Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Konvergenciaprogram 2030

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2022. október 11.   08:51

A korábban megfogalmazott kormányzati cél az volt, hogy 2030-ra az öt legélhetőbb uniós tagország között legyünk. Az új célkitűzés szerint 2030-ra érjük el az EU27-ek átlagos fejlettségi szintjét.

A növekedés mérőszámai a legalapvetőbb gazdasági mutatók közé tartoznak. Ebbe a körbe sorolható a relatív fejlődés is, amelyet konvergencia címszóval szoktunk illetni. A rendelkezésre álló adatok alapján szeretnék képet alkotni hazánk teljesítményéről a pénzügyi válság óta eltelt időszakban. Az elmúlt 11 esztendő a világgazdasági konjunktúra szempontjából – bár elmaradt a 2000-es években tapasztalttól – kedvező környezetnek tekinthető, ami alapvetően meghatározó egy kis, nyitott gazdaság aspektusából. Milyen teljesítményt takar a sokak által Magyarország legjobb évtizedének tartott periódus a – hozzánk hasonlóan – 2004–2007 között csatlakozott országok (Horvátország későbbi, 2013-as csatlakozása miatt maradt ki az összevetésből) körében? Mik a kilátások a 2030-ra kitűzött célokat illetően?

Egy főre jutó GDP
Lássuk, mit mutatnak az adatok. 2010-hez képest az egy főre jutó bruttó hazai termék 9,6 százalékponttal közelítette meg az uniós átlagot hazánkban, amely ezzel a középmezőnyben foglal helyet. A vizsgált országok között az uniós átlaghoz viszonyított sorrendben 2010-ben a 6. helyen álltunk, míg a legfrissebb elérhető 2021-es teljesítmény a 8. helyhez volt elég ugyanebben a tekintetben.

 

 

HDI
Szintén részben a hazai gazdasági szereplők által megtermelt jövedelemre alapozó, ugyanakkor más szociális és élettani szempontokat (az oktatásban eltöltött idő, születéskor várható élettartam) is vizsgáló mutató a Human Development Index (HDI – Humán Fejlettségi Mutató). Az indikátor szerint 2010-ben Magyarország a 40. helyen állt a világ országai között, szorosan Portugália mögött. 2021-ben viszont a 46. helyre csúszott vissza, egy hajszállal északi szomszédunk mögé. Bár az index a legfejlettebb országok közé sorol minket, a bázisévhez viszonyított változás tekintetében a lista hátsó részéhez tartozunk, minimális előrelépést téve az elmúlt évtizedben.

Célok és eszközök
A korábban megfogalmazott kormányzati cél az volt, hogy 2030-ra az öt legélhetőbb uniós tagország között legyünk. Az új célkitűzés szerint 2030-ra érjük el az EU27-ek akkori átlagos fejlettségi szintjét. Az előbbi meglehetősen szubjektív állapotot jelöl, az utóbbi már jóval kézzelfoghatóbb. Nézzük, hogy e tekintetben hogy állunk, és mik a kilátások az eddigi tapasztalatok alapján.




Ha azt feltételezzük, hogy az EU27 és Magyarország is a 2010 óta eltelt időszak átlagos dinamikájával fejlődik tovább, 2038-ra érheti el hazánk a kitűzött célt. Ahhoz, hogy ez a meghatározott időkereten belül történjen, évente több mint 3 százalékponttal kellene meghaladni az uniós növekedés ütemét (az egy főre jutó GDP tekintetében). Élő példaként az elmúlt évtizedből a balti államok hozhatók, amelyeknek az eddigi sebességével lenne elérhető a hátralévő években, a mostani dekád végére az EU átlaga.

Értékelés
A populáció változása megközelítőleg hasonlóan alakult a legtöbb esetben, így a lényegi különbségeket egyértelműen a 2010-es szinthez képest megtermelt összjövedelem adja. Magyarország esetében ez főként a dinamikus beruházási aktivitás – elsősorban feldolgozóipari – és a foglalkoztatottság növekedésének eredményeként valósult meg. A képlet látszólag nem változott, hiszen milliárd eurós beruházások sora került bejelentésre az elmúlt időszakban is, elég a debreceni BMW és CATL vagy az iváncsai SK egységeire gondolni, nem beszélve a temérdek kisebb invesztícióról.

Mindemellett már látszódnak az eddigi extenzív növekedési modell korlátai. Már a pandémia előtt közvetlenül, de a most kibontakozó rezsiválságot megelőzően is a munkaerőhiány volt az egyik legfontosabb termelést hátráltató tényező, és minden bizonnyal az energiakrízist követően is így lesz. Ezzel együtt a foglalkoztatás a nyár végén minden bizonnyal elérhette lokális (és vélhetően) abszolút maximumát is. Ezt támasztja alá az egyébként kontinensszerte elöregedő társadalom és a természetes fogyás.

 

A konvergencia az újonnan csatlakozott országok körében szinte kivétel nélkül minden esetben részben a munkaerő-kínálat növelésén keresztül valósult meg. Mindemellett ez csak – kvázi – szükséges, de nem elégséges feltétele volt a növekedésnek. A nálunk jobban vagy lényegesen jobban teljesítő gazdaságok többsége a magyarnál alacsonyabb foglalkoztatásbővítés mellett termelt meg több jövedelmet, ami azt jelenti, hogy számottevően termelékenyebb munkaerő került bevonásra.

A célok, vagyis a nagyobb sebességű konvergencia eléréséhez előttünk is hasonló út áll. Láthattuk, hogy az eddigit meghaladó ütemre van szükség. Ehhez a magasabb hozzáadott értéket előállító tevékenységek (elsősorban szolgáltatások, másodsorban high-tech iparágak) Magyarországra csábítása mellett rövid úton a minőségi munkaerő importja (akár hazatérők), hosszú távon a hazai kínálat képzésének fejlesztése vezethet.

A cikk első alkalommal a vg.hu oldalán jelent meg 2022.10.07-én.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben