Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erősödhet a verseny a telekommunikációban?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. augusztus 22.   11:48

Erste kommentár Ma reggel jelentette be a 4iG, hogy a Magyar Állammal közösen megveszi a Vodafone magyarországi leányvállalatát 715 milliárd forint cégértékkel, ami 7,7 EV/EBITDA...

Erste kommentár

Ma reggel jelentette be a 4iG, hogy a Magyar Állammal közösen megveszi a Vodafone magyarországi leányvállalatát 715 milliárd forint cégértékkel, ami 7,7 EV/EBITDA szorzót jelent. A tranzakció idén év végéig zárulhat. A 4iG 51%-os, míg az állam a Corvinus Zrt-n keresztül 49%-os tulajdonrészt szerez a magyar piac második legnagyobb mobil szolgáltatójában, amely az UPC-vel való összeolvadásnak köszönhetően a távközlési szolgáltatások teljes spektrumát nyújtja. A 4iG azt is elmondta, hogy a Vodafone a márciusban zárult 2020-2021-es üzleti évben 278 milliárdos árbevétel mellett 93 milliárd forint EBITDA-t termelt. Ugyanakkor a minisztériumnak megküldött jelentés szerint 284 milliárd forint volt a cég árbevétele, míg az EBITDA-ja 65 milliárd forint körül alakult, miközben veszteséges évet zárt, 1,4 milliárd forintos mínusszal. Mindeközben a hitelei 260 milliárd forintra, készpénze pedig 5 milliárd forintra rúgott. Ez alapján a vételár 460 milliárd forint körül alakulhat, ami a könyv szerinti érték kb. háromszorosa lehet. Persze a fent említett eltérés azt mutatja, hogy ezek csak hozzávetőleges értékek lehetnek, hiszen valószínűleg a tisztított eredmény vagy az azóta bekövetkezett változások miatt lehet más az igazságügynek megküldött beszámolóban és a most napvilágra került adatokban. Ugyanakkor azért ezek a számítások azt mutatják, hogy nem túl olcsó a vétel. Igaz, nemzetközi összehasonlításban a 7,7 EV/EBITDA árazás nem tűnik drágának, de az Magyar Telekom 3,6-os értékeltségéhez képest már inkább a drága kategóriába esik, még akkor is, ha a potenciális szinergiák nettó jelenértéke 150 milliárd forint körül alakul.


Különben a 4iG az első negyedév végén 14,5 milliárd forintos EBITDA-val és 2 milliárd forintos eredménnyel büszkélkedhetett, na meg 104 milliárd forintos készpénzállománnyal, miközben a nettó adóssága kicsivel 380 milliárd forint fölött alakult, 150 milliárd forint körüli részvényesi tőke és 292 milliárd forintnyi teljes sajáttőke mellett (kisebbségekkel együtt). Ez már elég magas, 56 százalék körüli eladósodottságot jelent, miközben a Vodafone 255 milliárd forint körüli anyavállalati hiteleit refinanszírozni kell (talán az új állami bankkal), s 230 milliárd 4iG-re eső tőkét kell kifizetni. Mivel 100-110 milliárd forint készpénze lehet a 4iG-nak, ezért az eladósodottság jelentős. már-már kritikus szintre való emelésével (még 130 milliárd forint hitelfelvétel), vagy pedig részvénykibocsátással lehet finanszírozni a hiányzó összeget, vagy éppen a kettő kombinációjával. Ugyanakkor a részvényfinanszírozás jelentős hígulást hozhat, hiszen 100 milliárd forint tőkebevonást jelentene 250 milliárd forint körüli piaci kapitalizáció mellett. Tehát ezen nyitott kérdések kapcsán nem árt az óvatosság.


Ugyanakkor a Magyar Telekom ezzel a piaci tranzakcióval egy jelentős, teljes telekommunikációs szolgáltatást nyújtó versenytársat kapna. A mobiltelefóniában a Vodafone-DIGI 29 százalék körüli részesedéssel rendelkezik, miközben az MTel 44 százalék körül áll. Ugyanakkor a jelentős eladósodottság azt sugallja, hogy erős árversenyre nagy valószínűséggel nem lehet számítani, legalábbis egy jó darabig. Mostanra az MTel állami megrendeléseinek éves összege picire zsugorodott. Így összességében a tranzakció hatása az MTel üzletmenetére és értékeltségére egyelőre valószínűleg nagyon limitált.


Ma ért véget a kegyelmi állapot. A jogállamisági kérdésben benyújtott ajánlatunkra a közeljövőben érkezhet a válasz az Európai Bizottságtól. Egy esetleges elutasítás után a tárgylások már arról szólnának, hogy mennyit veszítünk az újjáépítési alap 5 milliárd euró támogatásából és a 10 milliárd euró körüli kvázi ingyen hiteléből, illetve a 7 éves 24 milliárd euróra rugó kohéziós alapokból. Ellentétes esetben valószínűleg a megvalósítási menetrendekhez kötődnének a kifizetések, akárcsak a lengyelek esetében. Egy elutasítás esetén a magyar eszközök leértékelődnének, akár erőteljesebben is, míg pozitív döntés esetén elindulhatna egy felértékelődés.


A DAX ma délelőtt jelentősebben esik, míg a BUX relatíve jól tartja magát.

Lejtmenet

Európában csökkentek az árak a hét utolsó napján. A DAX 1,1%-kal, a francia CAC40 0,9%-kal csökkent, míg a FTSE100 0,1%-kal emelkedett.


Az USA-ban is a medve volt az úr, a Dow Jones 0,9%-kal, az S&P500 1,3%-kal, míg a Nasdaq 2%-kal esett.


Ázsiában vegyes volt ma reggel a hangulat. A Nikkei és Hang Seng 0,5% illetve 0,2%-kal csökkent, míg Sanghaji index 0,7%-kal emelkedett.

Megszüntetheti befektetési banki szolgáltatásait a Credit Suisse

A Bloomberg értesülései szerint hamarosan részlegesen vagy akár teljesen is felszámolhatják a Credit Suisse befektetési divízióját. A svájci pénzügyi intézmény befektetési bankja az utóbbi időben több rossz üzletet is kötött, melynek következtében teljesítménye nemhogy elmaradt a világ legnagyobb hasonló tevékenységet végző bankjaitól, de még jelentős veszteséget is generált, az idei év első felében például egy milliárd dollárt.

Újabb rossz hírek forint fronton

Pénteken 408 felett is járt a forint az euró ellenében, ugyanakkor a nap végére 404-nél sikerült zárni a hetet. Ma reggel újra gyengül a magyar deviza, ami egyrészt az uniós megállapodás körüli negatív híreknek, másrészt a gázárak további emelkedésének tudható be. Magyar makroadat nem lesz a héten, így a nemzetközi hírek mozgathatják a kurzust.

Összejöhet a paritás a héten?

A nemzetközi devizapiacon pénteken összességében 0,5%-ot erősödött a dollár az euróval szemben. Az EURUSD kurzusa ismét egyre közelebb kerül a paritáshoz, jelenleg 1,0024-nél áll. A devizapár mozgásai továbbra is a piacnak az energiakrízissel kapcsolatos aggodalmait tükrözik leginkább, egyre jobban nő az európai recesszió valószínűsége az árak elszállása és az ellátási zavarok nyomán. A héten az amerikai PCE-inflációs adat, illetve a Jackson Hole-i konferencia lesz mérvadó esemény a kurzus szempontjából.

Az iráni egyeztetések hírére gyengült az olajár

A WTI 89,3, a Brent típusú kőolaj pedig 95,5 dollár/hordó volt ma reggel októberi szállításra, míg az Ural azonnali leszállításra 78,1 dolláron forgott. Az árak enyhén csökkentek arra a hírre, hogy Joe Biden európai vezetőkkel egyeztetett az iráni atomprogram felügyeletéről és a perzsa ország kiengedéséről a nemzetközi energiapiacokra. Az igazi kérdés Izrael álláspontja, mivel a zsidó állam eddig ellenzett bármilyen engedményt Irán ügyében. A szakértők szerint a szűk azonnali nyersolaj piac oldódik, mivel Oroszország továbbra is szállít kőolajat a világba, miközben a kereslet növekedése megtorpant. A nyersolaj jelenleg alatta van az ukrán invázió (február 24) előtti szintnek.

A Fed jegybankárok szigorú hangvételű kommentárjára gyengült az arany

Az arany 1.743 dollár volt ma reggel. A Fed jegybankárai, többek között a richmondi elnök Thomas Barkin is szigorúbb monetáris politikát ígért. Szerinte a Fed-nek a 2%-os szint alá kell szorítania az inflációt, akár recesszió árán is. A héten a Jackson Hole-ban rendezett összejövetelen beszél Jerome Powell jegybankelnök, ami döntően meghatározhatja a dollár és a hozamok alakulását. Az amerikai deviza mindenesetre erősödött, a kurzus jelenleg közel van a paritáshoz az euróval szemben. Az erős deviza szintén gyengítette az arany jegyzését.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben