Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Az előzetesen közöltnek megfelelően 6,5 százalékkal nőtt éves szinten a gazdaság a második negyedévben

SZTORI
SZTORINyeste OrsolyaVezető makrogazdasági elemző2022. szeptember 1.   10:36

Közzétette a KSH a második negyedéves GDP adatok részletes bontását. A GDP negyedéves összehasonlításban 1 százalékkal, éves szinten pedig 6,5 százalékkal nőtt az idei év április-júniusában.

Az adatok részletes bontása sem hozott nagy meglepetéseket az előzetesen várthoz képest. Termelői oldalról nézve az ipar a körülményekhez képest (háború, fennmaradó globális ellátási lánc problémák) kifejezetten jól teljesített, és 3,9 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. A növekedés hajtóerejét azonban leginkább a szolgáltatások jelentették, ahol 10,5 százalékos volt az éves szintű bővülés. A pandémiás sokkból való kilábalás folytatódását jól jelezte, hogy különösen látványosan nőttek éves szinten az idegenforgalmi (46,2 százalék), illetve a szállítási szolgáltatások (20,9 százalék). A mezőgazdaság viszont nagyon nagy mértékben, 35,5 százalékkal esett vissza éves szinten, és itt a kilátások az aszálykárok miatt a harmadik negyedévre nézve talán még rosszabbak.

Felhasználói oldalról a belső kereslet hajtotta a növekedést. A jövedelembővülés, illetve a fiskális transzferek nyomán a háztartások végső fogyasztása 9,4 százalékkal nőtt. A második negyedévben még jól alakultak a beruházások is: 6,1 százalékos volt az éves szintű növekedés. A nemzetgazdasági export 7,6 százalékkal, az import 7,3 százalékkal nőtt éves szinten. A nettó export növekedéshez való hozzájárulása így enyhén pozitív volt, 0,3 százalékpontos volt. Az exportot főleg a szolgáltatások exportjának növekedése hajtotta.

Az első félév kiváló teljesítménye után a kilátások sajnos nem igazán kedvezőek az elkövetkező időszakra nézve. A globális recessziós félelmek erősödése, az egyre súlyosabbnak tűnő energiakrízis, a tartósan fennmaradó ellátási lánc-feszültségek, a háború elhúzódása, illetve a szankciók érdemben rontják az ipari export kilátásait. S bár az első félév lendületének köszönhetően az idén még 5 százalék fölé várható az éves GDP-növekedés, már a második felévben, illetve 2023-ban a dinamika jelentősen mérséklődhet.

A nemzetközi kihívások miatt a külső kereslet magához térését érdemi bizonytalanságok terhelik, miközben várhatóan nagyot fékez a belső kereslet is. A romló üzleti és fogyasztói bizalom, a már zajló fiskális kiigazítások jegyében bevezetett új ágazati különadók és kiadáscsökkentések, a magas és várhatóan tovább emelkedő kamatkörnyezet, az idei évi támogató fiskális transzferek kifutása, a tartósan magas inflációs környezet, illetve a rezsitámogatások jelentős visszavágása mind a belső kereslet nagymértékű fékeződését vetíti előre. A beruházások és a fogyasztás alacsonyabb hozzájárulásának köszönhetően jóval 2 százalék alatt maradhat 2023-ban növekedés.

„Cserébe” a gazdaságnak mind a külső, mind a belső egyensúlyi pozíciója nagyot javulhat, azaz egyidejűleg csökkenhet az államháztartási és a folyó fizetési mérleg hiánya. Amennyiben a mostani súlyos nemzetközi problémák rendeződnek, 2024-ben lassú lendületet vehet a magyar gazdaság is. A korábban már kiépült kapacitások támogathatják az exportot, és a várt EU-s forrásbeáramlások, valamint az infláció mérséklődése pedig ismét élénkíthetik a belső keresletet.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben