Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Beszéljünk még egy picit a forintról!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. szeptember 20.   11:21

Erste kommentár Egy devizát sok minden mozgat, de azért egy fontos tényező, pláne egy kicsi, nyitott gazdaságú országban, az, hogy hogyan állunk a külföldi deviza ellátottság kérdésében. Ha több...

Erste kommentár

Egy devizát sok minden mozgat, de azért egy fontos tényező, pláne egy kicsi, nyitott gazdaságú országban, az, hogy hogyan állunk a külföldi deviza ellátottság kérdésében. Ha több devizát termelünk, mint amennyit elfogyasztunk, akkor általában erősödni szokott az adott fizetőeszköz, ha más paraméterek nem változnak.


Tegnap jelentős új információkkal gazdagodtunk a jogállamisággal kapcsolatban. Az Európai Bizottság egy vaskos dokumentumban osztotta meg velünk a magyar kormány vállalásait, amelyről elismerően nyilatkozott, s a kormány be is nyújtotta az első törvénycsomagot a parlament elé. Vagyis elindult az elvárt törvénykezési folyamat, amelynek november 19-ig be kell fejeződnie. A kormány számtalanszor kinyilvánította hajlandóságát a saját vállalásainak teljesítésére, azaz a nem teljesítés kockázata elég alacsonynak tűnik. Ha pedig minden rendben halad, akkor a jövő év február-március hónapjaitól akár jelentős európai pénzáram indulhat Magyarország felé, hiszen idén alig kaptunk valami pénzt az uniótól, ráadásul most még a helyreállítási alap is van. Vagyis annak a valószínűsége, hogy a fent említett deviza egyenlegünk javulni fog, jelentősen növekedett. Ez pedig, mint tegnap is írtuk, forint erősítő tényező.


A hollandok a minap normál üzembe állították Groningenben, Eemshaven kikötőjében a legújabb LNG termináljukat, ami évi 8 milliárd köbméter földgázt tud a kontinensre szállítani. (Később hidrogént fog tárolni. A kapacitás pedig a kb. 100 milliárd köbméteres orosz gázexport 8 százaléka.) Az új állomást gyakorlatilag hat hónap alatt hozták össze, úgy, hogy vettek egy működő terminált Ázsiából, s azt állították üzembe. Ebből a terminálból például Csehország a fölgáz szükségletének harmadát fogja fedezni a jövőben. Mindeközben Németország orosz gáz nélkül, csak LNG-re és norvég gázra támaszkodva tölti tárolóit, ami 90 százaléknál jár, pedig a cél 80 százalék volt november 1-re. Szóval jól dolgoznak a fiúk, miközben máshól is fontos lépések vannak (gdanski és hamburgi LNG terminálok kerülnek hamarosan installálásra, spanyol-francia interkonnektor kapacitás duplázása zajlik…stb.) Egy szó mint száz, számos európai lépés, fejlesztés az orosz földgáz függőség megszüntetésének irányába mutat. (Miközben az oroszok a harcmezőn sem állnak túl jól.) Ráadásul az európai vezetők egy csomó intézkedést csak kényszer alatt hoznak meg. Ilyen volt a német atomerőművek vagy szenes erőművek ügye. S akkor még a groningeni hatalmas, 2.800 milliárd köbméter gáztartalékkal rendelkező mezőről nem is beszéltünk, amelyek termelését az elmúlt évek folyamán a kezdeti (60-as évek) évi 50 milliárd köbméter fölötti szintről mára már 20 milliárd köbméter alá nyomtak vissza. (2020-ban cirka 10 milliárd köbméter volt a termelés.) Az ok a kitermelés okozta földrengések, s egyelőre szó sincs arról, hogy újra fokoznák a kitermelést. Viszont a gázvezeték infrastruktúra adott, s még jóval több LNG terminált is elbírna a környék. Kicsit hosszan jutottunk el oda, hogy Európa elvégzi a házi feladatot és rekord sebességgel válik le az orosz gázról. Ez pedig tovább csavarja az árakat lefelé a holland gáztőzsdén. S ez nem csak nekik, de nekünk is sokat segít. Hiszen minél kevesebbet kell fizetnünk a gázért, annál kisebb a költségvetési és a kereskedelmi, illetve folyó fizetési mérleg hiányunk is. Ez pedig megint csak jó hír a forintnak „ceteris paribus”.


Így talán nem meglepő, hogy a forint elvált a régiós devizáktól (zloty, korona, kuna), s önálló életet él, erősödik azokhoz képest.


Ma az optimista kezdés után enyhén negatívba váltott a DAX index, és a BUX is visszaesett kissé, de egyelőre a pozitív tartományban maradt. Ugyanakkor a fentiek alapján azt gondoljuk, hogy a BUX-nak erősebbnek kellene lennie.

Lemaradó Európa

Csak a zárás felé közeledve találtak magukra az európai részvényindexek. Az Euro Stoxx50 értéke végül nem változott, a DAX 0,5%-ot emelkedett, a londoni tőzsde pedig tegnap zárva tartott. A szektorok vegyes teljesítményt mutattak. Az emelkedést a nyersanyag és IT szektor vezette, míg leggyengébben az egészségügy és az ingatlanszektor teljesített.


Amerikában is estefelé érkeztek meg a vevők. A Dow 0,6%-ot, az S&P 0,7%-ot, a Nasdaq 0,8%-ot emelkedett. A szektorok többsége emelkedett, kivételt egyedül az ingatlan és az egészségügy jelentett. A legjobban teljesítő a tengerentúlon is a nyersanyagszektor volt.


A hongkongi karanténszabályok enyhülése a részvénypiacra is kihatott. A Hang Seng 1,2%-ot emelkedett, felülteljesítve a Nikkei 0,4%-os és a CSI300 0,2%-os emelkedését is.

További Porsche részvényeladások jöhetnek

A Financial Times értesülései szerint a Volkswagen munkavállalói képviselete felvetette annak lehetőségét, hogy hosszabb távon növeljék meg a kibocsátott Porsche AG részvények számát, annak érdekében, hogy nagyobb bevételre tegyen szert a Volkswagen csoport, ami növelné a flexibilitását. A munkavállalók a felügyelőbizottsági helyek felét foglalják el, így komoly beleszólással rendelkeznek a vállalat életébe. A további részvények értékesítéséről szóló spekulációk klasszikusan rontják az eladó pozícióját egy IPO folyamán.

Németországban terjeszkedne az UniCredit

Az UniCredit vezérigazgatója, Andrea Orcel a Handelsblatt című újságban nyilatkozott arról, hogy a bankcsoport Németországban terjeszkedne. Egyelőre organikus úton terjeszkednek, de a felvásárlások lehetőségére is nyitottak. Év elején a Commerzbankkal folytattak tárgyalásokat, de az az orosz-ukrán háború kitörése miatt meghiúsult.

Áramtermelésbe fektet a Mercedes

A Mercedes szélkerekek telepítését tervezi, mellyel németországi energiafelhasználásuk 15%-át biztosítanák, ezzel csökkentve kitettségüket a külső energiasokkokkal szemben. A hosszútávú terv, hogy 2030-ra energia felhasználásuk 70%-át megújuló energiával legyenek képesek megtermelni.

Váratlan költségnövekedésről számolt be a Ford

A Ford anyagköltségei 1 milliárd dollárral lehetnek magasabbak a jelenlegi negyedévben, mint ahogyan azt várták. Az elszabadult infláció miatt az autógyártó beszállítói is növelni kényszerültek áraikat, melynek következtében a Ford EBIT eredménye az előző negyedévi 3,7 milliárd dollárról 1,4-1,7 milliárd közé zsugorodhat. A részvény több, mint 4 százalékot esett a zárás óta.

Waberer's: Változás az ajánlattevők körében

Az ajánlattevők meggondolták magukat, és már csak a High Yield (Wáberer György) és az MHB Optimum (Tiborcz István) tesz ajánlatot a cég fennmaradó részvényeire. Az ajánlati ár nem változott, részvényenként 2.336 Ft. A High Yield, az MHB Optimum, a Trevelin (Jellinek Dániel) és a Geraldton (Jellinek Dániel) továbbra is együttműködő partnerek. A felvásárlási ajánlat jegybanki jóváhagyása 1-2 héten belül várható.

Erősödött a forint

Hétfőn a kereskedés megkezdését követően erősödésbe kapcsolt a forint az euró ellenében. Ehhez a gázárak stabilitása mellett az is hozzájárult, hogy a vasárnapi uniós bejelentés (miszerint a kohéziós források egyharmada kerülhet felfüggesztésre) fogadtatása inkább pozitív volt. Továbbá az EURUSD is számunkra kedvező irányba mozdult a nap végén. Ma reggel 399-nél jegyezték az EURHUF devizapárt.

Paritás felett az EURUSD

A nemzetközi devizapiacon hétfőn szűken erősödött a dollár az euróval szemben, majd a nap végén korrekció történt és végül a kezdeti szintek felett, így a paritást is meghaladóan zárt. Komolyabb elmozdulás holnap a Fed döntése és Powell sajtótájékoztatója nyomán várható, addig a kivárásé lehet a főszerep.

Emelkedik az olajár, továbbra is a recessziós félelmek mozgatják a piacot

A WTI 84,7, a Brent típusú kőolaj pedig 92,1 dollár volt ma reggel a novemberi határidőre, míg az azonnali leszállítású Ural 71,8 dolláron forgott Európában. Továbbra is a recessziós félelmek mozgatják elsősorban az árakat, a Fed a héten ül össze és dönt az irányadó kamatok mértékéről. Egyre több cég jelzi, hogy csökken a szolgáltatásai és termékei iránti kereslet, az elmúlt héten a FedEx jelezte, hogy Ázsiában és Európában is kisebb a forgalma. Joe Biden 10 millió hordó kőolaj piacra dobásáról döntött az európai orosz embargó életbe lépése idején, hogy tompítsa a lépés hatásait.  Az iráni tárgyalásokról nem lehet új híreket hallani, állítólag az ENSZ vezetésével kerülhet erre sor a jövőben.

Az arany továbbra is gyenge, a piac a Fed-re vár

Az arany 1.672 dollár volt ma reggel. Ma ül össze a Fed nyílt piaci bizottsága és dönt az irányadó kamatok mértékéről. A piac 75 bázispontos emelést vár, de egyes megfigyelők nem zárják ki a 100 bázispontos kamatemelést sem. A fizikai piacon az ázsiai vevők tartják az árat, India és Kína nagy vásárlója a nemesfémnek. A hírek szerint a kínai import 182 tonnára ugrott a múlt hónapban a júliusii 176 tonnáról.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben