Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Meghalt a királynő, éljen a király!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. szeptember 9.   08:52

Óriási kamatemelés az EKB-tól 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet brit királynő. 70 éves uralkodásával a leghosszabban trónon levő brit uralkodó volt, mely alatt összesen 15 miniszterelnöke volt a szigetországnak....

Óriási kamatemelés az EKB-tól

96 éves korában elhunyt II. Erzsébet brit királynő. 70 éves uralkodásával a leghosszabban trónon levő brit uralkodó volt, mely alatt összesen 15 miniszterelnöke volt a szigetországnak. Halálával automatikusan 73 éves fia kerül a trónra III. Károly néven, aki a brit történelemben a valaha volt legidősebben foglalhatja el a trónt.


Történelmi mértékben 75 bázisponttal emelte az alapkamatot az EKB. A lépés nem volt igazán meglepő, bár volt némi megosztottság az 50 vs. 75 bázispont kérdésében, de a többség a nagyobb kamatemelésre számított. Az alapkamat jelentős emelését a felfelé mutató inflációs kockázatokkal indokolta Christine Lagarde. A jegybank a következő időszakban is folytatni fogja a kamatemeléseket, de leszögezték, hogy a 75 bázispontot nem szabad az új normálisnak tekinteni a kamatemelések szempontjából. A következő 2-5 ülésen további emelés várható, ami meglehetősen tág tartomány. Lagarde szerint egyébként a piaci várakozások megfelelően tükrözik az EKB álláspontját, melyek február-március környékére 2% körüli kamatot áraznak.


Az EKB frissítette a gazdasági előrejelzéseit. Az idei inflációs előrejelzést 6,8%-ról 8,1%-ra, a jövő évit 3,5%-ról 5,5%-ra, a 2024-est 2,1%-ról 2,3%-ra emelték fel. Ezek alapján még 2024-re sem várható, hogy teljesül a jegybank 2%-os inflációs célja. Eközben a növekedési kilátásokat jellemzően csökkentették, jövőre 2,1%-ról 0,9%-ra, a 2024-est 2,1%-ról 1,9%-ra. Az egyetlen kivétel az idei előrejelzés volt, melyet 2,8%-ról 3,1%-ra emeltek fel, ennek oka a nyáron tapasztalt erős növekedés, főleg a szolgáltatási szektorban. A romló gazdasági környezetben növekvő munkanélküliségre figyelmeztetett a jegybank elnöke.


Az euró árfolyamával kapcsolatban nagyjából a szokásosat mondta el Lagarde, nincs árfolyamcéljuk, de figyelemmel követik az inflációba begyűrűző hatásait.


Az európai energiaügyi miniszterek ma találkoznak Brüsszelben, hogy az energia helyzet megoldásairól egyeztessenek.

Szinte biztos a Fed 75 bázispontos emelése is

Szinte biztosra árazza a piac, hogy Jerome Powell Fed elnök 75 bázispontos kamatemelést fog bejelenteni szeptember 21-én a központi bank Monetáris Tanácsának aktuális ülésének végén. A határidős ügyletek ma reggel már 85%-os valószínűséggel árazták a jegybank sorozatban harmadik óriási lépését. Powell egyébként újfent hangoztatta azon kijelentéseit, amiket még a Jackson Hole-i konferencián tett. Most a Cato Intézet monetáris politikáról szervezett konferenciáján mondta el, hogy mennyire fontos, hogy a Fed azonnal, határozott lépéseket eszközölve küzdjön az infláció lenyomásáért. Az igaz, hogy nem mondta ki egyértelműen a háromnegyed százalékpontos emelést, de hangsúlyozta, hogy a jegybankárok döntése adatvezérelt lesz, ebben pedig az egyik fontos tényező a jövő keddi inflációs adat lehet. Powell szavaira az egyik „Fed-galamb”, a chicagói Charles Evans is ráerősített: „a szeptemberi ülésen jó eséllyel születhet döntés 75 bázispontos emelésről”, majd hozzátette, hogy az alapkamatnak szerinte is a mostaninál jóval magasabb szinten van a helye. A piaci szereplők kamatemelési várakozásait illetően az utóbbi napokban több jelentős befektetési bank és befektető is hangot adott 75 bázispontra növelt várakozásának: ilyen volt a Bank of America, a Barclays, a Jefferies, a Nomura és a Goldman Sachs is.


Érdekesség, hogy a kamatemeléssel kapcsolatos várakozások ellenére emelkedni tudtak a részvénypiacok tegnap, a volatilis kereskedés hajrájában négyezer pont fölé jutott az S&P 500, +0,7%-kal zárva a napot, melyhez közel volt a Nasdaq is (+0,6%). A kötvényekbe is belevettek, a 2, az 5 és a 10 éves hozamok rendre két bázisponttal csökkentek tegnap. Janet Yellen pénzügyminiszter optimizmusát fejezte ki az infláció enyhülésével kapcsolatban, a Bloomberg konszenzus alapján a júliusi 8,5%-os éves ütemről 8,1%-ra lassulhatott az árnövekedés.


A Susquehanna Financial Group elemzése szerint valamelyest enyhült a nyomás a mikrocsipek piacán, ugyanis folytatódott a szállítási idők lassú csökkenése augusztusban. A megrendelés és leszállítás közti időtartam átlagosan 26,8 hét volt a nyár utolsó hónapjában, ami egy nappal rövidebb, mint júliusban. A lassulást elsősorban nem az ellátás-láncok rendeződése, hanem a telefonokok és számítógépek piacán történő keresletcsökkenés okozta, így még mindig túlfűtöttnek nevezhető a szegmens.

Visszaesett az infláció Kínában

Kínában váratlanul 2,5%-ra csökkent az infláció augusztusbana júliusi 2,7%-os kétéves csúcsról, és elmaradt a 2,8%-os piaci előrejelzéstől, mivel a covid-lezárások visszafogták a költéseket. Kína az idei évre 3% körüli inflációt tűzött ki célul, ugyanannyit, mint tavaly. A fogyasztói árak augusztusban 0,1%-kal csökkentek havi szinten, ami elmaradt a 0,2%-os emelkedésre vonatkozó konszenzustól és a júliusi 0,5%-os emelkedéstől.


A kínai termelőiár-infláció augusztusban 18 hónapos mélypontra, 2,3%-ra mérséklődött az előző havi 4,2%-ról, és elmaradt a 3,2%-os piaci konszenzustól. A termelői árak augusztusban 1,2%-kal csökkentek havi szinten a júliusi 1,3%-os csökkenés után.


Az elmúlt napok esése után a japán fizetőeszköz hirtelen erősödni kezdett a dollárral szemben, miután a Bank of Japan elnöke, Haruhiko Kuroda kijelentette, hogy a jen közelmúltbeli gyors gyengülése "nem kívánatos".

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben