Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Jackson Hole-i konferenciára vár a piac

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. augusztus 25.   09:20

Pénteken érkezik a jegybankelnöki iránymutatás Nyugodt, kis volumenű és mérsékelt volatilitású kereskedés volt jellemző a tegnapi napra az USA-ban, ami enyhe pluszban végződött, az S&P 500 0,3%-ot emelkedett. A befektetők próbálnak...

Pénteken érkezik a jegybankelnöki iránymutatás

Nyugodt, kis volumenű és mérsékelt volatilitású kereskedés volt jellemző a tegnapi napra az USA-ban, ami enyhe pluszban végződött, az S&P 500 0,3%-ot emelkedett. A befektetők próbálnak higgadtak maradni és kivárni Jerome Powell a Jackson Hole-i konferencián elhangzó pénteki sajtótájékoztatójáig, amely az utóbbi és elkövetkező hetek legfontosabb jegybanki iránymutatása lesz a kamatemelésekkel kapcsolatban. Troy Gayeski, az FS Investments stratégája szerint nem várható sokkoló bejelentés Powell részéről, utalva például a Paul Volcker vezette időszak szigorára. Azt is látni kell azonban, hogy az utóbbi bő egy hónap emelkedő részvénypiaci kereskedése szembement a Fed gazdaságot lassítani kívánó céljaival.


Bob Michele (JPMorgan) és Michael Wilson (Morgan Stanley) elemzők szerint a befektetők félreárazzák a mennyiségi szigorítás (QT) okozta likviditáscsökkenést a piacon. Szerintük elképzelhető, hogy a Fed mérlegének csökkentése a recesszió kezdete után is ki fog tartani, ami negatív meglepetést okozhat a piacokon. A Guggenheim pénzügyi szolgáltató befektetési igazgatója, Scott Minerd szerint a gazdasági visszalassulást illetve a magasabb kamatkörnyezetet elsősorban a nagyobb kockázattal bíró értékpapírok fogják megsínyleni.

A vártnál nagyobb kamatemelések jöhetnek

A kereskedők arra fogadnak, hogy az Európai Központi Banknak merészebb lépéseket kell tennie, hogy megfékezze az emelkedő árakat, amit az ukrajnai háború következményei is súlyosbítanak. A pénzpiacok szerdán már 100 bázispontos szigorítást áraztak az EKB októberi ülésére a döntés időpontjához kötött swapügyletek szerint. Ezzel az irányadó kamatláb 1%-ra emelkedne, amire több mint egy évtizeddel ezelőtt volt példa.


A Bank of England esetén a piac arra számít, hogy az irányadó kamat az év végére a jelenlegi duplájára, 3,5%-ra emelkedik. A megugró energiaárak hatására felerősödtek azok a félelmek, hogy az infláció, amely már most is az elmúlt évtizedek leggyorsabb ütemét éri el, tovább fokozódik, hacsak a döntéshozók nem emelik a kamatlábakat a korábban vártnál sokkal nagyobb mértékben.

A gazdasági problémák ellenére Kína kitart a szigorú covid-intézkedések mellett

Kína további 1 billió jüan (146 milliárd dollár) összegű, nagyrészt infrastrukturális kiadásokra összpontosító támogatással élénkíti a gazdaságot, ami valószínűleg nem lesz elég ahhoz, hogy ellensúlyozza az covid lezárások és az ingatlanpiac visszaesése miatti károkat.


A kínai állami média megvédte az ország egyre költségesebbé váló zéró tolerancia megközelítését a koronavírussal szemben, mondván, hogy a tétlenség katasztrofális lenne. A zéró-covid módszer biztonságos és stabil környezetet teremtett Kína fejlődése számára, és nagyobb biztonságot nyújt a világgazdaság számára - írta az Államtanácshoz tartozó Economic Daily című újság, és hozzátették, hogy szerintük az ország gazdasági növekedését ért károk magából a covidból erednek, nem pedig a megfékezésére irányuló intézkedésekből.


A Bank of Korea a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 2,5%-ra emelte az alapkamatot. A jegybank emellett 4,5%-ról 5,2%-ra emelte a 2022-es inflációs előrejelzését, és csökkentette az idei és a jövő évi növekedési kilátásokat. Az infláció elleni küzdelem továbbra is prioritás, de ezt felül kell vizsgálni, ha a gazdasági növekedés erőteljesen visszaesik.


Tajvan azt tervezi, hogy jövőre 14%-kal növeli a hadsereg költségvetését, mivel a fokozott kínai katonai tevékenység miatt megerősítenék a védelmet.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben