Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem hozott jelentős meglepetést a Fed jegyzőkönyve

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. október 13.   09:04

A mai inflációs adat kavarhatja fel a piacokat „A kár, amit a visszafogott lépések okozhatnak, nagyobb, mint ami a túl agresszív lépések következtében felléphet”. Ez lehet talán a szeptemberi Fed kamatdöntő...

A mai inflációs adat kavarhatja fel a piacokat

„A kár, amit a visszafogott lépések okozhatnak, nagyobb, mint ami a túl agresszív lépések következtében felléphet”. Ez lehet talán a szeptemberi Fed kamatdöntő ülés tegnap megjelent jegyzőkönyvének a fő tételmondata. Azaz a jegybankárok továbbra is nagyobb kockázatnak tartják a magas inflációt, mint a magas alapkamatot. Ennek ellenére túlzás lenne azt állítani, hogy a jegybankárok élből elutasítják és hátat fordítanak a recesszióval kapcsolatosan felmerülő kételyeknek. Lael Brainard kormányzó-helyettes volt talán a leghangsúlyosabb a kamatemelések ütemével kapcsolatban, ahogyan már nyilatkozta, szerinte adat-vezérelt módon kell folytatni a kamatemelési ciklust, illetve „kalibrálni” – utalva az esetleges visszafogottabb lépésekre - a szigorítások mértékét.


Minimálissal ugyan, de mínusszal fejezték be a tegnapi napot az amerikai részvények, az S&P 500 0,3%-ot, a Nasdaq 0,1%-ot esett. A Fed-jegyzőkönyv így végül nem rántott nagyot a piacokon, elképzelhető, hogy ez a szerep a mai inflációs adatra hárulhat. Miközben egyre több elemző és befektető aggódik az amerikai gazdaság lassulása, visszaesése miatt, a Bank of America vezérigazgatója kissé máshogy látja a helyzetet. Brian Moynihan szerint ugyanis a növekvő fogyasztói árak ellenére az „amerikai fogyasztó” nagyon jó helyzetben van, kellő mennyiségű pénzzel rendelkezik a bankszámláján és a magas árak ellenére is bőven képes költeni a boltokban.

Elkerülhetetlennek tűnik a recesszió Németországban

Enyhe recesszió várhat jövőre Németországra. Az idei évi növekedési előrejelzést 2,2%-ról 1,4%-ra vágta vissza a kormányzat, jövőre pedig az áprilisi előrejelzésben szereplő 2,5%-os növekedés helyett már 0,4%-os visszaeséssel számolnak a száguldó energiaárak miatt.


Robert Holzmann szerit az EKB még idén elérheti a semleges, 2% körüli kamatszintet. Ez egyébként megfelel az aktuális piaci árazásoknak is, melyek továbbra is 75 bázispontos kamatemelést áraznak októberre, a decemberivel kapcsolatban viszont 50-75 bázispont között látható némi bizonytalanság.


Az EKB-n belül megkezdődtek az egyeztetések a mérlegfőösszeg leépítéséről, az úgynevezett quantitative tightening-ről. Erre a semleges kamatszint elérését követően kerülhet sor, így decemberben válhat igazán aktuálissá a kérdés. Rendkívül kényes döntésről van ugyanakkor szó, így logikus, hogy az EKB már jóval előbb megkezdte a felkészülést. Az EKB valószínűleg nem fog aktívan kötvényeket értékesíteni, helyette valószínűbb, hogy a kötvények lejártakor nem újítja meg a teljes összeget, így némileg simább folyamat lehet a leépítés, mint a Fed vagy a BoE esetében.


Ma találkozik egymással Erdogan és Putyin elnök. Törökország a háború kirobbanása óta próbál közvetítő szerepet betölteni Oroszország és Ukrajna között. A legutóbbi fogolycsere és az ukrán gabonaexportról szóló megállapodás is török közvetítéssel jött létre. Sajtóhírek szerint Erdogan valamiféle béke megállapodásra fog javaslatot tenni Putyinnak.

A gyenge jen fokozza az inflációs nyomást

A termelői árak 9,7%-kal emelkedtek szeptemberben éves szinten Japánban, felülmúlva a 8,8%-os piaci konszenzust és az egy hónappal korábbi 9,4%-os emelkedést. A fő ok az ukrajnai orosz inváziót követően megemelkedett nyersanyagárak, valamint a jen gyengülése. Havi szinten 0,7%-kal emelkedtek a termelői árak, ami szintén gyorsulást jelez az augusztusi 0,4% után.

Határidős piacok

A határidős indexek közül a Dow és az S&P minimális pluszban, a Nasdaq mínuszban volt ma reggel. Az európai indexek is mínuszban várják a mai nyitást.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Zuhan a sztárpapír, kifulladóban az MI-forradalom?
SZTORI

Zuhan a sztárpapír, kifulladóban az MI-forradalom?

A Supermicro a mesterségesintelligencia-forradalom egyik legnagyobb...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben