WTI 79,7, a Brent típusú nyersolaj pedig 87,5 dollár/hordó volt ma reggel a januári leszállításra, míg az Ural jegyzésára 70,1 dollárig süllyedt azonnali szállításra. Az esés mögött a kínai lezárások állnak: a járvány újabb hullámát látjuk az ázsiai országban, aminek hatására több olajipari előrejelző cég is csökkentette várakozásait. A Goldman Sachs például 10 dollárral alacsonyabb, hordónként 100 dolláros északi-tengeri Brent nyersolajárat vár a negyedik negyedévre, mint a korábbi 110 dollár volt a becslésük. A hírek szerint a G7-es államok a héten készítik el az orosz olajra vonatkozó ársapka javaslatukat. A korábbi találgatások 40 és 60 dollár/hordó közötti maximált árról szóltak.

A Fed agresszívabb lépései miatt süllyed az arany

Az arany 1.742 dollárig esett ma reggel, miután a várakozások szerint a Fed agresszívabb kamatemeléseket hajthat végre. A múlt heti USA makrogazdasági adatok erős aktivitásra utaltak, aminek következtében 5% feletti irányadó kamat is kialakulhat. Az arany és az amerikai dollár pályája erősen korrelál egymással, az idei évben nagyon erős a kapcsolat. Az erősebb dollár is hozzájárult az elmúlt nap arany árcsökkenéséhez. A dollárt erősíti a jelentős kamatelőny a többi devizával szemben.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben