Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mélypontokon a forint

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. szeptember 30.   10:02

Erste kommentár Történelmi szintre gyengült tegnap a forint az euróval és a dollárral szemben is. Előbbi 423,8-ig, utóbbi 437,4-ig emelkedett tegnap napon belül. A lengyel zlotyit is adták, de közel sem annyira, mint a forintot, ami...

Erste kommentár

Történelmi szintre gyengült tegnap a forint az euróval és a dollárral szemben is. Előbbi 423,8-ig, utóbbi 437,4-ig emelkedett tegnap napon belül. A lengyel zlotyit is adták, de közel sem annyira, mint a forintot, ami abból is látszik, hogy a történelmi csúcsot súrolta a PLNHUF árfolyam is. Vagyis amellett, hogy a régiónkat és tágabban a feltörekvő piacokat sem preferálják most a befektetők, látszik, hogy a forint még ezen túl is alulteljesít.


A negyedév vége eleve mindig izgalmas a kereskedelmi bankok mérlegalkalmazkodása miatt. A volatilitás eleve magas a globális recessziós félelmek és az Északi Áramlattal kapcsolatos hírek, illetve ezzel összefüggésben a gázárak és a gázellátás bizonytalansága miatt. Nyilván ez sem tesz jót a forintnak. Kormányzati részéről kapkodás látható, aminek szintén nincs bizalomépítő ereje. A költségvetés pedig már így is kifeszített, így mozgástér már itt sincs. Ráadásul az MNB is egyfajta átmeneti periódusban van. Kedden meglepetésre bejelentették a kamatemelési ciklus végét, a vártnál hamarabb és alacsonyabb szinten. Az egyéb, likviditást kiszorító intézkedések viszont csak október 6-tól indulnak. Ekkortól emelkedik a banki kötelező tartalékráta, és ekkor indul az MNB egyhetes kötvénye is. Ezek majd a likviditás szűkítésén keresztül emelhetik a SWAP piaci hozamokat (javíthatja a monetáris transzmisszió hatékonyságát) és ezzel drágábbá tehetik a forint shortolását, ami támogathatja majd a forintot. De addig szabad a pálya a spekulánsok előtt.


A másik tényező a folyó fizetési mérleg jelentős hiánya, ami folyamatos deviza keresletet generál. Ez teljes mértékben az energiaegyenleg jelentős mínusza miatt van. Itt is kedvező irányú változásokra van szükség. Legjobb lenne, ha az energiaár csökkenésén keresztül valósulna meg. A gond, hogy erre rövidtávon kicsi az esély, ráadásul valódi hatásunk sincs rá. Marad a volumen hatás, a mennyiség csökkentése, azaz az energiaspórolás. Nem csak az állam részéről, hanem mindenkinek ki kell vennie a részét belőle! A vállalatoknak, a magánszemélyeknek és természetesen a tág értelemben vett államnak is. Kedvező jelek és a szándék látszik a takarékosságra, gondoljunk csak a bezárt uszodákra, az átszervezett iskolai menetrendre, a 18 fokos állami intézményekre vagy a magánszektor alkalmazkodására, de némi időre szükség van, amíg ez tovagyűrűzik a makroszintű adatokba is, és például a folyó fizetési mérlegben is szemmel láthatóvá válik.


És ha már folyó fizetési mérleg, az energiaegyenlegen túli alkalmazkodás is valószínűnek tűnik. Az elmúlt hónapokban már ennek a jelei is láthatóak, de a java még hátravan. Nem lesz kellemes, de szükségszerűnek ígérkezik. A következő negyedévekben a gazdaság visszaesése, a technikai recesszió elkerülhetetlennek tűnik. Ez bizony a fogyasztás visszaesését fogja magával hozni, ami értelemszerűen csökkenti az importunkat. Ha az exportunk kisebb mértékben csökken, mint az import, akkor javulni fog a külkereskedelmi mérleg egyenlegünk. 2008-2009-ben már láttunk erre példát, az sem volt éppen kellemes, de rendkívül gyors alkalmazkodás volt. Fájni fog, ez biztos, de csak így juthatunk vissza az egyensúlyi pályára.

Kitart a recessziós félelem

A recessziós aggodalmak tegnap is nyomás alatt tartották a piacokat. Az Euro Stoxx50 1,7%-ot, a DAX szintén 1,7%-ot, a FTSE100 1,8%-ot csökkent. A Stoxx Europe 600 értéke 2020 novembere óta a legalacsonyabb értékre esett. Minden szektor esett, főleg az IT és a nem alapvető fogyasztási cikkek. Az energia felülteljesítőnek számított 0,2%-os csökkenésével.


A tengerentúlon még nagyobb volt a csökkenés. A Dow 1,5%-ot, az S&P 2,1%-ot, a Nasdaq 2,8%-ot esett. Amerikában hasonló volt a szektorok teljesítménye, mint Európában annyi különbséggel, hogy itt a közműszektor volt a leggyengébb láncszem.


Ázsiában ma reggel vegyes a helyzet. A Hang Seng és a CSI300 szinte stagnált, viszont a Nikkei 2,0%-ot esett.

A Slovnaft 2023 után is szeretne orosz olajat vásárolni

A MOL szlovák leányvállalata, a Slovnaft 2023 után is szeretne orosz olajat venni, mivel az EU megegyezés megengedi, hogy vezetékes ellátással rendelkező EU-s vállalatok az embargó ellenére is vegyenek orosz forrásból nyersanyagot, feltéve, hogy az ebből az olajból előállított készterméket csak a hazai piacon adják el. Az egyetlen kivétel a Slovnaft, mely a cseh piacot is elláthatja orosz nyersolaj finomításból származó dízel üzemanyaggal az import 30%-áig. Mivel a Slovnaft termelésének 60%-a exportra megy, ezért a cég 2023 után ekkora mértékben le szeretne válni az orosz olajról, viszont 40%-ig továbbra is ebből a forrásból kíván nyersolajat vásárolni. Véleményünk: A hír kedvező, de a korábbi várakozásunk is az volt, hogy a MOL csoport alapvetően orosz olajat vesz 2025-ig, így ez az előrejelzéseinket nem befolyásolja. A MOL dolgozik a leváláson, ami főleg a Slovnaft számára kulcskérdés, mivel a Dunai Finomító alapvetően a magyar piacot látja el, a Rijeka pedig eddig is a tengerről vásárolt inkább nem orosz eredetű nyersolajat.

Raktérkészlet gondok a Nike-nál

Aggasztó gyorsjelentést tett közzé tegnap piaczárás után a Nike. A cég 2023-as pénzügyi évének első negyedéves bevétele 12,68 milliárd dollár volt, ami még pozitívnak tekinthető a várt 12,31 milliárddal szemben. A problémát a gyenge marzs jelentette (44,3% a várt 45,4%-kal szemben), ugyanis a Nike bevételének jelentős része akciós termékek eladásából származott, így az egy részvényre jutó nyeresége 93 cent lett az 1,16 dolláros Bloomberg konszenzussal szemben. A Nike is túl nagy raktárkészlettel rendelkezik, melynek csökkentése kihívás a sportszergyártó számára. A cég papírjai 9%-ot estek a zárás utáni kereskedés során.

Visszavágások és elbocsátások a Metánál

2004 óta első jelentős költség csökkentését eszközölheti a Meta (korábbi Facebook), jelentette be Mark Zuckerberg, a cég társalapítója és vezérigazgatója. A közösségi „óriás” befagyasztja az új munkaerő felvételét, valamint átstrukturálja a szervezeteket, ami vélhetően elbocsátásokkal fog járni. Zuckerberg arra számított, hogy a gazdaság mostanra túl lesz a „nehezén”, azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a nehéz kilátásokra való tekintette óvatosnak kell lenni a közeljövőben.

Hullámvölgy után hullámvölgy

Csütörtökön mélypont után mélypont jött a hazai devizapiacon, 423 felett is járt az EURHUF kurzusa. A negatív globális hangulat, a háborús konfliktus újbóli eszkalálódása jelentős ellenszél a forintnak. Mindemellett magyar specifikus tényezőt jelez, hogy a PLNHUF is új mélypontra süllyedt tegnap, 87 forintot kértek 1 zlotyért. A jegybank keddi döntése a kamatemelési ciklus befejezését illetően a jelek szerint elkezdi éreztetni hatását, a piac teszteli az MNB-t.

Ma az inflációs adatok mozgathatják meg az EURUSD-t

A nemzetközi devizapiacon tegnap ismét dollárerősödéssel indult a nap, majd a vártnál lényegesen magasabb német infláció fordította meg a menetet. Ennek eredményeként az EKB-s kamatvárakozások növekedtek, az EURUSD kurzusa 0,98 környékére emelkedett. Ma a gázpiaci hírek mellett a valutaövezeti és az amerikai PCE-infláció lesz a fókuszban. Ma reggel eddig ismét a dolláré a főszerep, de továbbra is 0,98-nál zajlik a kereskedés.

Gyengült a kőolaj jegyzése, a jövő heti OPEC találkozó lehet fordulópont

A WTI 81,3, a Brent 88,3 dollár/hordó volt ma reggel a novemberi lejáratra, míg az Ural azonnali leszállítási ára 71 dollárt tett ki. A piac továbbra is bizonytalan a kereslet alakulásával és a dollárral kapcsolatban, miközben a jövő héten esedékes OPEC+ találkozó kimenetelére is spekulál. Az október 5-én tartandó ülésen a tagállamok és Oroszország valószínűleg a kínálat csökkentéséről döntenek. Szaúd-Arábia látszólag támogatja az orosz javaslatot az napi 1 millió hordós termelés vágásról, de a végleges döntés még nem született a kérdésben. A norvég olajtermelés egyre jobban fut fel és valós alternatívája lehet az európai piacon az embargó miatt kieső orosz kőolajnak.

Az arany erősödött a gyengülő dollár miatt

Az arany 1.669 dollárra ugrott ma reggel, főleg a gyengülő dollár miatt. A zöldhasú 0,9820-ig gyengült az euróval szemben, de a Bloomberg dollár indexe is 2%-kal gyengült az elmúlt három napban. A piac egyelőre nem lát trendfordulót, amit megerősített több Fed jegybankár tegnapi beszéde is. Az amerikai jegybanki döntéshozók továbbra a jelentős szigorítás mellett vannak, az USA irányadó kamata bőven 4% felett lehet az év végére. Ez pedig továbbra is nyomást gyakorol az arany jegyzés árára.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben