Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Sötét jövőt vár a brit jegybank

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. augusztus 5.   09:07

50 bázispontos emelés, jön a folytatás A várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal emelte meg az alapkamatot a BoE. Ezzel 27 éve nem látott mértékben, a 2009-óta nem látott szintre, 1,75%-ra emelte az alapkamatot. A jegybanki...

50 bázispontos emelés, jön a folytatás

A várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal emelte meg az alapkamatot a BoE. Ezzel 27 éve nem látott mértékben, a 2009-óta nem látott szintre, 1,75%-ra emelte az alapkamatot. A jegybanki kommunikáció alapján szeptemberben is újabb 50 bázispontos lépés várható, ami megfelel a piaci árazásoknak. A kamatemelés felgyorsítására az infláció emelkedése miatt van szükség. A júliusi 9,4%-ról tovább emelkedhet az infláció, és a tetőzés a negyedik negyedévre, némileg 13% fölé tehető, pedig már most is 40 éves csúcson van az infláció. Ráadásul még a jövő évben is magas maradhat. Az előrejelzési bizonytalanság pedig a külső tényezők miatt a megszokottnál magasabb. A GDP-t illetően is pesszimista az előrejelzés, a negyedik negyedévben recesszióba süllyedhet a gazdaság, ami 2023-ban is kitarthat, és csak 2024 közepén jöhet növekedés. A munkanélküliségi ráta a jelenlegi alacsony, 3,8%-ról stabilan emelkedhet, és 2025-re a 6,3%-ot is elérheti. Hamarosan kezdődhet a 895 milliárd fontnyi eszközállomány leépítése is. A negyedik negyedévtől lassan, havi 10 milliárd font értékben értékesíthetnek majd eszközöket, de erről a szeptemberi kamatdöntés alkalmával még tartanak egy megerősítő szavazást.


A cseh jegybank 7%-on tartotta az alapkamatot. Az elemzői várakozások megosztottak voltak a tartás és a 25 bázispontos emelés között.

Bátrabb lett a részvénypiac

Jelentősen csökkent a részvénypiac recessziótól való félelme a JPMorgan stratégái szerint. Az S&P 500 14%-ot emelkedett júniusi mélypontja óta, ezzel sugallva azt, hogy a befektetők recessziótól való félelme valamelyest csökkent az elmúlt bő egy hónap során. A befektetési bank elemzői által használt kereskedési modell alapján a részvény-, hitel- és kötvénypiaci folyamatok együttesen 40%-os valószínűséggel áraznak recessziót, ez júniusban még 50% volt. Ezek közül is a részvénypiac változása emelkedett ki a leginkább, ugyanis a JPMorgan szerint míg júniusban 91%-os volt a recessziótól való félelem, ez most 51%-ra csökkent.


Az arizonai demokrata szenátor, Kyrsten Sinema javaslata alapján módosulhat Joe Biden adó és klímavédelmi tervezete, amin hosszú ideig ment a huzavona Joe Manchin Nyugat Virginia-i szenátorral. Sinema javaslata alapján eltörölnék a magántőke-befektetők nyereségdíjának adókedvezményét, és 1%-os illetékkel sújtanák a részvény-visszavásárlásokat. Tekintve, hogy a demokratáknak szükségük van Sinema szavazatára a törvény elfogadásához, módosításai jó eséllyel támogatókra találnak és az hamarosan a szenátus elé kerülhet.

Rákapcsolt a japán gazdaság

A japán háztartások kiadásai júniusban 3,5%-kal nőttek éves szinten, ami meghaladta a 1,5%-os várakozást, és jól mutatja a gazdaság második negyedévben tapasztalt fellendülését a járványhelyzet javulása után. A keresetek növekedése 2,2%-os volt év/év alapon, ami szintén meghaladta a várakozásokat.


Japánban a következő hónapokban pöröghet fel az infláció, amikor Európában és Amerikában már az árak növekedésének lassulására számítanak. Az elemzők szerint a jelenlegi 2,1%-os maginfláció 3% fölé emelkedhet az év végére.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel az amerikai és az európai határidős indexek is.

George segít a befektetéseidben!

Legyen egészséges a portfóliód és nyerj iPhone-t vagy 1 millió forintot!
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben