Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Esnek, de mégse!?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. szeptember 2.   10:44

Erste kommentár Az elmúlt napokban oldódtak a feszültségek az energiahordozó piacokon Európában, de még így is magasak az árak. Míg tegnap emelkedett, ma újra csökken a földgáz ára, s 234...

Erste kommentár

Az elmúlt napokban oldódtak a feszültségek az energiahordozó piacokon Európában, de még így is magasak az árak. Míg tegnap emelkedett, ma újra csökken a földgáz ára, s 234 eurón kereskednek vele. Ez még mindig jóval magasabb, mint a június eleji 90 euró körüli ár, de már jelentős csökkenés a 340 eurós augusztus végi csúcshoz képest. Mindeközben az áram ára is jelentősen csökkent. A prompt piaci zsinór áram ára néhány napja még a 700 eurót is elérte MWh-ként, mostanra viszont 440 euróra esett vissza, ami még mindig bődületesen magas ár, de azért mégis tudunk örülni neki. S még nem is ültek össze az európai energiaügyi miniszterek megtárgyalni az árak letörését célzó közös fellépést. Mindeközben az USA továbbra is szigorú álláspontot képvisel az iráni atomenergetikai együttműködés kérdésében, ami egyelőre gátolja az iráni olaj és földgáz piacra kerülését, s ezzel közvetetten Európának tart be, hiszen az EU szerint már elfogadható az alku. Így az olaj ára is esik. Ez azért is fontos, mert ez kihatással van a fűtőolaj árára is, amely ha fölgáz egyenértékesben számoljuk, akkor kb. ötödannyiba kerül, mint a földgáz. Azaz ahol lehet, már fut a földgáz helyettesítése a folyékony üzemanyaggal. Mindeközben az oroszok fáklyázzák az földgázt, azaz a helyzet ilyen értelemben pattanásig feszült, legalábbis ami az árat illeti. Elég jól látható, hogy ez a magas ár nagy valószínűséggel csak ideig-óráig tartható fenn. Valószínűleg a mostani tél ilyen szempontból még kemény lesz, de az új LNG terminálok és szállítási útvonalak belépésével az orosz gáz ára fokozatosan csökkenni fog, sőt az is előfordulhat, hogy lesz egy olyan átmeneti időszak, amíg nem építik ki az új szállítási útvonalakat, hogy a „kutyának sem fog kelleni”.


Mindeközben az USA-ra vetjük tekintetünket, ahol fontos munkaerőpiaci adatok látnak ma napvilágot. Foglakoztatás, új munkahelyek létrejötte, a nem mezőgazdaságban vagy éppen a privát szférában. Ugyanakkor a bérek reálértéke, kisebb mértékben ugyan, de tovább romolhatott az 5,3 százalékos emelkedéssel, miközben a munkanélkülisági ráta szinten maradhatott 3,5 százalékon. Ha a munkaerőpiac netán a romlás jeleit mutatná, az valószínűleg örömet okozna a piacokon, hiszen az a Fed további kamatemeléseire lenne negatív hatással, míg a feszesség további növekedése viszont a szigorúbb irányba mozdítaná el a Fed-et. Így most az a paradox helyzet állhat elő, hogy a piacok szempontjából a romló adat a jó adat.


Az elmúlt napok csökkenéseit követően a DAX és a BUX is emelkedik ma délelőtt, s a rövid, napon belüli MACD indikátorok további rövidtávú erősödést sugallnak.

Csak Amerika jelentett kivételt az esés alól

Európában tovább folytatódott a csökkenés, a DAX 1,6%-ot, az Euro Stoxx50 1,7%-ot, a FTSE100 1,9%-ot esett. Minden szektor csökkent, viszont az eddig alulteljesítő energia és közműszektor mutatta tegnap a legkisebb csökkenést. Legrosszabbul az IT és az ingatlan szektor teljesített.


Amerikában viszont enyhe emelkedés volt a jellemző. Az S&P500 0,3%-ot, a Dow 0,5%-ot emelkedett. Kivételt jelentett a Nasdaq, amely 0,3%-ot csökkent. Amerikában a szektorok többsége emelkedett, leginkább az egészégügy és a közműszektor. Leggyengébben az energia és a nyersanyagszektor teljesített.


Ázsiában is az eladók domináltak ma reggel. A CSI300 0,4%-ot, a Hang Seng 0,8%-ot csökkent. A Nikkei értéke nem változott érdemben.

400 alatt már elfogyott a levegő

A forint tegnap 401 alatt nyitotta a napot az euróval szemben, és ugyan benézett 400 alá is a kurzus, végül valamivel a nyitó szint felett zárt az árfolyam. Ma reggel 402 körül forog a jegyzés.

Erősödött a dollár, ma a munkapiaci adatok lökhetik tovább a kurzust

A nemzetközi devizapiacon 1,005 körül nyitott csütörtökön az EURUSD kurzusa, és az erőteljes tengerentúli munkapiaci adatok hatására enyhén paritás alá került a jegyzés. Ez fél százalékpontos erősödést jelent a dollár szempontjából. Ma reggel valamivel gyengébben kezdett az amerikai deviza, 0,998-nál forog a kereskedés. Ma ismét az amerikai munkapiaci adatok lehetnek meghatározóak.

Az olajárak némileg erősödtek, az iráni megállapodást figyeli a piac

A WTI árfolyama 87,9, a Brent pedig 93,7 dollár volt ma reggel az októberi leszállításra, míg az azonnali leszállítású Ural jegyzése 74 dollárig süllyedt. A piac az iráni tárgyalásokat figyeli. Annak ellenére, hogy Európa elfogadhatónak találja az új iráni javaslatokat, mivel azok nem tartalmaznak extrém kéréseket, az amerikai fél egyelőre elzárkózik a megállapodás támogatásától. Vedant Patel amerikai külügyi szóvivő szerint az iráni javaslat nem elég konstruktív, így az USA egyelőre nem támogatja a nukleáris ellenőrző program visszaállítását. Irán szerepe jelentős nemcsak a kőolaj, hanem a földgáz esetében is, mivel az ország Törökországon keresztül jelentős mennyiségű nyersanyagot juttathat Európába, miközben az LNG szállítások kiépítésén is dolgozik. Az olajra nyomást gyakorolt az elmúlt napok híre, hogy Kínában ismét lezárásokat rendeltek el, a 11 milliós nagyváros, Csengtu került teljes karantén alá.

Az erős dollár továbbra is nyomást gyakorol az aranyra

Az arany 1.700 dollárig süllyedt ma reggel. A nemesfémre erős nyomás nehezedik, mivel a dollár bivalyerős azon várakozások miatt, hogy a Fed idén akár 4% fölé is emelheti irányadó kamatait. Az arany emiatt közel három hete csökkenő trendben van. A piac a mai USA munkaerőpiaci adataira figyel, az új munkahelyek száma ugyanis az egyik legerősebb indikátor, ami mutatja a gazdasági aktivitást. Az USA ipari termelési adatai meglepően erősek voltak, ami erős munkahely teremtésre utal. A Fed szeptember 20-21-én ül össze és dönt a kamatok alakulásáról.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben