Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hogy állunk?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. november 2.   11:04

Erste kommentár A világ szeme ma egyértelműen a Fed-re szegeződik, amely 75 bázisponttal 3,75-4,00 százalékra emelheti az irányadó rátát a ma befejeződő kétnapos találkozóján. A piaci várakozások...

Erste kommentár

A világ szeme ma egyértelműen a Fed-re szegeződik, amely 75 bázisponttal 3,75-4,00 százalékra emelheti az irányadó rátát a ma befejeződő kétnapos találkozóján. A piaci várakozások szerint decemberben még jöhet egy 50-75 bázispontos, aztán februárban még egy cirka 50 bázispontos emelés. Ezzel 5 százalék környékén fejeződik be a kamatemelési ciklus. Az első várható kamatcsökkentés valamikor az év második felében, de inkább a negyedik negyedévben következhet be, mintegy 25 bázisponttal, legalábbis a piac szerint. A Fed döntéshozói ennél óvatosabbak, s azt mondják, hogy akár hosszabb ideig is fennmaradhat a „magas” kamat. Nyilván sok fog múlni azon, hogy kialakul-e a recesszió, s ezen keresztül, vagy éppen nélküle mennyire sikerül ténylegesen csökkenteni az inflációt. Ilyen projekció mellett a piac azt várja, hogy jövő októberben 3,3 százalék lesz az infláció a jelenlegi 8,2 százalékkal szemben, sőt két év múlva ilyenkor már 1,5 százalék lehet a pénzromlás üteme év per év alapon. Ez az érték pedig már megfelel a Fed céljának. Az inflációs fordulat különben az elkövetkező hónapokban jöhet világszerte. Itthon is a csúcs közelében járhatunk az MNB előrejelzései szerint is. A probléma, hogy a környezet nagyon volatilis. Még mindig sok externális tényező rángatja az árakat, amire a jegybankoknak nem sok hatása van. Ugyanakkor biztató, hogy az ellátási láncok a New York-i Fed indikátora szerint egyre inkább közelítenek a normális szintre. Persze ha lemegyünk a boltba, akkor még mindig nagyon ficánkoló (hol csökkenő, hol növekvő) árakkal találkozunk számos termék esetében, miközben sokszor az éppen keresett terméknek csak hűlt helyét találjuk a polcokon. Jó lenne már látni egy kiegyensúlyozott kínálatot, s akkor talán tényleg megnyugodhatnánk, hogy itt a vége ennek az őrületnek.


A DAX annak ellenére emelkedéssel kezdte a napot, hogy (i) az USA csökkenéssel zárt, (ii) s hogy az árfolyam tegnap beütötte a fejét a 13.450 pont körüli ellenállásba. A BUX pedig örülhet a Richternek, amelynek partnere, az AbbVie pénteken jó számokat közölt a Vraylar értékesítésről.

A hosszú hétvége alatt sem állt meg az élet

A főbb amerikai és európai piacokon tegnap is zajlott a kereskedés, kivételt inkább csak a közép-kelet-európai régió jelentett.


Enyhe csökkenés jellemezte Amerikát. A Dow 0,2%-ot, az S&P500 0,4%-ot, a Nasdaq 0,9%-ot csökkent. A szektorok vegyesen teljesítettek. Az emelkedést az energiaszektor vezette, míg leggyengébben a fogyasztási szektorok teljesítettek.


Európában ezzel szemben emelkedés volt a jellemző. A DAX 0,6%-ot, az Euro Stoxx50 0,9%-ot, a FTSE100 1,3%-ot emelkedett. Az egészségügyet leszámítva minden szektor emelkedett, főleg az ingatlan és a nem alapvető fogyasztási cikkek.


Hongkongban a 8-as erősségű tájfun miatt törölték a délutáni kereskedést, így a szokásosnál korábban zárt be a tőzsde. Ennek ellenére a Hang Seng 2,4%-ot, a CSI300 1,2%-ot emelkedett a Zero Covid politika enyhítése körüli spekulációkra. Kivételt a Nikkei jelentett, mely minimálisan, 0,1%-kal csökkent.

Richter: A Vraylar értékesítése 20,2%-kal nőtt

A Richter amerikai partnere, az AbbVie harmadik negyedéves jelentése szerint a Vraylar eladások 20,2%-kal emelkedtek év/év és 12,6%-kal negyedév/negyedév alapon. A 554 millió dolláros adat alig valamivel marad el a Bloomberg 558,5 millió dolláros piaci konszenzusától. A Vraylar eladások növekedése még mindig szilárdan kétszámjegyű, és ez arra utal, hogy a Richter november 8-án megjelenő harmadik negyedéves eredménye szilárd támogatást élvez. További lendületet adhat a viszonylag gyenge forint az erős dollárral szemben.

WizzAir: Visszatérhet a Covid előtti időszak teljesítménye

Ma reggel publikálta pénzügyi évének első féléves eredményét a WizzAir. Az utasszám 26,5 millió fő volt, felülteljesítve a 24,1 milliós Bloomberg konszenzust. A 2,19 milliárd eurós árbevétel megfelel a várakozásoknak. A második negyedévben az EBITDA pozitívba fordult, a 374 millió eurós adat meghaladja a második negyedévre vonatkozó 359 millió eurós becslést. A kereslet továbbra is erőteljes, ami jó jel a második félévre nézve. A második félévben 35%-kal nagyobb kapacitással számolnak, mint 2019-ben, a Covidot megelőzően, és tavaszra a kapacitáskihasználtság terén is visszatérhetnek a Covid előtti időkhöz.

Létszám befagyasztás az Amazonnál

Tegnap a hirdetési üzletágban befagyasztotta a létszámot az Amazon, legalábbis cégen belüli információk szerint. E szerint a meglévő nyitott pozíciókat betöltik, de újakat nem nyitnak meg. Ez is része azon megszorításoknak, amivel a cég a gyorsjelentéskor közétett gyengébb bevételi várakozásokra igyekszik válaszolni.

A vártnál jobb eredmény az AMD-től

Az AMD tegnap 67 centes egy részvényre jutó tisztított eredményről számolt be a várt 65 centtel szemben. A negyedik negyedévre 5,5 milliárd +/-300 millió dolláros bevételt vár, ami elmarad az elemzők által várt 5,9 milliárd dollártól. Ennek ellenére több mint 4 százalékot emelkedett a részvény a piaczárás utáni kereskedésben. Az ok, hogy a vállalat az elkövetkező időszakban a szerver chipekre fog koncentrálni. Az ehhez kapcsolódó adatközpont üzletág különben 45 százalékkal növelte eladásait, miközben az egyéb chipek iránt csökkenő kereslet mutatkozik.

A Pfizer megemelte eredményvárakozását

A Pfizer harmadik negyedéves egy részvényre jutó tisztított eredménye 1,78 dollár lett a tavalyi 1,27 és a várt 1,4 dollárral szemben. Ez elsősorban a „booster” oltóanyag fejlesztéseknek köszönhető. A védőoltásoknak köszönhetően a gyógyszergyártó a korábbi 6,3-6,45 dollárról 6,4-6,5 dollár közé emelte meg az éves előrejelzését. A részvény pozitívan reagált a hírekre. Ugyanakkor a piac egyre inkább azt figyeli, hogy lesz-e olyan újabb dobása a cégnek, ami segít tovább növelni a  bevételeit, ahogy a Covid-19 oltóanyag jelentősége csökken.

Nagyot ugrott az Uber

Közel 12 százalékkal emelkedett tegnap az Uber árfolyama a vártnál jobb, 8,34 milliárd dolláros harmadik negyedéves bevételnek köszönhetően. A várakozás 8,1 milliárd dollár volt. A tisztított EBITDA is jobb lett, 516 millió dollár a várt 459 millió dollárral szemben. Ugyanakkor a veszteség lefeleződött 61 centre, igaz a várakozás csak 17 centes veszteség volt.

Kevesebb iPhone készülhet az elkövetkező napokban

A kínai hatóságok november 9-ig lezárták Csengcsou városát, ugyanis az új Covid esetszám egy nap alatt 95-ről 359-re ugrott. Itt található a Foxconn iPhone gyára is. Egyelőre sem a Foxconn, sem az Apple nem kommentálta a hírt.

Nemzetközi események mozgathatják a forintot

Jól tartotta magát a forint a hosszú hétvégén, még a dollár erősödésével szemben is, 405-nél volt a legerősebb az elmúlt napokban az euróval szemben. Ugyanakkor ez főként annak tudható be, hogy zárva volt a hazai piac. Az elkövetkezendő napokban nemzetközi események lehetnek a fő mozgatórugók.

0,99-nél várja az EURUSD a Fed-ülést

Némi hullámzástól eltekintve a múlt csütörtöki EKB-ülés óta gyengül az euró a dollár ellenében. A piac várakozásaihoz képest visszafogott európai jegybankkal párhuzamosan a tengerentúli konjunktúra adatok a további erőteljes Fed-emelések irányába mutatnak, ami ismét szárnyakat adhat a dollárnak. Magyar idő szerint ma este Fed-kamatdöntés vár ránk, ahol a 75 pontos emelés tűnik messze a legvalószínűbbnek, és az előretekintő iránymutatásra érdemes majd figyelni.

A csökkenő USA készletadatokra emelkedik a nyersolaj ára

A WTI 88,0, a Brent típusú kőolaj pedig hordónként 95,4 dolláron forgott ma reggel a januári lejáratra, míg az Ural azonnali leszállítási ára 76,7 dollár volt. A kőolaj ára emelkedett az elmúlt 24 órában, főleg az amerikai API iparági szervezet készletadatának köszönhetően. A múlt hét során az USA nyersolaj tartaléka 6,53 millió hordóval csökkent, ami rámutat arra, hogy mennyire szűk a világ kőolaj piaca. Az OPEC+ kínálatcsökkentése jelentősen rontott a helyzeten, ugyanakkor a piac figyeli a kínai fejleményeket is, főleg az ázsiai ország zéró Covid politikát, ami csökkentheti a nyersolaj keresletet a világban. A Brent továbbra is backwardation állapotban van, ami azt jelenti, hogy a közeli határidős árak drágábbak a későbbi lejáratokhoz képest. Ez rámutat arra, hogy az azonnali piac kínálata elégtelen. A két közeli határidő között jelenleg 1,88 dollár az árkülönbség.

Az arany árfolyama stabil, az USA makrogazdasági adataira és a Fed-re figyel a piac

Az arany 1.653 dollár/uncia volt ma reggel a piacon. A legfrissebb makrogazdasági adatok lassulásra utalnak az Egyesült Államokban, bár a kép nem teljesen egyértelmű. Az új munkahelyek száma meglepetésre nőtt az elmúlt hónapban, ami rávilágít a munkaerőpiaci feszültségekre, miközben az új ipari megrendelési adat már a negyedik hónapja zsugorodik. Ezek a számok a Fed politikájára is meghatározóak lesznek. A jegybank ma dönt a kamatokról. A piac szerint a 75 bázispontos emelést követően decemberben már nem lesz ilyen szigorú az amerikai monetáris hatóság.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben