Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megint az oroszok!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. szeptember 21.   10:20

Erste kommentár Tegnap kora délutánig egészen jól teljesítettek a magyar eszközök. Aztán jöttek az orosz hírek, na meg felkeltek a kamatemeléstől félő amerikaiak, s vége lett a kis külön utunknak....

Erste kommentár

Tegnap kora délutánig egészen jól teljesítettek a magyar eszközök. Aztán jöttek az orosz hírek, na meg felkeltek a kamatemeléstől félő amerikaiak, s vége lett a kis külön utunknak. Végül a BUX nagyobbat esett, mint a DAX, s az újra emelkedésnek induló földgáz ár, na meg egyéb dolgok sem kímélték a forintot. Putyin a részleges mozgósítás bevezetésével ugyan elismeri, hogy kezd kifogyni az erőforrásokból, ugyanakkor a bizonytalanságot is növeli, hiszen új alapokra helyezi a háborút, amelynek az is része, hogy a megszállt területeket – egy rögtönzött népszavazás után – orosz területként kezeli. Ez persze fából vaskarika. Sokan félnek, hogy akár atomfegyvert is bevethet, hiszen a népszavazás után már orosz területen folyna a háború. Azt gondoljuk, hogy továbbra sem fog atomfegyvert bevetni, nem fog elmenni a falig. Pláne amiatt, mert az orosz haderő valójában egyre gyengébb. A háború elején 3.300 harckocsival rendelkeztek, míg mostanra a mértékadó információk alapján már csak 2.300-zal, az ukránok szerint pedig 1.300-zal. Egy biztos, az orosz oldalon is jelentősek a technikai és emberi veszteségek is. Egy másik fontos dolog, hogy most mintegy 300 ezer katonát mozgósít Oroszország, ami a mi olvasatunkban inkább azt sugallja, hogy Putyin nem akarja nagyon rombolni a népszerűségét otthon, s van egy másik olvasata is. Nevezetesen, minél több munkaképes embert küldök a frontra, annál jobban rombolom a gazdasági teljesítményemet. Ez is jól mutatja, hogy ez inkább a vég kezdete, mintsem valami más. De még egyszer hangsúlyozzuk, hogy egy ilyen helyzetben sok kimenet lehet, azaz a bizonytalanság most inkább növekszik.


Így a kőolaj és földgáz ára is emelkedik. Az emelkedő energiaárak pedig megint „szegény” forinton csapódnak le, tegnap délután óta. Mindeközben a részvénypiaci szereplők előre rettegnek a Fed esti döntésétől, ahol 75 bázispontos kamatemelés a 3,0-3,25 százalékos sávba borítékolható, de a 100 bázispont sem zárható ki. Így talán egy 75 bázispontos emelésre jönne valami megnyugvás, de a dot-plot és az elnök beszéde is számítani fog. Szóval van izgalom és bizonytalanság. Így talán nem meglepő, hogy a DAX és a BUX is lefelé tendál a ma délelőtti kereskedésben.

Eső piacok

A FTSE100 0,6%-ot, az Euro Stoxx50 0,9%-ot, a DAX pedig 1%-ot csökkent tegnap. Minden szektor esett Európában, a legnagyobb esést az ingatlan szektor szenvedte el az európai hozam emelkedések hatására.


Amerikában a Nasdaq, a Dow és az S&P is 1% körüli mínuszt mutatott. A tengerentúlon is minden szektor esett, de főleg az ingatlanszektor.


Ázsiában sem volt jó a hangulat. A CSI300 0,3%-ot, a Hang Seng 0,9%-ot, míg a Nikkei 1,2%-ot esett.

Túljegyzés a Porsche kibocsátáson

Az első napon máris 9,4 milliárd eurónyi vételi ajánlat gyűlt össze a Porsche részvénykibocsátás során. Ezzel a 76,5-82,5 eurós sáv tetején is sikeresnek ígérkezik a részvények jegyzése. A következő lépés a korábban csökkentett értékesítési sáv felemelése lehet, de az is elképzelhető, hogy megemelik az értékesítendő mennyiséget.

Tartja terveit a Commerzbank

A Commerzbank vezérigazgatója szerint továbbra is reális az idei 1 milliárd eurós profitcél. Ez egyébként megfelel az elemzői előrejelzéseknek is. A bank továbbra is az eredmény 30%-át tervezi kifizetni osztalékként.

Elbocsátások a Gap-nél és a Boeing-nél is

Irodai dolgozókat bocsátana el a Gap és a Boeing is. A ruhagyártó a nyereségesség visszaesése miatt küzd, és a hatékonyabb működés érdekében nagyjából 500 munkavállalójától válik meg. A repülőgépgyártó pedig 150 könyvelőjének inthet búcsút, helyettük inkább a mérnököknek fizetnék ki a felszabaduló bértömeget.

Délutánra elromlott a hangulat, gyengült a forint

Tegnap végig 400 alatt tudott maradni a magyar deviza az euróval szemben. Néhány perc erejéig 397 alatt is járt a jegyzés, de délután a dollár szárnyalása visszafordította a menetet, és 400-on zárt a kurzus. Ma reggel is elég hektikus a piac, nagy ugrások mellett további gyengülést láttunk eddig, 402-nél jegyzik az EURHUF devizapárt.

0,99-nél az EURUSD

Kedden a nyitó 1,002-es szintről, főként a délutáni órákban elég erőteljes szárnyalásba kezdett a dollár az euró ellenében a nemzetközi devizapiacon. Ennek hátterében az állhat, hogy a tegnap közzétett augusztusi adatok szerint masszív havi növekedést mutattak a megkezdett házépítések, ami a kereslet erősségét jelzi, így szigorúbb lépést vetíthet előre. Mindemellett a várakozások döntő többségében továbbra is 75 pontos emelésre számítanak, és inkább az eggyel későbbi szigorítás lehet várakozáson felüli, jelen állás szerint további 75 pont a korábban előrevetített 50 helyett. Reggel további 0,5 százalékos dollárugrást tapasztalhattunk, ami főként a Putyin által elrendelt mozgósítással magyarázható.

Putyin bejelentése után emelkedett a kőolaj ára

A Brent 92,5 dollárra, a WTI pedig 85,1 dollárra nőtt ma reggel hordónként a novemberi határidőre, míg az Ural árjegyzése 70,7 dollár volt azonnali leszállításra. Az emelkedést Vlagyimir Putyin döntése okozta, mely szerint Oroszország részleges hadkötelezettséget vezet be, ami az ukrán háború további elmélyüléséhez vezet. A lépés miatt feszültség mutatkozhat a világ nyersolaj piacán is, mivel a nyugati államok további szankciókkal sújthatják az orosz olajexportot. Az API jelentése szerint 1 millió hordóval nőtt az Egyesült Államok nyersolaj tartaléka a múlt héten. A piacon erős a spekuláció, hogy Kína a független finomítóinak nagyobb mennyiségű export kvótát ad-e. Ha ez bekövetkezik, akkor a kínai olajkereslet napi 2-2,5 millió hordóval is nőhet, a világban pedig enyhülhet a dízel hiány. A kínai hatóságok egyelőre vonakodnak a lépéstől.

Az arany stabil a mai Fed döntés előtt

Az arany 1.670 dollár volt ma reggel. A Fed magyar idő szerint ma délután dönt a kamatok mértékéről. A piac 75 bázispontos emelést vár, de a 100 bázispont sem kizárt. A dollár erősödött a spekulációra, az euróval szemben már jóval paritás alatt van a kurzus. A 10 éves állampapír hozam pedig 3,55%-ra erősödött. A magasabb kamatok negatívan hatnak a hozamot nem fizető arany megítélésére.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben