Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Kína óriásai elhagyják az amerikai piacot

SZTORI
SZTORI2022. augusztus 16.   15:03

Öt nagy kínai óriáscég egyszerre jelentette be kivonulási szándékát az amerikai tőzsdékről, miután csak nem akar megszületni a két ország között a megállapodás arról, hogy az USA hatóságai miként ellenőrizhetik a kínai cégek – és főként az állami érdekeltségű társaságok – mérlegeit. Ha nem lesz megegyezés mintegy 300 cég hagyhatja el az amerikai piacot.

Közel húsz éve nem sikerül dűlőre jutnia az USA-nak és Kínának arról, milyen feltételekkel nyerhetnének bepillantást a tengerentúli hatóságok az amerikai tőzsdén jegyzett távol-keleti cégek könyvelésébe. Ezért aztán egyre inkább fenyeget az a 2020-ban – a demokraták és a republikánusok egységes támogatásával - elfogadott befektetővédelmi törvény, amely szerint 2024-től ki kell tiltani az amerikai piacokról azokat a cégeket, amelyek nem adnak hozzáférést az ellenőröknek. Kína (és Hongkong) márpedig nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem engedélyezi az ellenőrzést az állami tulajdonú cégeknél, és ugyan a határidő korábban eléggé távolinak tűnt a megegyezésre, most a 2024-es dátum egyre közeleg.

Ebben a helyzetben jelentette be szépen sorban egymás után öt kínai állami óriásvállalat, a PetroChina és China Petroleum & Chemical Corporation, a China Life Insurance, a Sinopec Shanghai Petrochemical és Aluminum Corporation of China, hogy otthagyják az amerikai tőzsdét. Miután voltak már találgatások arról, hogy a tárgyalások egyik megoldása lehet, ha a legérzékenyebbnek mondott cégek önként otthagyják a tőzsdét, egyes elemzők ezt akár bíztató jelnek is tekinthetik.

„Ezek az állami tulajdonú vállalatok stratégiai ágazatokban működnek, és olyan adatok birtokában is lehetnek, amelyekhez a kínai kormány nem szívesen adna hozzáférést külföldi szabályozó hatóságok számára” – magyarázta a Bloombergnek Redmond Wong, a Saxo Markets stratégája. A Bloomberg becslése szerint mintegy 300 – összesen 2,4 billió dollár piaci értéket képviselő - vállalat lehet érintett az ügyben, köztük a China Life, a PetroChina, a China Petroleum & Chemical, az Alibaba Group Holding Ltd. és a Baidu Inc. Az egyelőre nem világos, hogy a tőzsdei kivezetés miként zajlik majd, ahogyan az is kérdés mindez milyen hatással lesz a még folyó tárgyalásokra.

A hírügynökség megkeresésére az amerikai tőzsdefelügyelet (a SEC) nem kívánt reagálni. Az ellenőrző hatóság, a Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) elnöke, Erica Williams mindenesetre korábban úgy nyilatkozott: az önkéntes kivezetés nem tarthatja vissza szervezetét a vizsgálatoktól. A PCAOB ellenőrzési felhatalmazása utólagos, vagyis a szervezet ellenőrei a kivezetést követően is kérhetnek be papírokat a cégektől – tette világossá, hangsúlyozva: „ha egy cég úgy dönt, kivonul az idén a tőzsdéről, az nekem mindegy, mert tudnom kell, hogy tavaly követett-e el szabálytalanságot”.

A hírügynökség megkeresésére az amerikai tőzsdefelügyelet (a SEC) nem kívánt reagálni. Az ellenőrző hatóság, a Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) elnöke, Erica Williams mindenesetre korábban úgy nyilatkozott: az önkéntes kivezetés nem tarthatja vissza szervezetét a vizsgálatoktól. A PCAOB ellenőrzési felhatalmazása utólagos, vagyis a szervezet ellenőrei a kivezetést követően is kérhetnek be papírokat a cégektől – tette világossá, hangsúlyozva: „függetlenül attól, ha egy cég úgy dönt, hogy kivonul idén a tőzsdéről, nekem tudnom kell, hogy tavaly követett-e el szabálytalanságot”.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben