Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A mai adatokban sincs köszönet

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. augusztus 19.   11:01

Erste kommentár A briteknél 40 éves mélypontra esett a fogyasztói bizalom a -44 pontos értékével a júniusi -41 pontot követően. Egyre csúnyábban fest a szigetország gazdasága. A fogyasztók egyre nehezebben...

Erste kommentár

A briteknél 40 éves mélypontra esett a fogyasztói bizalom a -44 pontos értékével a júniusi -41 pontot követően. Egyre csúnyábban fest a szigetország gazdasága. A fogyasztók egyre nehezebben tudják kifizetni a megugró árak mellett a megélhetési költségeket. Ebben a megugró energiaárak elsődleges szerepet játszanak, de komoly tovagyűrűző hatása is van a dolognak. A vasutasok már szinte állandóan sztrájkolnak, miközben mától a metró munkások is sztrájkba léptek. Hát ez sem éppen a fogyasztói bizalmat építő fejlemény.


A németeknél a Bloomberg adatai szerint gyakorlatilag új történelmi csúcsra szaladt az ipari termelői árindex. Németországban 1977-től a múlt év közepéig soha nem növekedtek 10 százaléknál nagyobb mértékben a termelői árak. Azóta viszont megállás nélkül egyre magasabb értékeket üt az index, gyakorlatilag párhuzamosan az energia, azon belül is a földgáz árak emelkedésével. A ma reggeli adat júliusra már 37,2 százalékot mutat év per év alapon. Ugyanakkor jönnek jó hírek is. Egyesek a minap már látták az egyik LNG terminált hordozó hajót Hamburg kikötőjében. Ez, meg egy másik az év végéig áll üzembe, hogy az „olcsó” amerikai, na meg közel-keleti gázt, mintegy 12,5 milliárd köbméter per év mértékben beszállíthassa a kontinensre. A másik jó hír, hogy a meginduló esőzések hatására helyreállhat a Rajnán a szállítás, ami viszont visszaesést hozhat a földgáz árában is. Sőt az időjárás fordulása a mégis üzemben maradó atomerőművek (meg a többit is, mert ott is kell hűtés) termelését is segíti. S ez igaz Magyarországra is. S akkor ne feledkezzünk el a tegnapi hírről sem, hogy hárommillió hordó gázolaj szállítmány indult el az öböltérségből Európa felé. Szóval valami megindult, s az ilyen folyamtok általában gyorsulni szoktak. Ezzel nem azt mondjuk, hogy az idei téllel kapcsolatban nyugodtak lehetünk, de úgy tűnik, hogy Európa mindent megtesz azért, hogy elkerülje a nagyobb bajt. Na de az árak emelkedésének fordulására egyelőre ezek a lágy indikációink vannak, a nagyot növekvő termelői árak pedig nyilván tovább fogják tolni felfelé az inflációt.


Ma is nyári lagymatag kerekedést láthatunk enyhe csökkenéssel a DAX és a BUX indexben is. A DAX esetében különben éppen most érkezett az eladási jelzés a dinamikus indikátorban.

Ázsia lemaradt

Megenyhült a hangulat tegnap ez európai tőzsdéken, a DAX 0,5%-ot emelkedett, az FTSE100 0,4%-kal, az Euro Stoxx50 pedig 0,6%-kal került feljebb.


Amerikában változatosan alakult a nap, de végül pozitívban zártak a tőzsdék. A Dow 0,1%-ot, az S&P500 és a Nasdaq 0,2%-ot emelkedett. Jól teljesítettek a chipgyártók és energiaszektor.


A Nikkei ma reggel nem mozdult el érdemben tegnaphoz képest. Kínában folytatódik az lejtmenet, a Hang Seng index 0,2%-ot csökkent, a CSI300 pedig 0,6%-ot.

Szerverek felé nyitna a Qualcomm

A Bloomberg értesülése szerint ismét megpróbálna belépni a szerver mikrocsipek piacára az alapvetően okostelefonokra fókuszáló Qualcomm. Az Amazon AWS, mint az egyik legnagyobb szerver csip felvásárló már egyeztet is a céggel egy esetleges üzlettel kapcsolatban. A mikrocsip-gyártó célja, hogy diverzifikáltabb portfólióval rendelkezzen.

Az energiaárak nyomják el a forintot

Tegnap összességében további forintgyengülést láttunk: az EURHUF devizapár a nyitó 403,5-ről zárásra 406,2-re emelkedett. A mai nyitásban sincs fordulat, hiszen a kurzus már 407 felett tartózkodik. Az MNB nem emelt tegnap az egyhetes betét kamatán, azonban a hazai deviza gyengélkedése sokkal inkább a tartósan magas világpiaci energiaáraknak tudható be, melyek mind az egyensúlyi pozíciónkat, mind a növekedési kilátásainkat érdemben rontják.

Ismét közel a paritás

A nemzetközi devizapiacon tegnap összességében közel 1%-ot erősödött a dollár az euróval szemben. Az EURUSD kurzusa egyre közelebb kerül a paritáshoz, jelenleg 1,0086-on áll. A devizapár mozgása továbbra is a piacnak az energia krízissel kapcsolatos aggodalmait tükrözik leginkább, egyre inkább nő az európai recesszió valószínűsége az árak elszállása és az ellátási zavarok nyomán.

A nyersolaj árak emelkedtek, de a hét összességében esést hozott

A WTI 89,4, a Brent 95,9 dollár/hordó volt ma reggel az ázsiai kereskedésben az októberi leszállításra, míg az Ural azonnali ára 77,5 dollárt tett ki. A héten a fő mozgatóerő a recessziós félelem volt, miután Kína júliusi gazdasági adatai negatív meglepetést okoztak és az ország olajkereslete is a 2020. márciusi szint alá esett. Az alacsonyabb benzinárak ugyanakkor segítették az USA szénhidrogén keresletének helyreállását, ismét napi 9 millió hordó volt a benzinfogyasztás az Egyesült Államokban. A Fed részéről vegyes üzenetek érkeztek a soron következő kamatemeléssel kapcsolatban. A piac az iráni hírekre is figyel, mivel a perzsa ország közelebb jutott a nyugattal való megegyezéshez, legalábbis többen ezt erősítették meg. Az európai energiaellátást illetően továbbra is nagy a bizonytalanság, a folyók alacsony vízszintje a logisztikában és az áramtermelésben is komoly gondokat okoz.

Az arany tovább esik, a Fed bizonytalan a kamatemelés mértékét illetően

Az arany 1.754 dollárig esett ma reggel. Az amerikai jegybank bizonytalan, hogy a szeptemberi ülésen 50 vagy 75 bázispontos emelés legyen. A kormányzók közül a st. louisi James Bullard inkább a 75 bázispont felé hajlik, de a kansasi Esther George sokkal óvatosabb. A héten megjelent új munkanélküliek száma adat csökkenő tendenciát mutatott, ami inkább a nagyobb szigorítás felé terelheti a döntéshozókat. A hírekre a dollár is erősödött, ami gyengítette a nemesfém jegyzését. Az euróval szemben ismét közel került a paritás. A szakértők szerint az arany lejtmenetbe kapcsolhat addig, amíg nem látszik világosan, hogy hol lesz az amerikai dollár kamatok csúcsa.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben