Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Borított a brit jegybank

SZTORI
SZTORI2022. október 3.   13:24

Eladás helyett állampapír-vásárlásokba kezdett a brit jegybank, hogy megvédje a font árfolyamát, és elhárítsa a szigetország pénzügyi stabilitására veszélyt jelentő piaci pánikot. A kormány adócsökkentési terveinek bejelentése után nem csak az fenyegetett, hogy a font paritásba kerül a dollárral, de az eladási hullám miatt a nyugdíjpénztári vagyonok napok alatt a felükre estek.

Történelmi intervenciót indított a font árfolyamának és a szigetország pénzügyi stabilitásának védelmében a brit jegybank. A Bank of England kedden korlátlan állampapír-vásárlási programot hirdetett meg a következő két hétre és elhalasztotta korábban meghirdetett 80 milliárd fontos államkötvény-eladási programjának végrehajtását. A jegybank szerint a piacok „rendellenes működésének” folytatódása, illetve a helyzet további romlása „érdemi kockázatot jelentene Nagy-Britannia pénzügyi stabilitására, indokolatlan módon feszesebbé válnának a pénzügyi kondíciók és csökkenne a hitelkiáramlás a reálgazdaságba”.

Amióta Kwasi Kwarteng brit pénzügyminiszter bejelentette az új kormány radikális adócsökkentési tervét a font árfolyama meredeken zuhant. A megélhetési költségek növekedésére, a 10 százalékos inflációra és a várható recesszióra hivatkozva a személyi jövedelemadó csökkentését, és a nyereségadó-emelés elhalasztását tervezik, mintegy 45 milliárd fontos lyukat ütve a költségvetésen. Ráadásul a pénzügyi tárca vezetője egy interjúban további adócsökkentéseket is kilátásba helyezett. A tervet – példátlan módon – a Nemzetközi Valutaalap is nyíltan bírálta, mondván ez növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket és fokozza az inflációs nyomást. Az IMF arra kérte Liz Truss kormányát, hogy vizsgálja felül a terveket.

A programot a piacok egyáltalán nem fogadták jól: a font a paritás közelébe zuhant a dollárral szemben – 5 százalékot gyengülve egy nap alatt. A problémát azonban nem csak ez jelentette. A font gyengülését kísérő hozamemelkedések következtében (és itt nem csak a brit, de az amerikai állampapírok hozamának meredek emelkedésére is gondolni kell) a nyugdíjpénztárak tőkeáttételes kötvényeinek értéke napokon belül a felükre esett. Olyan meredek volt a zuhanás, hogy az alapok letéti felhívásokat kaptak: a brókerek arra hívták fel őket, hogy növeljék a számlán tartott tőkét, ha az esés tovább folytatódik. A helyzet a nyugdíjalapok fizetésképtelenségének veszélyével fenyegetett, miközben az alapkezelők kénytelen voltak szabadulni a veszteséget okozó papíroktól, ami tovább fokozta az eladói nyomást és csökkentette az árakat. Így viszont az alapok kötelezettségeinek mértéke meghaladta volna az eszközökét.

A hosszú lejáratú kötvények jegybanki felvásárlása ezt a problémát hivatott elsősorban megoldani, lehetővé téve a nyugdíjalapok számára, hogy rendezzék a soraikat. A BOE október 14-ig minden papírt megvesz a másodlagos piacon, így talán orvosolni tudja a piaci pánikot.

Mindez persze újabb monetáris lazítást is jelent, miközben a brit jegybank – a Fed-hez hasonlóan – éppen szigorítani készült. A BOE 20 milliárd font értékű állampapír eladására készült korábban, ám szerdai bejelentésében már azt is közölte, hogy az értékesítés kezdetét a jövő hétről október 31-re halasztotta.

„A kötvényvásárlások visszahozása a piac működése érdekében potenciálisan indokolt; ez a politikai lépés azonban a monetáris finanszírozás rémét is felveti, ami növelheti a piac érzékenységét és szemléletváltásra kényszeríthet” – mondta Robert Gilhooly, az Abrdn vezető közgazdásza a CNBC.nek. A monetáris finanszírozás azt jelenti, hogy a központi bank közvetlenül finanszírozza a kormányzati kiadásokat, míg a fiskális dominancia akkor következik be, amikor a központi bank monetáris politikai hatáskörét az állami eszközök támogatására használja fel, és alacsonyan tartja a kamatlábakat az államadósság-kezelés költségeinek csökkentése érdekében.

Dean Turner, az UBS Global Wealth Management vezető közgazdásza eurózónával és Nagy-Britanniával foglalkozó vezető közgazdásza szerint a befektetőknek figyelniük kell a Bank of England kamatokkal kapcsolatos álláspontját a következő napokban. A Monetáris Politikai Bizottság ez idáig nem látta megfelelőnek, hogy a következő, november 3-ra tervezett ülése előtt hozzányúljon a kamatlábakhoz, de Huw Pill, a Bank of England vezető közgazdásza már jelezte, hogy „jelentős” fiskális esemény és „jelentős” fontárfolyam-zuhanás „jelentős” kamatmozgást tesz szükségessé. A UBS nem számít arra, hogy a BOE most kamatemelési ciklusba kezd, de a novemberi ülésre most már 75 bázispontos kamatemelést prognosztizál, miközben Turner szerint a kockázatok most inkább 100 bázispont felé torzulnak. A piaci helyzet most nagyobb, 125 és 150 bázispont közötti emelésre is utalhat.

„A második dolog, amit figyelni kell, a kormány álláspontjának megváltoztatása lesz. Nem lehet kétségünk afelől, hogy a jelenlegi piaci mozgások egy fiskális esemény eredményei. A monetáris politika megpróbálja felmosni a tejet, amelyet mások kiöntöttek” – mondta Turner. A brit Pénzügyminisztérium november 23-ra ígérte a kormány növekedési tervének további frissítését, de Turner szerint most már „minden esély megvan” arra, hogy a határidőt előrébb hozzák, vagy legalábbis további bejelentésekkel nyugtassák a piacot. „Ha a brit kormány meg tudja győzni a befektetőket, különösen a tengerentúliakat, hogy tervei hitelesek, akkor a mostani volatilitásnak csillapodnia kell. Ha ez nem sikerül, valószínűleg nagyobb lesz a turbulencia a kötvénypiac és a font esetében a következő hetekben” – tette hozzá.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben