Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Értékeltség

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. november 8.   11:19

Erste kommentár A ma reggeli Richter eredmény megint az értékeltségi szintekre irányította a figyelmet. A gyógyszergyár az első három negyedévben 1052 forint egy részvényre jutó eredményt produkált,...

Erste kommentár

A ma reggeli Richter eredmény megint az értékeltségi szintekre irányította a figyelmet. A gyógyszergyár az első három negyedévben 1052 forint egy részvényre jutó eredményt produkált, amivel máris túlteljesítette az éves előrejelzéseket. S még ez alapján is csak 8-as előremutató P/E rátán forogna, vagyis éves szinten valószínűleg valahol 7 körül áll meg ez az érték. Ez elég alacsonynak tekinthető, hiszen normál időszakokban inkább 10 és 20 között volt ez az érték. Oké. Akkor éppen azt várták, ami most bekövetkezett, az eredmény robbanást a cariprazine kapcsán. Olyan, mint a ciklikus papíroknál. A ciklus tetején alacsony, a ciklus alján nagy az értékeltség. Kérdés, hogy beszélhetünk e itt ciklusról. Bizonyos értelemben igen, hiszen a profit nagy része egy originális termékből, a cariprazine-ból jön. Ugyanakkor várunk egy terápiás kiterjesztést idén decemberben, ami 50 százalékkal megemelheti és pár évvel kitolhatja az értékesítési csúcsot. Ez pedig nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy most még nem vagyunk a csúcson, legalábbis ami a profitot illeti. Persze rövid távon a jelentős pozitív deviza árfolyamhatás mégis azt sugallja, hogy lokálisan azért mégis csak valamiféle csúcson lehet az eredmény.


Mindenesetre az azért mégiscsak furcsa, hogy a tisztán generikus KRKA értékeltsége nagyon hasonló (7-es előremutató P/E, 6 körüli EV/EBITDA). Pedig az innovációt, a fejlesztésekben levő erőteljes eredménynövelő képességet jutalmazni kellene. Igaz, a magyar eszközök esetében amúgy is láthatunk egy alulértékeltséget, ami – szerintünk – az Európai Bizottsággal zajló vitánkra, s így az EU-s pénzek folyósítására vezethető vissza. Vagyis ha ez megoldódik, remélhetőleg egy hónap távlatában, s ha az FDA is jól dönt, akkor további komoly felértékelődést kellene látnunk a részvényben.

Tovább emelkedő indexek

A DAX és az Euro Stoxx50 is 0,6%-ot emelkedett tegnap. Az FTSE100 ezzel ellentétesen mozgott és 0,5%-ot csökkent. A szektorok többsége emelkedettEurópában. A sort az IT és az ingatlan vezette, csökkenést a közmű, az alapvető fogyasztási cikkek és az egészségügyi szektor mutatott.


Az USA-ban a Nasdaq 0,9%-ot, az S&P 1%-ot, a Dow pedig 1,3%-ot emelkedett. Itt is emelkedett a szektorok többsége, amit a kommunikációs szolgáltók és az energiacégek vezettek. Az ingatlan, a nem-alapvető fogyasztási cikkek és a közműszektor jelentett kivételt.


A kínai részvényindexek csökkentek ma reggel, ahogy kezd alábbhagyni a Covid politika lazításával kapcsolatos várakozás. A Hang Seng 0,7%-ot, a CSI300 1,3%-ot csökkent. A japán Nikkei viszont 1,3%-ot emelkedett.

Tartja célját a Bayer

A Bayer árbevétele 11,28 milliárd euró lett a harmadik negyedévben, felülmúlva a 10,97 milliárdos várakozást. A korrigált EBITDA eredmény 17%-kal 2,45 milliárd euróra emelkedett, felülteljesítve a 2,37 milliárd eurós várakozást. A társaság továbbra is tartja az augusztusban adott éves eredmény előrejelzését, ami alapján 47-48 milliárdos árbevételt és 7,3 eurós egy részvényre jutó korrigált eredményt várnak.

Az Nvidia alkalmazkodik a Kínára kivetett szankciókhoz

Az Nvidia egy olyan új chipet fog értékesíteni Kínában, ami megfelel azon amerikai szabályoknak, melyek célja, hogy korlátozzák az ország hozzáférését a mesterséges intelligencia alapú számítástechnikához.

A céges utakban bízva bővít a Delta

Ed Bastian, a Delta Air Lines vezérigazgatója bejelentette, hogy jövő nyárig 15%-os kapacitásbővítést terveznek arra számítva, hogy a vállalati utazások recesszióbiztosak.

Folytatta az erősödést a forint

Tegnap folytatta erősödését a magyar deviza. A nyitáskori 403 körüli szintről – napközben 399-nél is járva – végül 401-nél zárt a forint az euró ellenében. Pozitív jelzések érkeztek a körvonalazódó megállapodást illetően Veerle Nuyts bizottsági szóvivőtől, és az uniós magyar agrárprogram is elfogadásra került. Utóbbi papírformának tekinthető, ezzel együtt fontos pont a mostani, devizaforrások bizonytalanságával övezett időszakban. Ma eddig 401-nél jár a kurzus.

Paritásnál az EURUSD

Hétfőn közel 1%-os gyengülést tudott felmutatni a dollár az euró ellenében, és tegnap ismét paritás felett zárt a jegyzés. Magyar idő szerint ma délutántól az amerikai időközi választások kerülhetnek a befektetők figyelmének középpontjába, de a végleges eredményre várhatóan még napokat kell várni. Ma reggel eddig enyhén erősödik a dollár.

Alig változnak a nyersolaj árak, a kínai hírekre figyel a piac

A WTI 90,5, a Brent típusú nyersolaj pedig 97,7 dollár volt ma reggel a januári határidőre, míg az Ural azonnali árjegyzése 82,7 dollárt tett ki. A piac a kínai hírekre figyelt ma leginkább: úgy tűnik, hogy nem lesz változás a covid politikában, miközben a fertőzésszám ismét napok óta emelkedik. Ez előrevetíti, hogy a kínai olajkereslet nem lesz erős. Ugyanakkor számos olyan hír is van, ami olajár emelkedést vetít előre: az orosz nyersolaj export rekordnagyságúra nőtt az elmúlt hetekben, mivel erős a félelem, hogy december 5-e után jelentősen csökkenhet az orosz kőolaj kínálat. Az USA stratégiai tartaléka mélyponton van, a piacon általános a várakozás, hogy a mai időközi amerikai választás után növelni kell a készleteket, pótolni a nyár óta piacra dobott mennyiséget.

Az arany stagnál, a választási eredmények és a csütörtöki amerikai inflációs adat lesz fontos mérföldkő

Az arany 1.669 dollár volt ma reggel. A piac a mai választási eredményekre fog leginkább figyelni, illetve csütörtökön lát napvilágot az októberi fogyasztói árindex, ami szeptemberben a várakozásokat meghaladó módon nőtt új csúcsra. A piac 7,9%-os pénzromlási ütemre számít év/év alapon, ami kisebb a szeptemberi, 8,2%-os fogyasztói inflációs adatnál. A magasabb kamatok fékezik a gazdaságot illetve az infláció ütemét, és arra késztethetik a Fed-et, hogy lassítsa a kamatemelések mértékét.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben