Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Forint, euró, dollár vagy mindhárom?

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉSBányai ZoltánVezető privát bankár2022. augusztus 22.   13:37

Privátbanki ügyfelek részéről sokszor felvetődik, hogy milyen devizanemben tartsák megtakarításaikat. Alapvetően kétfajta megközelítés alkalmazható: stratégiai és taktikai, vagyis hosszú-, illetve rövidtávú. Előbbire mondhatnánk azt is, hogy konzervatív-, utóbbira, hogy spekulatív megközelítés.

Tapasztalatom és meggyőződésem szerint, a hosszú távú vagyis stratégiai gondolkodás azt diktálja, hogy mind az euró, mind az amerikai dollár, mind pedig a forint valamilyen szintű kitettsége egy befektetési portfolióban hasznos lehet. Miért? Nézzük az egyes devizanemeket külön-külön, valamint életünkre gyakorolt hatásait is. Itt és most elsősorban stratégiai megközelítésben, valamint azzal az alapvetéssel, hogy befektetőnk bázis devizája a magyar forint.

Kezdjük a sort a forinttal. Magyarországon a hivatalos devizanem alighanem még hosszú ideig a forint marad. Az euró bevezetésére egy darabig még várnunk kell. Így a napi költéseink továbbra is forintban maradnak. A kamatelőny a többi devizával szemben viszont lehetővé teszi a nagyobb nominális kamatbevételt. Az inflációs- és forint árfolyampálya természetesen ezen változtathat, de jelenleg sem az USA, sem az eurózóna inflációja nem marad el nagyságrendekkel a magyar inflációtól, miközben hazánkban a kamatok lényegesen magasabb szinten járnak. Továbbá ahhoz, hogy egy befektető részesüljön a forint esetleges gyengüléséből, nem feltétlenül kell eurót vagy dollárt készpénzben birtokolnia. Elég, ha egy nem-devizafedezett európai vagy amerikai kitettségű befektetési alapot vásárol forintban. Ha a forint gyengül, akkor árfolyamnyereség lesz a befektető jutalma. Ehhez persze az kell, hogy hosszútávon pozitív várakozással legyünk az adott piaccal és negatív várakozással a forinttal szemben.

Folytassuk az euróval. Nem kérdés, gazdasági kapcsolataink révén a legnagyobb hatást ránk az eurózóna gyakorolja. A forint megítélése is az eurón keresztül történik. Ha jól megy a magyar gazdaságnak erősödhet a forint, ha rosszabbul, akkor gyengülhet. Az más kérdés, hogy Magyarország 2004-es EU-ba lépése óta a forint szinte konstans gyengül az euróval szemben. Ez a trend nem valószínű, hogy rövid távon megtörik, persze a folyamatban lévő ügyeink (pl. tárgyalás az EU pénzekről) ezt még erősen befolyásolhatják. A forint történelmi gyengülésének néhol természetes gazdasági okai voltak, néhol pedig úgy tűnhetett, hogy „szándékosan” gyengítette a láthatatlan kéz (Adam Smith: A nemzetek gazdasága/1776, The invisible hand). Ettől függetlenül, privátbanki életünk nélkülözhetetlen eleme az euróban való megtakarítás és ne feledjük, hogy egykor kötelezettséget vállaltunk az euró bevezetésére az ahhoz szükséges feltételek teljesítése esetén.

És miért hasznos, ha van dollárunk? Hosszú távú tapasztalatom szerint azért, mert a dollár szavatolja számunkra azt, hogy az olyan pénzügyi sokkok, mint a Lehman-csőd, a covid járvány miatti totális gazdasági leállás vagy épp a mostani globális recessziós és világháborús félelmek közepette kialakított stratégiai modell portfolióink ne álljanak fejre. Tapasztalatom szerint ilyenkor a részvénypiacok esnek, a forint gyengül, mind az euróval, mind a dollárral szemben (a dollár többnyire erősödik minden más devizával szemben) és ezek a hatások kiegyenlítik egymást, a privátbanki ügyfelek pedig úgy érzik, hogy egy devizában is jól diverzifikált portfolióval könnyebben átvészelhetik a nehezebb időszakokat. És valóban, a fent említett Lehman-csőd és covid okozta beesés után így volt és láthatólag a mostani válság során is így van. Ezenkívül a világ tartalékdevizáinak 2/3-a továbbra is dollárban van, ez a világ legfontosabb menekülő devizája (safe-heaven) válságok során, az amerikai gazdaság pedig a rugalmassága, döntéshozatali reagálóképessége révén a múltban mindig sokkal hamarabb keveredett ki a válságokból, mint például Európa. Elképzelhető, hogy ez így lesz most is. Nem számolva természetesen egy globális háborús eszkalációval, hiszen akkor minden teljesen másként is alakulhat. Az amerikai tőzsde pedig továbbra is az elsőszámú világítótorony a most eléggé háborgó globális pénzügyi világ tengerén. Amint az USA, azon belül is a Wall Street megadja a jelet, a piacok újra emelkedni kezdhetnek.

Összefoglalva tehát, az euró, dollár és forint kitettség egyformán hasznos lehet a portfoliók tervezése, kialakítása során. Szerencsés és előrelátó lehet az, aki már most is így tartja pénzeszközeit. Annak pedig, aki most még csak egyik vagy másik devizanem felé nyitott, elkezdheti lépésről-lépésre kialakítani a kiegyensúlyozott devizakitettségét, mert hosszú távú védelmet adhat számára a piaci sokkokkal szemben. A devizaváltási árfolyamhatás hosszútávon kisimul. És onnantól kezdve inkább már az lesz a kérdés, hogy mibe és milyen ügyesen fektetjük be a pénzünket.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben