Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Gázpiaci mozgolódás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. október 6.   09:15

Új európai gáz benchmarkra van szükség Ursula von der Leyen újabb gázpiaci beavatkozásra tett javaslatot. Átmenetileg maximalizálnák a holland tőzsdei gázárat, valamint egy új európai gáz benchmarkot is kidolgoznának,...

Új európai gáz benchmarkra van szükség

Ursula von der Leyen újabb gázpiaci beavatkozásra tett javaslatot. Átmenetileg maximalizálnák a holland tőzsdei gázárat, valamint egy új európai gáz benchmarkot is kidolgoznának, mivel a mostani energiaválság megmutatta, hogy a jelenlegi TTF nem képes betölteni szerepét. A részletek egyelőre kidolgozásra várnak. A gázpiaci beavatkozást legalább 15 tagország, köztük Németország, Olaszország és Spanyolország is kérte az Európai Bizottság elnökétől.


Közben újraindult az orosz gázszállítás Olaszország felé, miután a transzferország Ausztriával sikerült megállapodni a jogi részletekről.


Újra feléledhet a Spanyolország és Németország közti hidrogénvezeték építésének ötlete, ami a tervek szerint 2025-re készülhet el. A vezeték támogatná az orosz gáz kiváltását, de korábban Franciaország, melyen keresztül haladna a vezeték, környezetvédelmi okokra hivatkozva leállította a projektet.


A román és a lengyel jegybank is meglepetést okozott tegnap. A lengyel azzal, hogy a várt 25 bázispontos emelés helyett 6,75%-on hagyta az alapkamatot, a román pedig azzal, hogy a várt 50 bázispont helyett 75 bázisponttal 6,25%-ra emelte a referencia kamatot.


Ma és holnap rendkívüli EU csúcsot tartanak Prágában. A mai csúcstalálkozó érdekessége, hogy arra csaknem 40 ország, köztük Nagy-Britannia, Törökország illetve több balkáni és kaukázusi ország képviselőjét is meghívták. A téma az európai együttműködés megerősítése lesz.

Gyors megállj után végül elmaradt a nagy korrekció

Tegnap egy átmeneti korrekció volt a részvénypiacokon, az S&P 500 1,8%-os mínuszban is volt a kereskedés első felében, majd végül egy újabb emelkedés után „csupán” 0,2%-os veszteséggel fejezte be a napot. Ez arra utalhat, hogy a befektetők nem adták fel a felfelé tartó részvénypiacról szőtt elképzelésüket. Ismét két Fed tisztviselő próbálta hűteni az optimista hangulatot. Raphael Bostic atlantai vezér 4 és 4,5 százalék között látja jónak a jegybanki alapkamatot az idei év végén. Nyilatkozatában kiemelte, hogy restriktív szinten szeretné látni a monetáris politikát, míg az optimista befektetők által jövő évre várt lazítás jó eséllyel elmaradhat. Mary Daly San Francisco-i Fed-elnök „egyáltalán nem látja”, hogy miért csökkentenék jövőre az alapkamatot, ezt ugyanis semmi sem indokolja. Az ADP által közzétett tegnapi munkaerőpiaci adatok stabilitásra utalnak, ami a Fed-jegybankárok nyilatkozatával együtt nem abba az irányba mutat, hogy az amerikai központi bank lefelé módosítana kamatpályáját.

Javul az üzleti aktivitás Japánban

Felfelé módosították a japán beszerzési menedzser indexek szeptemberre vonatkozó előzetes eredményeit, így a szolgáltatóipari index végleges értéke az előző havi 49,5 után 51,9 helyett 52,2 lett, a kompozit index pedig az augusztusi 49,4-ről 50,9 helyett 51-re nőtt. Ez egy fokkal pozitívabb képet fest a gazdaság kilátásairól, hiszen az 50 fölötti eredmény az üzleti aktivitás növekedését jelzi.


A kínai részvénypiacok idei gyenge teljesítménye ellenére Edmund Harris, a Guinness Asset Management ázsiai és feltörekvő piaci befektetésekért felelős vezetője úgy gondolja, hogy az elektromos járművek, a gyári automatizálás és a fenntartható energia területén működő kínai vállalatok a következő 5-20 évben jobban fognak teljesíteni más országok hasonló cégeinél.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Zuhan a sztárpapír, kifulladóban az MI-forradalom?
SZTORI

Zuhan a sztárpapír, kifulladóban az MI-forradalom?

A Supermicro a mesterségesintelligencia-forradalom egyik legnagyobb...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben